De slaagkans als je individueel probeert te veranderen, is tussen de 10 en 25%. En toch hebben we ambities, willen we verder komen en streven we doelen na. Privé zijn bijvoorbeeld een gezonde leefstijl of het in balans brengen van werk en privé onderwerpen die je vaak voorbij ziet komen. En in je werk een volgende stap maken, een opleiding of een project afronden. Er is een complete industrie van zelfhulpboeken en -goeroes. En maar een beperkt aantal goeroes onderbouwt zijn of haar claims met wetenschappelijk onderzoek en expertise.
Met al die ontmoedigende pogingen en de cijfers daarover, is het begrijpelijk dat je afhaakt. Of natuurlijk de wetenschap niet vertrouwt...
Mindsets en eigenschappen
Er zijn veel mogelijkheden om aan de slag te gaan. Je kunt het zoeken in een veranderende mindset, harde vragen aan jezelf te stellen, weer eens naar de 7 eigenschappen van Covey kijken, als gids. Zoek je het in slimmer werken of kijk je meer naar positieve psychologie. Het aantal mogelijkheden lijkt eindeloos.
Ik zou u willen adviseren met twee, simpele maar krachtige boeken te beginnen. Dit keer lukt het - Een succesvolle wending in 6 stappen van Ursela van Stekelenburg is zo’n startpunt. Haar methode is gebaseerd op het Transtheoretisch Model van de psychologen Prochaska en DiClemente. In zes itererende fases (stappen), bewustwording, elimineren, warmdraaien, evolueren, gestaag effectueren en nestelen kom je tot duurzame verandering. En dat is ingewikkeld. Wij hebben last van een bias die het 'valse hoop syndroom' wordt genoemd. De lat ligt te hoog, de ambities zijn te groot en de snelheid en inspanningen vallen tegen. Dus geven we op. Het Transtheoretisch Model houdt daar rekening mee.
Het tweede boek dat echt kan helpen is Echt veranderen van Katy Milkman. In dit met humor geschreven boek ontleedt de wetenschapster, (gedragswetenschap, informatica en bedrijfskunde) zes redenen waarom een veranderpoging mis kan lopen. Je bent te impulsief, hebt uitstelgedrag, bent vergeetachtig, lui, je hebt te veel of te weinig zelfvertrouwen of je wilt je te veel aanpassen. Meestal een combinatie van deze dingen. Milkman werkt toe naar het bouwen van een individueel veranderplan. Ze werkt in haar onderzoeken samen met onder andere Angela Duckworth (auteur van De GRIT-factor) en Max Bazerman (auteur van Zien wat anderen niet zien).
Ergens in het Engels origineel citeert Milkman een onderzoeker die het gedrag van verslaafden bekeek: 'When the barriers to change are internal, the key to success is to tackle them with a tailored suite of solutions and to threat change as a chronic challenge rather than a temporary one.'
Samen aan jezelf werken en verder komen
Bouwen van een sociaal netwerk om complexe veranderingen mogelijk te maken kennen we. Denk aan de AA en andere hulpgroepen. Je hoeft het niet alleen te doen. Diane Kander is innovatieconsultant. Ze onderzocht waarom mensen in hun carrières moeite hadden om een volgende stap te maken, een innovatief project te starten of af te ronden. Ze publiceerde haar bevindingen recent in een artikel in Harvard Business Review: 3 Strategies for holding yourself accountable.
De eerste strategie: Stel een verantwoordelijke partner aan die je aansprakelijk houdt. Maak met hem/haar afspraken en spreek deze persoon regelmatig. Deel je zorgen en je successen. Dit verhoogt je kans op succes al met 65%.
De tweede: Verklaar je ambities en intenties publiekelijk via bijvoorbeeld sociale media. Stel je kwetsbaar op (we hebben allemaal de negatieve ervaringen) en richt een groep in om je te ondersteunen.
En ten derde: Verander van omgeving. Wil je je werk veranderen, verander van werkplek, richt het anders in. Ga als je ongestoord een dag wil schrijven niet in je keuken zitten. Zoek een plek met minder afleidingen.
Schone lei
Tot slot, 1 januari is een prima moment om met nieuwe dingen aan de gang te gaan. Je verjaardag en een jubileum ook. Een (goed) getimed begin, een frisse start, een schone lei is volgens Milkman juist een goed moment. Een nieuwe start is een heel effectief moment. De verwachtingen en de invulling van het traject zorgen dat het succesvol wordt.
Kortom: Houd vol, regel aansprakelijkheid en verwacht niet te veel.
Naschrift
Begin januari verscheen mijn artikel Met een andere mindset 2022 in op deze site. Daarin deel ik meer tips en denkrichtingen. Verder wil ik nog wijzen op de leestips en denkrichtingen die ik deel in mijn artikel over De wetenschappelijke kant van persoonlijke veranderkunde.
Over Bertrand Weegenaar
Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business.