Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De toekomst van liefde

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2010 9789055940028
Direct te downloaden

Samenvatting

Tot 1850 stierf je gemiddeld op je 40ste en kon je dus zo'n 20 jaar met een geliefde samen zijn. Nu worden we 90, straks 120 en wordt het de vraag of je het 80 à 100 jaar met dezelfde partner volhoudt. Het hebben van meerdere monogame relaties na elkaar, ligt dan voor de hand. In de 21ste eeuw maken we als individu meer mee dan ooit tevoren en ontmoeten we meer mensen dan voorheen. Verlokkingen en verleidingen zijn daarmee ook groter dan ooit. De liefde, en dan met name het huwelijk, had vroeger ook zakelijke componenten: kinderen vormden een goede pensioenvoorziening. Nu spelen kinderen een heel andere rol en wordt er bewust gekozen voor nageslacht … of voor geen nageslacht natuurlijk. Liefde krijgt een nadere relatie tot werk, want mensen willen vaker een work-life-balance die hun liefdesleven niet in de weg staat. Technologie en globalisering beïnvloeden de liefde meer en meer, denk alleen maar aan de invloed van internet en straks van robots, die betere minnaars dan mensen zouden kunnen worden...en die bovendien geen alimentatie verlangen bij scheiding.

Globalisering leidt tot meer internationale liefdesrelaties, wat weer leidt tot 'zebraparen'. Senioren worden weer verliefd op latere leeftijd. Ze gaan vaker scheiden en zoeken nieuwe liefdes op. Meervoudige relaties zijn straks geen uitzondering meer, een trend die ook wel 'Surinamisering van de liefde' wordt genoemd. De scheiding tussen homo's en hetero's vervaagt, de liefde biseksualiseert. Dat betekent dat er meer homoseks voorkomt, maar minder homoseksualiteit. Huisdier of robot zullen voor velen straks menselijke liefde vervangen. Onder jongeren nemen jeugdverliefdheden sterk af en komt vrijblijvende seks met vrienden op: 'less dating, more hooking up' wordt de trend onder de jeugd volgens de New York Times. We gaan steeds verder met het 'opleuken' van onszelf middels cosmetica en plastische chirurgie. We gaan op andere manieren op zoek naar geliefden, en internet neemt een steeds belangrijkere plek in op de liefdesmarkt. Vervaging gaat daar hand in hand met verdere segmentatie. Er zijn al aparte datingsites voor 'mooie mensen'. Of voor blanken die zwarte partners zoeken, of andersom.

Je kunt straks moeilijker vreemdgaan omdat al je gangen digitaal te volgen zijn. We krijgen de komende jaren te maken met het einde van privacy. Nu al noemt 1 op de 4 Nederlanders zich eenzaam en velen bezoeken de fysiotherapeut omdat ze niet meer aangeraakt worden. Of ze vragen thuiszorg omdat ze iemand willen om mee te praten. Door alle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen wordt liefde in de 21ste eeuw gevarieerder en kleurrijker dan ooit. Oude en nieuwe vormen van intimiteit vermengen zich. Passie blijft evenwel het hart van de liefde. Hoe dat er allemaal uit gaan zien? Lees dit prikkelende nieuwe boek van trendwatcher Adjiedj Bakas.

Specificaties

ISBN13:9789055940028
Trefwoorden:toekomst, trends
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:310
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:12-1-2012
ISSN:

Lezersrecensies

3.8 van de 5
4 stemmen
2
1
0
0
1

Over Adjiedj Bakas

Adjiedj Bakas (1963) werd uitgeroepen tot Trendwatcher van het Jaar 2009 en Zwarte Zakenman van het jaar 2008. Hij geldt als 'eminent' (De Wereld Draait Door), 'prominent' (De Volkskrant), 'laagdrempelig' (De Telegraaf), 'Europa's beste trendwatcher' (Story), 'goed onderbouwend' (NRC Handelsblad), 'de verpersoonlijking van vooruitgang' (Elsevier), 'een top-10 spreker' (Management Team), 'niet alledaags' (Intermediair), 'origineel' (Elle), 'bijzonder' (Linda), 'spannend' (Esta), 'optimistisch' (CNN), 'inspirerend' (BBC), 'provocerend' (Het Parool) en 'vrolijk' (Trouw). Door de lezers van het blad 'Sprout' werd hij uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mannen onder de 50.

Andere boeken door Adjiedj Bakas

Inhoudsopgave

Ten geleide
Voorwoord

Deel 1: Het rijk der zinnen

Deel 2: Trends in de liefde
Megatrend 1: Naar vergroting en virtualisering van de liefdesmarkt
Megatrend 2: Naar nieuwe samenlevingsvormen en een andere relatie tussen liefde, voortplanting en gezinsvorming
Megatrend 3: Naar de nieuwe man
Megatrend 4: Naar de nieuwe vrouw
Megatrend 5: Naar jongeren die liefde anders beleven
Megatrend 6: Naar technologisering van de liefde en het ultieme maakbare lichaam
Megatrend 7: Naar toenemende regulering van seksuele uitingen
Megatrend 8: Naar het einde van privacy en het bevechten van nieuwe vormen van intimiteit
Megatrend 9: Naar flex-seksualisering of de surinamisering van de liefde

Epiloog
Columns:
Marijke Helwegen: Lipjes getuit, borstjes vooruit
Arie Boomsma: Sex en liefde
Victoria Koblenko: Liefde is…
Xaviera Hollander: Happy & hooked
Bart van der Linden: Cradle snatching
Leila de Vos van Steenwijk: De Venus van bubbles, oftewel liefde in de beeldende kunst
Carine de Meyere: De essentie van liefde en spiritualiteit in leiderschap
Astrid Joosten: Over de getrouwde man, zijn vrouw en zijn minnares…

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De toekomst van liefde