Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Hopeloos succesvol - Ondernemen met tegenslag

Veel ondernemersverhalen gaan over succes. Over succesvol worden en blijven. Toch is er geen enkele ondernemer die alleen maar successen kent. Succesvol zijn kan niet zonder falen. Elke ondernemer weet dat naast genieten van ‘ups’ er altijd ook vele ‘downs’ te verwerken zijn.

Floris Venneman | 27 januari 2022 | 3-4 minuten leestijd

Het taboe op deze momenten van het hoofd boven water houden in tijden van flinke tegenwind en het omgaan met de onvermijdelijke tegenslagen moet eraf. Dit begint bij het bespreekbaar maken. Met het delen van uitdagingen en problemen waar jij als ondernemer mee worstelt. Hoe? In zeven lessen neem ik jou mee langs mijn eigen ervaringen met falen, opstaan en weer doorgaan. Ik laat je lezen waarom er eigenlijk niets mooiers is dan hopeloos én succesvol zijn.

Openheid

Door mijn eigen kwetsbaarheid en openheid, over flinke conflicten, een burn-out en een daaropvolgend faillissement, prikkel ik jou als lezer om zelf ook open te zijn. Die tegenslagen hebben mij enorm veel geleerd over wie ik ben, als mens en als ondernemer. Ze hebben me vooral ook geleerd dat eigenlijk iedereen worstelt, en dat ook iedereen het gevoel heeft er alleen voor te staan. Ondernemers zijn vaak opportunisten, zien kansen en mogelijkheden, hun glas is altijd halfvol. Toch weten alle ondernemers ook dat het tegen kan zitten. Dat zaken anders lopen dan gepland of gehoopt. De omzet loopt achter, je hebt conflicten met leveranciers en een moeizame cashpositie. Dat kan gebeuren, is niet erg. Toch zijn veel ondernemers dan niet gewend om open te zijn. Naar hun partner, hun medewerkers, de bank et cetera. Ze houden het voor zichzelf omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze het zelf, en alleen, moeten oplossen.

Vliegen kan niet zonder tegenwind

Maar dat is niet zo, kan ik uit eigen ervaring zeggen. Omarm deze tegenwind (les 1) en durf die met jouw omgeving te delen. In deze kwetsbaarheid zit jouw kracht (les 2). Het geeft je de kans om hulp, adviezen of inspiratie van anderen te ontvangen. Laat anderen die vanuit rust en afstand naar jou en jouw uitdagingen kunnen kijken, meedenken (les 6). Je hoeft het niet alleen te doen. Je moet het niet alleen willen doen.

Ga juist op momenten dat je tegenslag ervaart niet nog harder werken. Uiteraard is dit jouw natuurlijke neiging. Die herken ik. Ik deed hetzelfde. Nog langere dagen maken. Nog meer grip proberen te krijgen door te micro-managen. Doe het niet: het werkt contraproductief. Pak je rust. Durf stil te staan (les 3). Gun jezelf even een moment van overdenken. Een moment van opladen. Je kunt niet eindeloos energie ‘lenen’ van je eigen lichaam. Dit moet een keer worden terugbetaald. Om vooruit te komen is soms volledige stilstand nodig. Hoe je dat aanpakt? Daar geef ik je in het boek concrete handvatten voor.

Met de billen bloot

Ik sprak veel ondernemers die hun ervaringen deelden. Door mijn openheid en kwetsbaarheid over de fouten die ik maakte, kreeg ik ineens prachtige, ingrijpende, maar vooral heel waardevolle verhalen terug. Veelal met als slotsom: had ik dit allemaal maar eerder geweten. In het boek deel ik deze openhartige verhalen van ondernemers waarin jij je zeker zult herkennen graag met je. Van ‘met de billen bloot’ voor jouw personeel staan om hen om hulp te vragen (en die eigenlijk al te krijgen voordat je erom vroeg) tot open en eerlijk zijn naar jouw vader omdat je het familiebedrijf eigenlijk helemaal niet wilt leiden.

Stralend falen

Hopeloos succesvol is een boek dat je prikkelt om even stil te staan, maar vanuit daar ook gedegen en heel bewust jouw volgende stappen te gaan zetten. Stappen waarin fouten maken, stralend falen en genieten van succes hand in hand gaan. Onthoud één ding altijd goed: van tegenwind ga je vliegen (les 7). Een vliegtuig heeft tegenwind nodig om op te kunnen stijgen tot grote hoogten. Duik dus niet weg als de wind in kracht toeneemt, maar ga op de juiste manier in de wind staan.

Over Floris Venneman
Floris Venneman is al ruim twintig jaar hopeloos succesvol ondernemer. Hij kent de successen, maar zeker ook de tegenslagen. Vanuit zijn fascinatie over het taboe bij ondernemers op falen, faillissementen en hopeloos zijn, heeft hij niet alleen dit boek geschreven maar ook een theatervoorstelling gemaakt. Daarnaast is hij spreker, lid van BNR Ondernemerspanel en werd hij door het FD genoemd als een van de vijftig Jonge Talenten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden