Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Wat een baas - Een eerlijk boek over zelfstandig ondernemerschap

Je inschrijven als zzp’er is heel gemakkelijk: maakt een afspraak bij de KVK, betaalt een bedrag en BAM: je bent een baas. BTW staat vanaf nu niet meer voor ‘by the way’ maar voor ‘bruto toegevoegde waarde’.  

Marthe Walter | 13 mei 2022 | 3-4 minuten leestijd

Nu je in het handelsregister staat, ben je in beeld bij jouw potentiële klanten én bij de belastingdienst. Je moet je houden aan de rechten en plichten van zelfstandig ondernemerschap. Maar er is niemand die je vertelt hoe die precies werken. Of hoe je ervoor zorgt dat je jouw pas ingeschreven bedrijf draaiende krijgt en houdt. Hoe bepaal je jouw uurtarief? Hoe haal je nieuwe opdrachten en klanten binnen en hoe zorg je ervoor dat je de dingen die je doet ook nog een beetje leuk vindt? Ik interviewde 50 ondernemers over hun ervaringen als ondernemer en de COO van de KvK en schreef een eerlijk boek over zelfstandig ondernemerschap.

Regel jouw randvoorwaarden

In loondienst is er een organisatie die een beetje voor je zorgt. Denk aan zekerheid van werk en salaris, een bezoekje aan de bedrijfsarts, vakantiedagen en zwangerschapsverlof. Volgens het arbeidsrecht moet een werkgever zich gedragen als een ‘goed werkgever’. Een zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak is noch werkgever, noch werknemer en zal dus zelf moeten bepalen hoe goed werkgeverschap eruit ziet. Ondernemers kunnen kiezen hoe vaak en wanneer zij op vakantie gaan. Maar ze moeten er ook zelf voor zorgen dat ‘de tent blijft draaien’ of dat er budget is om de tijd dat de tent niet draait te overbruggen. Ze zullen zelf een pensioen moeten regelen en in geval van zwangerschap of ziekte ook grotendeels een beroep op de eigen spaarpot moeten doen. Tenzij je jezelf slim verzekert voor de risico’s die zelfstandig ondernemerschap met zich meebrengt. Dit boek helpt je op weg.

Word je eigen beste baas

Wie werkt in een eenmanszaak, doet een soort stoelendans. Je beweegt van CEO (waar wil ik naartoe) naar ICT’er (het installeren van een nieuwe laptop). Van hrm’er (hoe is het met mijn werkgeluk) naar sales consultant (waar komt de volgende klant vandaan). Van crediteurenbeheer (moet ik verdomme weer achter mijn geld aan bellen?!) naar feestcommissie (wanneer vierde ik voor het laatst een succes). Van klantenservicemedewerker (een ontevreden klant te woord staan) naar ergocoach (waar komt deze rugpijn vandaan). Van accountant (hoeveel winst maak ik) naar office manager (het regelen van een vergaderruimte). Het komt regelmatig voor dat deze rollen met elkaar botsen. Denk aan de hrm’er die vindt dat je een vrije dag verdient, tegenover de accountant die concludeert dat je dan je boodschappen niet kunt betalen. Je kunt jezelf en je organisatie pas goed managen als je een overzicht hebt van de taken en verantwoordelijkheden die er zijn en als je helder hebt vanuit welke invalshoek je het beste een besluit kunt nemen.

Bouw de baan én het bedrijf van jouw dromen

Steeds als je bent ingewerkt in jouw eigen organisatie, ontwikkel je jouw persoonlijke en professionele skills, verandert de markt, en kun je als het ware weer opnieuw beginnen. Wie zich alleen maar focust op vandaag, verkijkt zich op de toekomst. Wie zich enkel focust op de toekomst, verliest de verbinding met vandaag. Een ondernemer moet de balans zien te vinden tussen het managen van het heden en het designen van de toekomst. Dit lukt alleen als je leert van je fouten, weet wanneer je moet uitbesteden, het zelf maar niet alleen doet, zichtbaar bent, in beweging blijft, en je jezelf goed blijft aansturen. Hoe je dit doet? Dat lees je in Wat een baas, een eerlijk boek over zelfstandig ondernemerschap.

Over Marthe Walter

Marthe Walter is schrijver en spreker. Ze is een echte multi-passionate die trainingen geeft, boeken schrijft, schrijvers en ondernemers coacht én mensen leert salsadansen. Marthe gelooft dat inspiratie de beste motivatie is en deelt daarom verhalen over de lessen die ze in haar leven leert.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden