Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interview

Hans van der Loo

‘We waren schandalig onvoorbereid op de coronapandemie’

Helden die de vorm van leiders aannemen, bestaan bij de gratie van onzekere situaties. Bij een dreigende crisis nemen zij bijna instinctief het voortouw. Zo beschrijft onderzoeker, adviseur en auteur Hans van der Loo de opkomst van de laboratoriumhelden. Zij komen uitgebreid aan bod in zijn nieuwe boek De race om het coronavaccin. Hans is te gast in podcast de Boekenpraktijk.

Willem van Leeuwen | 15 juli 2021 | 1-2 minuten leestijd

Hans van der Loo: 'De laboratoriumhelden zijn denkers en doeners, heel gedisciplineerd, zorgvuldig én in staat om met elkaar samen te werken op hele organische manieren. Ze zoeken meteen de aansluiting met anderen, zijn wars van autoriteiten en ze zijn relatief autonoom. Er was geen baas of land dat zei dat zij het vaccin moesten ontwikkelen, dat deden ze uit zichzelf.' De teams van laboratoriumhelden werken als start-ups. In de ontwikkeling van het vaccin schets Hans dan ook een wereld van versnelling. Een wereld die staat tegenover de vertraging die in diezelfde periode juist te zien was bij overheden.

Op de stelling 'Er zijn veel organisatorische blunders gemaakt in de landelijke logistieke uitrol van het coronavaccin en dat was echt te voorkomen' antwoord Hans met eens. Hoe kunnen deze blunders gemaakt zijn? 'De factoren die hier spelen zijn eigenlijk de andere kant van de succesfactoren van de laboratoriumhelden. Onder andere een gebrek van urgentiegevoel. Dat is ontstaan doordat vergelijkbare virussen vanzelf uitdoofden, we zagen het als een Chinees probleem en er was al vaak gewaarschuwd voor een pandemie maar die bleef steeds uit. Naast het gebrek aan urgentie waren we schandalig onvoorbereid. Dat laatste is echt een probleem in de Nederlandse cultuur: een combinatie van overschatting van onszelf en een onderschatting van het gevaar.'

Beiden cases worden besproken in deze aflevering. Luister en ontdek hoe urgentie, psychologische veiligheid en teaming onderdeel zijn van de ontwikkeling van de coronavaccins.

Over de Boekenpraktijk
De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs en praktijkgasten hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk. De podcast vind je op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Soundcloud, YouTube of in je eigen favoriete podcastapp.

Over Willem van Leeuwen
Willem D. van Leeuwen is bestuurder uit de wereld van woningcorporaties en thans zelfstandig adviseur. Daarnaast vervult hij enkele bestuurlijke en toezichthoudende functies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden