Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Slachtoffers en straf

Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar strafrechtsfilosofie (leerstoel Leo Polak) aan de Rijksuniversiteit Groningen op dinsdag 27 oktober 2015

Paperback Nederlands 2016 9789462901971
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Als het aan de minister van Veiligheid en Justitie ligt, wordt het spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden in het strafproces verder uitgebreid. Een wetsvoorstel met die strekking ligt ter beoordeling bij de Eerste Kamer. Indien het wetsvoorstel door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd en tot wet wordt vergeven mogen slachtoffers en nabestaanden niet alleen verklaren over de gevolgen van een ernstig strafbaar feit, zij mogen dan ook een opinie geven over de op te leggen straf. Daarbij kunnen zij hun opinie onderbouwen, bijvoorbeeld met behulp van de vergeldingstheorie.

Moet de rechter bij het bepalen van de (hoogte van de) straf een op vergelding gestoelde opinie centraal stellen? Na bespreking van kernbegrippen uit de vergeldingstheorie (leed, gelijkheid en proportionaliteit) concludeert Ten Voorde dat de opinie van slachtoffers en nabestaanden over de op te leggen straf wel van belang is, maar niet centraal mag staan bij het bepalen van de straf.

Specificaties

ISBN13:9789462901971
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:44
Druk:1
Verschijningsdatum:30-3-2016
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over J.M. ten Voorde

Jeroen ten Voorde is bijzonder hoogleraar strafrechtsfilosofie (leerstoel Leo Polak) aan de Rijksuniversiteit Groningen en universitair hoofddocent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.

Andere boeken door J.M. ten Voorde

Inhoudsopgave

1. Inleiding

2. Slachtofferleed en vergelding

3. Het belang van slachtofferleed voor het bepalen van straf

4. Slachtofferleed en proportionaliteit van straf
4.1 Schuld
4.2 Ernst van het feit

5. Afronding

Noten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Slachtoffers en straf