Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Reset de gemeentelijke ICT - Op zoek naar een evenwicht tussen zelf doen en uitbesteden

Gemeenten zijn toe aan een fundamentele heroriëntatie op de manier waarop zij hun processen met ICT ondersteunen. Ze besteden veel uit aan externe leveranciers en providers. Dat heeft voordelen, maar het leidt ook tot onnodige versnippering van kennis, capaciteit en middelen. 

Kees Groeneveld | 6 december 2021 | 2-3 minuten leestijd

In Reset de gemeentelijke ICT beschrijven wij (Herman Timmermans en Kees Groeneveld) hoe gemeenten hun ICT-inspanningen en de relatie met hun ICT-leveranciers kunnen herinrichten. Geen abstract diplomatiek geformuleerde beschouwing, maar concrete handvatten om het zoekgeraakte evenwicht tussen zelf doen en uitbesteden te herstellen.

Fors bedrag

ICT en overheid zijn twee elementen, die niet altijd goed met elkaar combineren. De voorbeelden waar het op ICT gebied bij de overheid is misgegaan zijn talrijk. Binnen de overheid nemen gemeenten een belangrijke plaats in. Jaarlijks besteden gemeenten meer dan € 1,5 miljard aan ICT. Dat is per inwoner omgerekend 90 euro per jaar. Een fors bedrag. Daar mag je wel wat voor verwachten. Recente inbraken op gemeentelijke netwerken en regelmatige datalekken leggen echter de kwetsbaarheid van de gemeentelijke dienstverlening onomstotelijk bloot. Dat raakt niet alleen de gemeentelijke organisatie, maar ook ons als burgers voor wie de gemeente feitelijk de dichtstbijzijnde overheid is.

Gemeentelijke ICT dienstverlening

Steeds verdergaande digitalisering in combinatie met nieuwe technologieën zoals cloud computing en Internet of Things, maken de gemeentelijke dienstverlening steeds meer afhankelijk van ICT. Een groot deel van de gemeentelijke ICT-inspanningen is uitbesteed aan externe partijen. Om dat geheel te managen is een ingewikkelde uitdaging. Die vraagt om een duidelijke visie en een goed uitgewerkt beleid. Juist deze aspecten schreeuwen om verbetering. Met de voortdurend toenemende complexiteit van de ICT-inspanningen hebben gemeentelijke bestuurders en managers een steeds grotere uitdaging om de gemeentelijke dienstverlening op koers te houden.

Reset op ICT gebied

De overheid is gewend om nieuwe ontwikkelingen vooral te zien als een extrapolatie vanuit de bestaande situatie. Hier en daar wat aanpassen, vrijwel nooit echt afscheid nemen van het oude, zorgt ervoor dat moderne en verouderde techniek wordt gemixt. De ICT-leveranciers in het gemeentelijke domein zijn er inmiddels aan gewend. Ook zij gaan noodgedwongen gebukt onder de last van gebrek aan visie en durf en passen zich aan. Wij, als auteurs denken, dat dat niet het juiste antwoord is op de uitdagingen waarmee onze dichtstbijzijnde overheid wordt geconfronteerd. Daarvoor is de sleutelrol, die gemeenten in de totale context van ons land vervullen, te belangrijk. De overheid, gemeenten voorop, is toe aan een reset op ICT gebied.

Gemeenten moeten meer samenwerken

Daarover schrijven we in dit boek. Vanuit persoonlijke ervaringen, uit gesprekken met bestuurders, managers en ICT leveranciers, schetsen we een beeld van waar en hoe het anders en beter kan. Dat is in ieder geval niet doorgaan op de ingeslagen weg. De essentie is dat gemeenten meer moeten samenwerken, niet alleen met elkaar maar ook met hun ICT leveranciers. De aanbestedingsregels lijken dat tegen te houden, maar de oplettende bestuurder, manager en leverancier vindt met onze inzichten en ideeën de weg naar de resetknop. Dat helpt niet alleen de gemeenten en hun ICT leveranciers, maar ook ons als burgers en private organisaties.

Over Kees Groeneveld
Kees Groeneveld van eSpecialisten heeft in zijn rol als consultant en interim-manager jarenlange ervaring met automatisering bij de overheid, en bij gemeenten in het bijzonder. Hij heeft tientallen gemeenten en decentrale overheden geholpen bij de aanbesteding en implementatie van complexe ICT-projecten.
Over Herman Timmermans
Herman Timmermans van Tasclinx heeft in zijn rol als consultant en interim-manager jarenlange ervaring met automatisering bij de overheid, en bij gemeenten in het bijzonder. Hij heeft tientallen gemeenten en decentrale overheden geholpen bij de aanbesteding en implementatie van complexe ICT-projecten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden