
Lees verder
Rob van Es is filosoof en gespecialiseerd in de samenhang van cultuur, ethiek en politiek in organisaties en professies. Hij doet daarnaar onderzoek en geeft daarin onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij zelfstandig trainer en adviseur in het stellen van organisatiediagnoses en in het nemen van morele besluiten.
Meer over de auteursWat is organisatiecultuur? Op welke wijzen en onder welke voorwaarden is zo'n cultuur te veranderen? Welke trends tekenen zich daarbij af?
Een organisatie is een samenwerkingsverband van mensen met het doel diensten of producten te realiseren. Een organisatie is een ding, bijvoorbeeld een logo of een gebouw en een proces, bijvoorbeeld het samenwerken in de praktijk. Iedere organisatie heeft een cultuur, dat is de combinatie van geritualiseerde denkwijzen en werkwijzen. Nooit zijn die individueel, altijd staan ze in onderlinge relatie tot elkaar. Ze worden gedeeld met een grotere groep, een afdeling, een branche, of zelfs een land. Zie dat maar eens te veranderen...
Dertien auteurs bundelen hun reflectie op cultuurverandering. Het zijn mensen met ruime werkervaring, die fulltime of parttime in de praktijk van organisatieverandering staan. Hun oplossing voor veranderen van organisatiecultuur is niet een simpele visie en een stappenplan dat altijd zou werken. Integendeel, deze dertien ervaren managers en adviseurs komen tot een waaier aan inzichten en aanpakken. Het succes van het veranderen van organisatiecultuur ligt juist besloten in de veelvoudigheid van denken en doen en het kiezen van een, vaak confronterende aanpak.
Cultuurverandering wordt wel eens het meest weerbarstige onderdeel van veranderingsprocessen genoemd. Dit boek, onder redactie van organisatiefilosoof Rob van Es, levert vanuit een historisch perspectief een belangrijke bijdrage aan het begrijpen van cultuur. Onder het motto 'niet alles kan en niet alles lukt' hebben deze veranderaars een groot aantal inzichten gebundeld.