Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Week van de Werkstress - Van werkdruk naar werkplezier

Werkplezier en werkdruk hebben direct met elkaar te maken. Door het verhogen van het werkplezier blijk je minder werkdruk te ervaren.

Annemiek Tigchelaar | 13 november 2017 | 4-5 minuten leestijd

Mensen die veel werkplezier ervaren, zitten lekker in hun vel en voelen zich op hun plek op hun werk. Daardoor hebben ze het gevoel meer aan te kunnen en kunnen ze beter om gaan met stressvolle situaties. In plaats van te proberen je werkdruk te verlagen, kun je dus ook kijken hoe je je werkplezier kunt verhogen. Annemiek Tigchelaar, auteur van het boek Grip op je stress, geeft aan hoe je je werkplezier verhoogt.

Kantoren en kantoortuinen zijn tegenwoordig te vinden in bijna alle kleuren van de regenboog. Vrolijke kleuren aan de wand of bankstellen in hippe designs. En soms is het nog gekker: vergaderen op skippyballen, een hinkelbaan in de gang of een dartbord aan de muur. Maar verhoogt dat nou het werkplezier? Nee. Veel mensen worden doodongelukkig in een grote, lawaaierige kantoortuin en een leuk gekleurde bank of vergaderzaal verandert daar niets aan.

Gelukkig
Wat verhoogt je werkplezier dan wel? Er is één toverwoord als het gaat om werkplezier: voldoening. Hoe meer voldoening je haalt uit je werk, hoe gelukkiger je voelt. Om voldoening te kunnen halen uit je werk, kun je kijken naar de volgende vier factoren:

1. Passend werk. Doe werk dat bij jou past. Dat bij jou als persoon past, bij je interesses. Maar ook bij je opleidingsniveau en ervaring: het mag niet te makkelijk (saai) of te moeilijk zijn. Je moet ook kunnen ervaren dat je je werk goed doet – vrijwel iedereen houdt ervan om goede prestaties te kunnen leveren. En je moet kunnen groeien in je werk, jezelf kunnen blijven ontwikkelen, zodat je al je talenten tot ontplooiing kunt brengen.

2. Juiste dingen. In je werk is het van belang dat je de juiste dingen doet. Bezig zijn met (schijnbaar) nutteloze dingen (het sorteren van de oud-papierbak geef ik altijd als voorbeeld) geeft niemand een goed gevoel. Ook moet je dingen op het juiste moment doen: je nu bezighouden met dossiers die volgende maand pas af hoeven, geeft een minder goed gevoel dan je bezighouden met dossiers die binnenkort af moeten. Bij de juiste dingen doen is het van groot belang dat je helder hebt welke taken precies bij jou horen – en welke niet. Vaak kan je leidinggevende hierin een rol spelen.

Leidinggevende
Je leidinggevende heeft überhaupt een grote rol in jouw werkgeluk. Hij of zij kan er op heel veel manieren voor zorgen dat je je lekker voelt in je werk en niet te veel werkdruk ervaart. Dat begint al met écht naar elkaar luisteren, er zijn voor elkaar en elkaar serieus nemen. Uiteraard dragen waardering en erkenning voor jouw prestaties bij aan jouw tevredenheid. Je leidinggevende kan er ook mede voor zorgen dat je prettig je werk kunt doen: op een fijne, veilige werkplek met een goed werkende computer en softwareprogramma’s. En jouw leidinggevende stemt jouw taken en die van je collega’s zo op elkaar af dat iedereen weet wat die moet doen en er geen dubbel werk wordt gedaan of zaken blijven liggen. Liefst op zo’n manier dat niemand te veel op zijn of haar bordje krijgt!

3. Afmaken. Heel veel voldoening krijg je van iets afmaken. Van iets echt af kunnen ronden en resultaat kunnen zien. Hoe vaak ga je niet naar huis en vraag je jezelf af ‘wat heb ik nou eigenlijk gedaan vandaag?’. Vaak hebt je honderd kleine klusjes gedaan, even dit en even dat, maar iets echt kunnen verwezenlijken is een zeldzaamheid. Terwijl dat je nou juist zo’n fijn gevoel geeft. Houd dus meer focus op de wezenlijke taken en laat je minder afleiden door al die kleine onbenulligheden op een dag!

4. Belang. En dat brengt me bij de laatste factor: je krijgt voldoening als je bijdrage hebt kunnen leveren aan iets dat er echt toe doet. Aan iets dat voor jou écht van belang is, echt waarde voor jou heeft. Voor de een is dat bijvoorbeeld het verzorgen van mensen, terwijl een ander liever planten of dieren verzorgt. Maar zou je deze mensen van plek laten wisselen dan verzorgen ze nog steeds, terwijl ze daar veel minder voldoening uit zullen halen.

Er is heel veel dat je zelf kunt doen om je werkdruk te verlagen en je werkplezier te verhogen. Meer daarover lees je in het boek Grip op je stress Maak er een fijne dag van!

Annemiek Tigchelaar is werkdruk coach, trainer en professional organizer. Zij geeft op heldere en praktische wijze adviezen over efficiënt werken zonder stress en heeft al talloze mensen geholpen om meer rust en overzicht te ervaren. Zij schreef de boeken Grip op je stress (uitgeverij Thema, 2017), Grip op je e-mail (uitgeverij Thema 2013) en Stop de stapels (Forte uitgevers, 2011).

Over Annemiek Tigchelaar
Annemiek Tigchelaar is werkdruk coach, trainer en professional organizer. Zij geeft op heldere en praktische wijze adviezen over efficiënt werken zonder stress en heeft al talloze mensen geholpen om meer rust en overzicht te ervaren. Eerder schreef zij de boeken Stop de stapels (2011) en Grip op je e-mail (2013).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden