Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Grenzeloos leiderschap

Zeven dilemma's van servant-leadership in beeld gebracht

Paperback Nederlands 2008 9789047001997
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Dit boek geeft op compacte en praktische wijze de essentie van dienend leiderschap weer, thuis en over culturele grenzen heen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leggen Trompenaars en Voerman een link met participatief, transformationeel en situationeel leiderschap, die deel uitmaken van het universele dienend leiderschapsconcept.

Een dienend leider is bij uitstek in staat om schijnbare tegenstellingen, waaronder ook culturele, te verenigen. In dit boek komen zeven leiderschapsdilemma's aan de orde: controle of passie, korte of lange termijn, regels of uitzonderingen, enzovoort. Een succesvolle leider weet die of/of-keuzes om te buigen naar en/en-oplossingen. Dienend leiderschap is gebaseerd op de gemeenschappelijke basis onder alle cultuurverschillen: het menszijn.

Dienend leiderschap wordt door een derde van de Fortune's '100 Best Companies To Work For' in Amerika in de praktijk toegepast. Voorbeelden hiervan zijn Starbucks en Southwest Airlines. In Nederland werken de Koninklijke Marechaussee, het VU Medisch Centrum en Voerman International met dit model.

Specificaties

ISBN13:9789047001997
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:160
Druk:1
Verschijningsdatum:20-11-2008
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (2)

Grenzeloos leiderschap
Michiel Pieters | 21 april 2009
Vele grote leiders uit de wereldgeschiedenis maakten gebruik van de principes van dienend leiderschap. De eerste reden dat iedere zichzelf respecterende leider hiervan notie zou moeten nemen. In 'Grenzeloos leiderschap' behandelen Fons Trompenaars en Ed Voerman zeven belangrijke dilemma's van dienend leiderschap in de praktijk van een interculturele organisatie. 
Lees verder
Grenzeloos leiderschap
Annegreet van Bergen | 17 december 2008
Moed is niet alles. Kijk naar de erfenissen van moedige mannen als George W. Bush of Rijkman Groenink. Moed vraagt om een context van veiligheid, schrijven Fons Trompenaars en Ed Voerman in Grenzeloos leiderschap. Zij breken een lans voor de dienend-leider. Bij de dienend-leider gaat het niet om macht of om geld. Maar om de vraag wat mensen nodig hebben en wat hij kan doen om ervoor te zorgen dat ze dat krijgen.
Lees verder

Lezersrecensies

3.3 van de 5
3 stemmen
0
2
0
1
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

nieuws
Problemen van vandaag oplossen met de kennis van gisteren
Bertrand Weegenaar 21 mei 2014 Een aantal industrieën kampt met grote problemen. De retail bijvoorbeeld, en de printmedia. Ze zijn slachtoffer van én de crisis én het (te lang) negeren van een veranderende werkelijkheid. Binnen die domeinen wordt gezocht naar nieuwe ideeën, andere strategieën , soms andere managementstijlen en/of leiderschap.
interview
Ed Voerman: ‘Leiders zijn er om hun mensen te dienen’
Annegreet van Bergen 2 februari 2009 Als er dienend-leiders aan het hoofd van banken hadden gestaan, hadden we nu geen kredietcrisis gehad. Dit zei Wereldbankdirecteur Herman Wijffels tegen Ed Voerman. Voerman is ondernemer en oprichter van de Europese stichting voor Servant Leadership. Samen met cultuurgoeroe Fons Trompenaars schreef hij het boek Grenzeloos leiderschap, met als ondertitel 'Zeven dilemma’s van Servant-leadership in beeld gebracht'.

Over Fons Trompenaars

Van zijn boek Riding the Waves of Culture (1994) werden inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkocht en het werd vertaald in meer dan 10 talen. Daarnaast schreef hij onder andere: Seven Cultures of Capitalism, Building Cross-Cultural Competence en 21 Leaders for the 21st Century (samen met Charles Hampden Turner) en hij is hoofdauteur van de serie Business Across Cultures. In de laatste Thinkers 50, het meest prestigieuze overzicht van managementgoeroes, claimt hij de 25e positie. Manfred Kets de Vries (32e plaats in dit overzicht) en Fons zijn de enige Nederlandse managementgoeroes in dit overzicht (www.thinkers50.com). Intercultureel management is het thema waar Fons Trompenaars beroemd mee is geworden. Dat hij dat thema koos, is gezien zijn achtergrond niet heel vreemd. Zijn moeder was Frans, zijn vader Nederlands en zelf werkte hij voor Shell in negen landen. Cultuurverschillen zijn hem daarom met de paplepel ingegoten. De wereld is zijn werkterrein. Hij werkte als consultant o.a. voor Shell, BP, ICI, Philips, Heineken, TRW, Mars, Motorola, General Motors, Nike, Cable and Wireless, Unicredit, Linde en Merrill Lynch. In 1989 startte hij het Centre for International Business Studies, tegenwoordig Trompenaars Hampden-Turner Intercultural Management Consulting, een consulting- en trainingorganisatie op het gebied van internationaal management. Achterliggende gedachte van Fons Trompenaars' werk is dat hij overtuigd is van het feit dat 'de onderneming die een cultuurkloof weet te overbruggen, daar beslissend concurrentievoordeel mee kan behalen'.

Andere boeken door Fons Trompenaars

Over Ed Voerman

Ed Voerman is bestuursvoorzitter van het Greenleaf Centre for Servant-Leadership Europe. Bovendien heeft hij Voerman International, met vestigingen in Nederland en Oost en Centraal Europa, opgericht. Daarnaast heeft hij internationale organisaties geleid op basis van dienend-leiderschap.

Andere boeken door Ed Voerman

Inhoudsopgave

Voorwoord
Een woord van dank
Inleiding

Deel 1: Dienend-leiderschap in vogelvlucht
Een universeel gegeven
Van power-model naar service-model
Botsende culturen
Kernkwaliteiten

Deel 2: Dienend-leiderschap in de interculturele praktijk
Dilemma 1: leiden versus dienen
Dilemma 2: regels versus uitzonderingen
Dilemma 3: delen versus het geheel
Dilemma 4: controle versus passie
Dilemma 5: specifiek versus diffuus
Dilemma 6: korte termijn versus lange termijn
Dilemma 7: push versus pull

Deel 3: Aan de slag met dienend-leiderschap
Een systematische benadering
Integriteit
Maar waar te starten
Een praktische meetlat voor dienend-leiderschap
Noten
Bijlage: Kennismaking met de auteurs
Meer informatie
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Grenzeloos leiderschap