Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Geen vraag? Geen les!

Paperback Nederlands 2011 1e druk 9789491378003
Dit product is niet leverbaar

Samenvatting

Lesgeven heeft Pieter Mostert altijd een beetje onbehoorlijk gevonden,. Eigenlijk hoort dat niet: tegen mensen een verhaal afsteken die u niets gevraagd hebben. Maar zo wordt er veel les gegeven. 'Er is toch een vraag!' zeggen docenten en hoogleraren: 'Wat gebeurt er als de rente hoger wordt?''Is er leven op Mars mogelijk? 'Wie was Multatuli?''Daarover gaat dit college.' En zo neemt de docent aan dat de studenten als vanzelf mede-eigenaar van de vraag zijn.

Pieter Mostert gaat daar niet voetstoots van uit: u moet eerst vooroefeningen (progymnasmata) doen, zoals dat in sport of podiumkunst heel gebruikelijk is. Die progymnasmata komen uit de klassieke school van de retorica. Ze zijn een voorbereiding op het echte denkwerk. Mosters volgt met zijn klassieke achtergrond daarbij de methode van Socrates: vragen stellen en zoeken naar antwoorden. Niets staat vast, alles ligt open, dat is het vertrekpunt. Dit boek bevat bewerkingen van bijdragen uit Expertise Visieblad hoger onderwijs. Volgens de methode van Socrates behandelt de auteur zeer actuele thema's al 'het brein', studiekeuze, toetsen enzovoort.

Enkele heilige huisjes gaan onvermijdelijk aan diggelen. Dat is vermakelijk. Toch is dit boek door de goed uitgewerkte voorbeelden in de eerste plaatst praktisch en leerzaam voor iedereen die goed onderwijs wil geven en gemotiveerde studenten wenst.

Specificaties

ISBN13:9789491378003
Trefwoorden:onderwijs, studeren
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:97
Uitgever:Expertise HO
Druk:1
Verschijningsdatum:22-9-2011
Hoofdrubriek:Non-profit

Expertrecensies (1)

recensie
Geen vraag? Geen les!
Peter de Roode | 2 april 2015
De motivatie van de Pieter Mostert om Geen vraag? Geen les! te schrijven wordt direct in het voorwoord toegelicht. Mostert heeft lesgeven altijd onbehoorlijk gevonden. Hij vindt dat een manier van praten tegen anderen zonder dat die daarom hebben gevraagd.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Pieter Mostert

Dr. Pieter Mostert is werkzaam bij Het Nieuwe Trivium, een scholingsinstituut dat klassieke filosofische disciplines toepast in de hedendaagse praktijk van management en organisatie. Mostert studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en leerde daar het vakmanschap van de filosoof door het werk van Friedrich Nietzsche te bestuderen. Na zijn studie gaf hij filosofie-onderwijs aan zeer uiteenlopende doelgroepen, van kleuters tot neurologen, van Groningen tot Maastricht. In de jaren '80 was hij een ontwikkelaar op het gebied van vakdidaktiek filosofie. Hij promoveerde – samen met Karel van der Leeuw – in 1988 op een onderzoek naar doelstellingen en methoden van filosofie-onderwijs, getiteld “Philosophieren lehren”. In 1990 was hij mede-oprichter van het Centrum voor Kinderfilosofie. Als fellow van Het Nieuwe Trivium verzorgt trainingen en workshops op het gebied van dialectica en retorica. Hij is ook een van de docenten van de leergang 'Vrije Ruimte'. Sinds 1994 werkt hij als adviseur en trainer op het gebied van opleiden en leren, met name in het hoger beroepsonderwijs. In die rol werkt hij samen met enkele collega's onder de naam van “BDF Advies”.

Andere boeken door Pieter Mostert

Inhoudsopgave

Vooraf

1. Denken - alleen en samen
2. Stilstaan bij de wereld
3. Grenzen verkennen van zin en onzin
4. Kennismaken
5. Doorvragen

Nawoord

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Geen vraag? Geen les!