Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Hybride Werken - Handboek voor de professional

Vroeger was werken simpel. Je ging om 9:00 uur naar je werk, je baas vertelde wat je wel en niet moest doen, om 17:00 uur ging je naar huis en was het werk klaar. Het meeste werk was ook ronduit saai. Omdat we veel repetitief werk deden was de voorspelbaarheid van wat de dag zou brengen heel groot.

Jeroen Busscher | 21 februari 2022 | 2-3 minuten leestijd

In enkele decennia is dat repetitieve aspect van ons werk steeds kleiner geworden en zit onze toegevoegde waarde steeds meer in het unieke en eenmalige van onze projecten, innovatie en maatwerk voor klanten. Robots en computers doen heden ten dage het grootste gedeelte van het geestdodende werk voor ons.

Professionals

Tegenwoordig zijn we professionals. We worden geacht mee te denken, verantwoordelijkheid te nemen en doelen te bereiken. Professionals moeten het veel meer met elkaar uitvinden en de baas heeft hoogstens een faciliterende rol.

Sinds corona werken we zowel thuis als op kantoor en is deze autonomie alleen nog maar toegenomen. Werk is wellicht enerverender, bezielder en creatiever geworden, maar tegelijk ook enorm veeleisend, onvoorspelbaar en complex geworden. Je moet immers jezelf organiseren, blijven leren, je relaties managen en creatieve oplossingen verzinnen.

Geven en nemen

Zo gaat een van de hoofdstukken van mijn boek Hybride werken, dat bestaat uit korte puntige stukjes met op de linkerpagina steeds een prikkelende illustratie van kunstenares Merel Ellen, over omgaan met de baas. Want zei vroeger de leidinggevende gewoon wat je moest doen, tegenwoordig is de relatie met onze leidinggevenden veel complexer. Het is er een van geven en nemen en dat vraagt nogal wat van hoe we met onze leidinggevenden communiceren.

Daarnaast is voortdurende verandering en jezelf permanent blijven ontwikkelen natuurlijk onderdeel geworden van het werk van de hedendaagse professional. We kunnen echter anders naar deze vaak uitgemolken onderwerpen kijken. In het hoofdstuk ‘De kunst van het afkijken‘ bijvoorbeeld, vertel ik over hoe we de kunde en kennis van anderen kunnen gebruiken om onszelf te verbeteren.

Meldingsplicht

De vorm van dit boek is onalledaags net zoals de insteek van de ideeën. Op de rechterpagina staat steeds een korte uitdagende verhandeling, op de linkerpagina word je aan het denken gezet door de beelden van Merel Ellen. Ik raad aan om het niet van kaft tot kaft te lezen. Het is een bladerboek of misschien wel een naslagwerk voor in je tas. Voor het moment dat je het even niet meer weet. Voor het moment dat de stress even te groot wordt, zoals in hoofdstuk 4 met onder meer de bijdrage ‘Wat als ik het nou eens niet doe?’, of om je juist scherp te houden in het bereiken van je doelen zoals in hoofdstuk zes met de prikkelende bijdrage over ‘Meldingsplicht.’

Dit handboek schept een beetje orde in de chaos. In korte puntige stukjes lees je wat je als hedendaags hybride werkende professional wel en niet moet doen. Rond concrete onderwerpen als omgaan met lastige mensen, thuis werken en effectief zijn. Kunstenares Merel Ellen vult aan, becommentarieert en daagt uit met haar eigen persoonlijke beeldtaal.

Over Jeroen Busscher
consultant cultuurverandering, docent creatieve processen, HKU.
Over Merel Ellen
Merel Ellen is een snel rijzende ster in het Nederlandse kunstenaarslandschap.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Jeroen Busscher, Merel Ellen
Hybride Werken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden