Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De natuur als uitvinder

Miljarden jaren aan innovatie gratis beschikbaar

Paperback Nederlands 2017 9789048842360
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Miljarden jaren aan innovatie gratis beschikbaar'Als er een Nobelprijs was voor de meest veelbelovende discipline van de toekomst, dan zou bionica een van de grootste kanshebbers zijn.'

Als u aan de natuur denkt, waar denkt u dan aan? Bos? Bergen? Pluizige beestjes? Waar u waarschijnlijk niet aan denkt is techniek, maar hoe gek het ook klinkt: de natuur zit er vol mee. In bijna 4 miljard jaar zijn fantastische biologische oplossingen ontstaan die we kunnen gebruiken als inspiratie voor onze eigen menselijke toepassingen.

Dit is precies wat bionica doet. Zo is een hogesnelheidstrein in Japan uitgerust met een efficiënte 'ijsvogelneus' en leveren botten inspiratie voor materiaalbesparing.Deze out-of-the-box-toepassingen kunnen technisch zijn, maar bieden ook oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en sociale innovatie. De natuur gebruikt efficiëntie en duurzaamheid als basis voor het voortbestaan van het leven op aarde en daar kan de mens, door goed af te kijken, nog veel van leren.

Ylva Poelman, natuur- en sterrenkundige, is specialist op het gebied van bionica, innovatie en peoplemanagement. Ze is initiator en aanjager van het Bionica Innovatie en Expertise Centrum in Groningen. Over dit onderwerp schrijft ze ook tweewekelijks als columnist onder de titel 'De Bionische Vrouw' voor Trouw.

Specificaties

ISBN13:9789048842360
Trefwoorden:wetenschap, natuur
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:254
Druk:1
Verschijningsdatum:1-9-2017
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Managementboek Summaries: De natuur als uitvinder
Ger Post | 28 september 2015
Steve Jobs voorspelde al dat de grootste innovaties van de 21ste eeuw op het kruispunt van biologie en technologie zouden plaatsvinden. ‘A new era is beginning.’ Maar wat is precies een uitvinding? Volgens Van Dale een ‘vernuftig gevonden oplossing, meestal op technisch gebied’.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (3)

nieuws
Darwin komt naar de stad
Ger Post 2 augustus 2016 De verstedelijking is niet alleen maar iets om depressief van te worden. Sterker nog, het biedt ultieme mogelijkheden om evolutie te onderzoeken, stelt een bioloog.
interview
Ylva Poelman: ‘Bionica is big business’
Ger Post 17 augustus 2015 Wat betreft innovatie spieken we nauwelijks in de natuur, schrijft Ylva Poelman in De natuur als uitvinder. En dat is onterecht want er ligt, zo stelt de ondertitel van haar boek, ’miljarden jaren aan innovatie gratis beschikbaar’.

Over Ylva Poelman

Ylva Poelman studeerde natuurkunde en sterrenkunde en is zelfstandig innovatieadviseur met een specialisatie op het gebied van bio-inspired innovation, ook bekend als biomimicry of bionica. Op dit gebied vervult ze in Nederland een pioniersrol. Ze houdt zich bezig met zowel technische als organisatorische innovatie waarin leiderschap een belangrijke rol speelt. Voorheen was ze mede-oprichter en directeur van een innovatief ICT-bedrijf dat ze verkocht aan een concullega. Onder de titel De Bionische Vrouw publiceerde Ylva de afgelopen vijf jaar meer dan honderd columns over voorbeelden van bio-inspired innovation in dagblad Trouw. Ook schreef ze over deze innovatiemethode het boek De natuur als uitvinder – Miljarden jaren aan innovatie gratis beschikbaar. Daarnaast geeft Ylva lezingen en workshops voor congressen, bedrijven en onderwijsinstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen omdat bio-inspired innovation een zeer breed toepassingsgebied heeft: van (medische) technologie tot zelforganisatie, van architectuur tot marketing en van duurzaamheid tot leiderschap.

Andere boeken door Ylva Poelman

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De natuur als uitvinder