Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De leukste en beste boeken die ik in 12,5 jaar gerecenseerd heb!

In 2021 'vier' ik een recensentenjubileum: al 12,5 jaar lees ik tal van managementboeken waar ik ook nog iets van mag vinden in een expertrecensie. Zo'n 150 zijn het er. En uit al die recensies koos ik er 10 die mij het meeste zijn bijgebleven. Omdat ze geweldig leuk zijn of gewoonweg supergoed. Aanraders voor iedereen dus!

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Daniëlle de Jonge | 25 november 2021

Dol ben ik er op: managementboeken lezen. Veelal binnen of rakend aan mijn vakgebied van klantgerichtheid en commercie. En ook geregeld juist iets anders om een bredere blik te krijgen. Ik mocht mij zelfs twee jaar als jury(voorzitter) van de 'Managementboek van het Jaar'-verkiezing onderdompelen in de meest uiteenlopende categorieën. Puur genieten! Recenseren was een logische stap, want ik schrijf graag (zoals mijn eigen boeken :-) ). En het helpt om na te denken over wat de meerwaarde van een boek is. De meest briljante tip ik aan iedereen die het maar horen wil en staan nog in mijn boekenkast. Tien daarvan vind je in dit boekenlijstje. Met een korte omschrijving waarom ik er enthousiast over ben. De hele recensie vind je op de pagina van het betreffende boek. Er waren er nog veel en veel meer die de moeite waard zijn. En ook een aantal die dat niet zijn, hoort erbij. Kortom: lees ze, haal er frisse inspiratie uit en wie weet blijven ze dan ook bij jou in de boekenkast staan.

Sarah Cooper

Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen

Fan-tas-tisch! Dit boek heb ik gierend van het lachen gelezen. Het is dan ook hilarisch geschreven met een heel dikke knipoog. Ideaal boek om cadeau te doen. Aan mannen én vrouwen overigens, want ook de heren zelf die het hebben gelezen konden er smakelijk om lachen. Althans, dat zeggen ze. Het is geen typisch managementboek al raakt het wel de meeste werkthema's. Het is ook geen typisch leesboek, het is bovendien heel beeldend vormgegeven. En uitknipsnorren, dat ook. Plus de nodige doe-dingen zoals droedelpagina's voor tijdens het mansplainen, erg grappig allemaal. Genoeg te doen, lezen en lachen dus!

Eva van den Broek, Tim den Heijer

Het bromvliegeffect

Vaak geeft dit boek je een verbaasde glimlach. Andere keren is het bijna irritant om te ontdekken dat je ergens vaak intrapt. Bromvliegen. Simpele kleine dingen die echt overal worden toegepast om jouw gedrag positief te sturen. Bijna 70 alledaagse effecten zijn in het boek omschreven. Onderbouwd met tal van wetenschappelijke onderzoeken, waarvan je sommige meteen kunt uittesten op de dichtstbijzijnde huisgenoot of collega. Bovendien blijk ik er zelf - bewust en onbewust - ook de nodige toe te passen. Waarom bromvliegen? In herentoiletten zitten soms bromvliegstickertjes geplakt om de mannen wat beter te helpen richten, schijnt enorm veel schoonmaakkosten te besparen!

Martijn Aslander, Erwin Witteveen

Nooit Af

Zo'n beetje in één ruk uitgelezen, dit boek blijft boeien! Lekker geschreven ook. En populair bij velen. Ze zijn niet voor niks genomineerd geweest voor de felbegeerde 'Managementboek van het Jaar'-award. Een belangrijke boodschap in 'Nooit Af' is dat we met z’n allen los moeten komen van oude structuren. Alles wat je gewend bent verandert vroeg of laat. Niks is ooit af en in een permanente bètastatus. Een even verontrustende als geruststellende gedachte. Vandaag de dag nog steeds actueel, want alles om ons heen is voortdurend in beweging. Met de goede onderbouwing en voorbeelden blijft het een boek om zo nu en dan te herlezen.

Marjolein Bongers

LinkedIn Power

Als fervent LinkedIn-gebruiker was ik benieuwd of er nog iets nieuws te ontdekken viel. Helemaal omdat in dit boek de link wordt gelegd met de beïnvloedingstechnieken van Robert Cialdini. Een aantal nieuwe tips heb ik ontdekt, maar veel belangrijker: wat is dit boek ontzettend goed en duidelijk geschreven! Met de vele tips in LinkedIn Power vergroot je je impact en onderstreep je jouw professionele manier van werken. Los daarvan ga je aan het lezen ongetwijfeld veel plezier beleven. Of je nu al veel of nog maar weinig ervaring hebt met dit online zakelijke netwerkt. Ik was er zo gecharmeerd van dat Marjolein Bongers inmiddels een regelmatig terugkerende gast is in Dé Klantenpodcast die ik maak voor BNR Nieuwsradio.

