Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

50 lessen voor ondernemers

In 50 lessen voor ondernemers onthult Jürgen Ingels zijn lessons learned als topondernemer. Hij geeft concrete en praktische tips over hoe je je bedrijf naar het volgende niveau tilt. Een preview.

Jurgen Ingels | 17 november 2020 | 3-4 minuten leestijd

Toen we eind 2014 Clear2Pay aan FIS verkochten, een groot Amerikaans technologiebedrijf, betekende dat voor mij het einde van een avontuur. Sommige mensen gaven aan dat Clear2Pay misschien wel een lucky shot was geweest, dat we gewoon geluk hadden gehad. Ik heb persoonlijk echter ondervonden dat een technologiebedrijf uitbouwen niet evident is. Je moet uiteraard geluk hebben, maar ik ben van mening dat er een bepaalde methode bestaat om je kans op succes aanzienlijk te vergroten. Vandaar dat ik sinds 2014 betrokken ben bij het opstarten van nieuwe technologiebedrijven, om te bewijzen dat Clear2Pay geen eenmalige toevalstreffer was.

Met SmartFin hebben we reeds twee succesvolle Vlaamse exits voortgebracht. Zo was er de introductie van Materialise (3D-printing) op de Amerikaanse technologiebeurs NASDAQ en de verkoop van Newtec (satellietcommunicatie) aan STMicroelectronics. Die twee exits hebben ons toegelaten het fonds verder te vergroten en verder in technologiespelers te investeren.

Ik wil echter meer doen dan investeren in bedrijven. Ik wil ook inspireren. Ik wil andere mensen aansteken met mijn passie voor ondernemerschap en technologie. Als kleine jongen ging ik naar de technologiebeurs Flanders Technology International, waar ik met grote ogen naar de verschillende robots stond te kijken. Ik vond het jammer dat we in Vlaanderen geen grote technologiefestivals hadden. Die bestaan in het buitenland wel, met onder meer Slush (Helsinki) en Web Summit (Lissabon). Dus klopte ik bij verschillende organisaties aan, om ook zo'n festival te organiseren. Ze vonden het allemaal een leuk idee en ze zouden erover nadenken. Zes maanden later waren ze nog steeds aan het nadenken.

Daarom besloot ik om het festival zélf te organiseren, samen met een paar vrienden, die even gek waren. Op zes maanden tijd hebben we in 2018 SuperNova in elkaar gebokst. Een technologiefestival met sprekers vanuit de hele wereld, met demonstraties en vooral veel inspiratie. Met een luik voor bedrijven, maar ook voor het grote publiek.

Het festival mocht uiteindelijk 35.000 mensen verwelkomen, in Antwerpen. Het was misschien impulsief geweest om het te organiseren, maar het resultaat was fantastisch. Ik heb er veel plezier aan beleefd en de vele positieve reacties zijn een goede basis om het in de toekomst nogmaals te organiseren.

Inspireren en mijn kennis delen heb ik ook kunnen doen door mijn deelname aan de Belgische versie van Dragons' Den, een televisieformat waarbij ondernemers hun businessidee pitchen aan een panel van investeerders in de hoop dat ze financiering kunnen bekomen. Ik was een van die investeerders en heb me heel hard geamuseerd tijdens de opnames. Het was leuk om de passie en het vuur bij sommige deelnemers in hun ogen te zien. Wat me vooral opviel was dat er nog veel werk aan de winkel is om ondernemers efficiënt te leren pitchen. Bij heel wat deelnemers ontbrak ook een basiskennis rond finance, sales en internationalisatie.

Sinds de verkoop van Clear2Pay krijg ik vaak de vraag om de magische formule te onthullen waarmee je vanuit het niets een groot bedrijf opbouwt. Helaas, en tot teleurstelling van velen, bestaat zo'n toverformule niet. Je kunt alleen maar lessen trekken en leren.

Dit boek beschrijft een aantal van die belangrijke lessen. Mochten mijn kinderen ooit overwegen om ondernemer te worden, dan hoop ik dat ze eerst dit werk zullen lezen. Het zal hen een duwtje in de rug geven, en het zal hen helpen om de obstakels die ze als ondernemer tegenkomen te overwinnen.

Elke ondernemer volgt een ander pad en veel wegen leiden naar succes. Ik beweer dan ook helemaal niet de absolute kennis en waarheid in pacht te hebben. Dit boek heeft ook hoegenaamd niet de ambitie om die te verkondigen. Het is een neerslag van een aantal ervaringen en anekdotes die hopelijk ook andere ondernemers (in spe) kunnen inspireren.

Jürgen Ingels is de motor achter verschillende start- en scale-ups en oprichter van het SmartFin-fonds dat groeiende bedrijven financiert en bijstaat. Hij was de drijvende kracht achter Clear2Pay, een succesverhaal in ondernemerschap, en de organisator van SuperNova en The Big Score. Hij is de auteur van 50 lessen voor ondernemers.

Over Jurgen Ingels

Jürgen Ingels is de motor achter verschillende start- en scale-ups en oprichter van het SmartFin-fonds dat groeiende bedrijven financiert en bijstaat. Hij was de drijvende kracht achter Clear2Pay, een succesverhaal in ondernemerschap, en de organisator van SuperNova en The Big Score. Hij is ook bekend van het tv-programma Leeuwenkuil op VIER.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden