Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Energie voor groene welvaart

Drie verhalen over de toekomst van de mondiale energievoorziening

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2015 9789461040428
Direct te downloaden

Samenvatting

Wie denkt dat we mooi op koers zijn naar een wereldwijde groene energievoorziening heeft het mis. Er zijn op dit moment allerlei tegenstrijdige trends te zien in de mondiale energiesector. Het klopt dat het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de energieproductie wereldwijd snel groeit en dat er in veel landen enthousiasme is om met vergroening aan de slag te gaan. Ook worden investeringen in fossiele energie op dit moment uitgesteld vanwege lage olieprijzen.

Tegelijk komen we echter met alle nu aangekondigde maatregelen niet in de buurt van een tweegradenscenario, nemen de fossiele reserves niet af maar toe en groeit de wereldwijde energievraag nog steeds. Achter die ontwikkelingen zitten drie verhalen over de toekomst van de mondiale energievoorziening: een groen verhaal, een fossiel verhaal en een ontwikkelingsverhaal.

Zonder verdere maatregelen blijven die verhalen naast elkaar staan en gaan de hiervoor genoemde trends waarschijnlijk nog lang door. ‘Energie voor groene welvaart’ doet daarom een aantal voorstellen om de verhalen en de achterliggende belangen bij elkaar te brengen. Uitgangspunt daarbij is dat marktwerking en technologische innovatie waarschijnlijk niet voldoende zijn voor een succesvolle vergroening van de mondiale energiesector, maar dat verdergaande maatschappelijke veranderingen en veranderingen in de internationale betrekkingen nodig zijn om de wereldwijde energievoorziening een motor te laten zijn voor groene welvaart voor iedereen.

Specificaties

ISBN13:9789461040428
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:156
Uitgever:Aeneas
Druk:1
Verschijningsdatum:11-12-2015
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Stephan Slingerland

Dr. Stephan Slingerland is beleidsadviseur energie, klimaat en grondstoffen. Hij werkte onder andere bij het Planbureau voor de Leefomgeving en het Clingendael International Energy Programme. Eerdere publicaties zijn onder meer 'Energy Conservation and Electricity Sector Liberalisation' (1999), 'Het Nucleaire Landschap' (2004) en ‘Het Echte Groene Boekje’ (2014).

Andere boeken door Stephan Slingerland

Inhoudsopgave

1. Inleiding: is de energiesector aan het kantelen?
2. Doelstellingen en dilemma’s voor de energievoorziening
3. Het groene verhaal: méér dan klimaatverandering
4. Het fossiele verhaal: op weg naar een exitstrategie
5. Het ontwikkelingsverhaal: naar een andere verdeling en inhoud van welvaart
6. Energie voor groene welvaart

Dankwoord
Referenties

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Energie voor groene welvaart