Steve Martin, Noah Goldstein, Robert Cialdini

klein GROOT - De overtuigingskracht van het detail

Dit boek las ik kort voor ik een interview had met een van de auteurs: Robert Cialdini - bekend van de wereldwijde bestseller 'Invloed'. Met 'klein GROOT' gaan Cialdini en zijn co-auteurs een stap verder. Ze omschrijven ruim vijftig makkelijk te nemen acties die stuk voor stuk grootse effecten hebben. Klein, zodat ze weinig tijd, geld en moeite kosten. Groot, zodat ze echt effect opleveren. Een aantal tips heb ik omarmd en nog steeds pas ik ze toe. Doelen in tweeën knippen bijvoorbeeld, zodat je zeker weet dat je het doel haalt. Of groots denken in buitenlucht en die wilde plannen daarna concreet uitwerken in een kleine ruimte. Durf te wedden dat jij er ook de nodige ideeën uit haalt.

Devora Zack

Singletasken

Het aantal boeken over efficiënt werken, time management en aanverwante onderwerpen is gigantisch. Mijn tip: lees vooral ook dit boek. Het is een verademing! Met wetenschappelijke onderbouwing, veel praktische tips en confronterende oefeningen. Vanuit de neurowetenschap blijkt dat onze hersenen helemaal geen twee dingen tegelijk kunnen als voor beide denkkracht nodig is. Voor de twijfelaars is er een test toegevoegd om te laten zien dat multitasken echt niet zo slim is. Je ontdekt in dit boek hoe jij jouw tijd het meest productief indeelt en op tijd gas terugneemt. En omarm meteen dit heerlijke principe: ‘Nee is het nieuwe ja’. Het versterkt jezelf en de band met anderen.

Yolanda Buchel, Sandra van der Maarel

Generatie V

Toen ik dit boek recenseerde was ik nog geen onderdeel van de Generatie V - de veertigers en vijftigers. Inmiddels wel en wat ik toen las herken ik nu, zo gaan die dingen. Het is zo'n boek waarvan je de pagina's maar blijft omslaan, nieuwsgierig naar wat er nu weer wordt geschreven. Dan heb je het als auteur toch goed voor elkaar. De V staat voor veerkracht, machtige eigenschap om te hebben. De inhoud is goed onderbouwd, gelardeerd met pakkende voorbeelden en de vele oefeningen maken het tot een krachtig geheel. Nuchter en op luchtige wijze geschreven bovendien, en dat maakt het een heerlijk boek om te lezen.

Martin Bjergegaard, Jordan Milne

Winning Without Losing

Zeldzaam enthousiast geschreven, het spat van de pagina's af. En dan is de boodschap ook nog eens heel aangenaam: succesvol in zaken én een gelukkig leven. Heel haalbaar lijkt me. En dat klopt ook volgens de auteurs die daar 65 strategieën voor uiteenzetten. Daar hoef je bovendien niet je hele routine voor overhoop te gooien. De diversiteit van het boek is eveneens een groot pluspunt wat mij betreft. Er staan veel voorbeelden in, het zit stampvol tip, de nodige oefeningen en een kijkje in de keuken bij rolmodellen. Het kan haast niet anders dan dat je hier minstens een handvol strategieën uit kiest om voor jou te laten werken.

Herman Toch, Ann Maes

The Positive Sum Game

Het boek kwam op mijn netvlies omdat een van mijn boeken naast 'The Positive Sum Game' genomineerd was voor een prijs. Dat op zich is al heel leuk, wat mij vooral triggerde was het onderwerp. Systeemverandering. En dat is keihard nodig. Want laten we eerlijk zijn: de termen ‘purpose' en ‘betekenis' duiken terecht overal op omdat er meer is dan geld verdienen en het belang van bijdragen aan het grotere geheel veel aandacht verdient. Dit boek geeft handvatten om een nieuwe organisatie op te richten of bestaande organisatie van koers te laten veranderen. Schitterend vormgegeven, praktisch ingestoken en bijzonder goed onderbouwd door de jarenlange ervaring van de auteurs.

Paul Devilee

Toolbox voor trainingsacteurs

In workshops die ik geef werk ik regelmatig samen met een trainingsacteur. Voor rollenspelen en zeker ook voor andersoortige oefeningen. Nu is de persoon waar ik mee werk zeer ervaren, dus heeft ze een heel pallet aan toffe werkvormen. Toch gaf dit boek mij nog meer ideeën die van grote meerwaarde zijn voor de deelnemers en heeft het mijn workshops verrijkt. En haar ook, dus dat is mooi meegenomen. Er staan vele tientallen varianten dus. Toepasbaar voor trainingen in allerlei sectoren of over allerlei onderwerpen. Het boek is praktisch en toegankelijk geschreven en boeiend voor zowel trainers zelf als de trainingsacteurs.

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Profielpagina van Daniëlle de Jonge

Wat vond u van deze lijst?

2
0

Ook een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Profielpagina van Daniëlle de Jonge

Wat vond u van deze lijst?

2
0

Ook een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden