Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Robot aan het stuur

Over de ethiek van techniek

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2017 9789401442602
Direct te downloaden

Samenvatting

Big data, slimme software, zelfrijdende wagens... De doorbraak van slimme technologie verandert onze leefwereld drastisch en beïnvloedt zelfs onze manier van denken. Maar ons gebruik van technologie is niet neutraal. Meer dan ooit moeten we nadenken over hoe we met de morele kanten van techniek willen omgaan.

'Robot aan het stuur' analyseert de verwevenheid tussen techniek en ethiek en draagt bouwstenen aan voor waardengedreven innovatie. Het boek toont aan dat we het potentieel van artificiële intelligentie en slimme robots alleen kunnen benutten door het beste van de mens en de technologie te verenigen.

'Dit boek presenteert de meest interessante benadering uit de hedendaagse techniekfilosofie op een wijze die behapbaar is voor ieder. Een voltreffer!' – Antoon Vandevelde, Professor ethiek en economie KU Leuven

'De digitale disruptie heeft haar piek nog niet bereikt. ‘Robot aan het stuur’ speelt daarop in en biedt een heldere kijk op de ethische vraagstukken van de vooruitgang.' – Peter Hinssen, oprichter nexxworks

'Overzichtelijk en zonder meer boeiend!' – Jeroen Lemaire, medeoprichter en CEO In The Pocket

'Er is nood aan toegankelijke boeken over de maatschappelijke invloed van technologie. Dit boek doet dit met scherpe analyses én in een aangename leesstijl.' – Lieve Van Woensel, Scientific Foresight Service, Europees Parlement

Specificaties

ISBN13:9789401442602
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:152
Uitgever:LannooCampus
Druk:1
Verschijningsdatum:20-1-2017
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Robot aan het stuur
Richard Lannoye | 11 februari 2019
recensie
Robot aan het stuur
Carla Verwijs | 16 maart 2017
Watson, de slimme machine van IBM, wint het spelletje Jeopardy en Google's AlphaGo leert go spelen. We bevinden ons in het tweede machinetijdperk, waarin machines (computers) in rap tempo slimmer worden.
Lees verder

Lezersrecensies

4.5 van de 5
2 stemmen
1
1
0
0
0

Interviews en artikelen (3)

nieuws
Robots geen toekomst meer
Bertrand Weegenaar 27 november 2017 Historicus Philipp Blom belooft in zijn meest recente boek Wat op het spel staat om vanuit de toekomst naar onze huidige tijd te kijken. ‘Wat als een historicus over vijftig jaar terugkijkt naar onze huidige tijd? Zij zal versneld staan dat wij onze twee grootste bedreigingen niet zagen aankomen: de klimaatcrisis met haar verstrekkende gevolgen, en de digitalisering van arbeid leidde tot massawerkloosheid en een algemeen verlies van zin en betekenisgeving.’ Het laatste zal in hoge mate veroorzaakt worden door de inzet van robotica in onze samenleving.
nieuws
Ethische vraagstukken bij robotica
Bertrand Weegenaar 12 juni 2017 In diverse vormen en gedaanten integreren robots in onze samenleving. We kennen ze uitvoerig als onderdeel in het fabrieksprocessen. Maar inmiddels hebben sociale robots hun intrede gedaan als gids in musea, of als hulp voor reizigers op vliegvelden. Ze zijn steun en toeverlaat in de ouderenzorg en helpen kinderen om Engels te leren. In Robot aan het stuur stelt auteur en filosoof Jochanan Eynikel een reeks vragen over hoe we met deze ontwikkelingen moeten omgaan.
preview
Robot aan het stuur
Jochanan Eynikel 15 maart 2017 Koken, handdoeken plooien, hamburgers beleggen, artikelen schrijven, contracten opmaken, verzekeringen aanbieden, autorijden… Elk van deze taken kan vandaag worden uitgevoerd door een robot of slimme software.

Over Jochanan Eynikel

Jochanan Eynikel is filosoof en expert mensgericht ondernemen en toekomstdenken bij ondernemersforum ETION. Hij werkt er als onderzoeker, schrijver en spreker over thema’s op het raakvlak van ethiek, economie en samenleving. Thema’s als toekomstdenken, bedrijfs- en techniekethiek, leiderschap en waardengedreven ondernemerschap behoren tot zijn werkdomein. Van opleiding is Jochanan master in de wijsbegeerte en de audiovisuele journalistiek.

Andere boeken door Jochanan Eynikel

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel 1: Het tweede machinetijdperk
1. De race against the machine
2. Grensverdunners tussen mens en machine
3. En de mens?

Deel 2: De moraal van hightech verhaal
1. De slimste omgeving ter wereld
2. De moraal achter de flitspaal
3. Een morele analyse van disruptieve technologie

Deel 3: Waardengedreven innovatie
1. Ethiek in een wereld van zelfkloppende hamers
2. Naar een waardengedreven innovatieproces
3. Vooruitkijken zonder doemdenken

Nawoord: Door Herman Van de Velde
Referenties
Eindnoten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Robot aan het stuur