Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Juryrapport Managementboek van het Jaar 2023 - Spelen werkt

Op 20 april 2023 vond een bijzonder Managementboekengala plaats. Met het thema 'Managementboek op stand' konden de bezoekers struinen over een heuse boekenbraderie. Tijdens dit feest in De Rode Hoed te Amsterdam werd het Managementboek van het Jaar 2023 bekend gemaakt. De jury ligt haar proces en keuze toe in het juryrapport.

Karin de Zwaan | Aad Goudappel | 21 april 2023 | 2-3 minuten leestijd

De zes juryleden, Eric van Arendonk, Arvid Buit, Elmas Duduk, Jasmijn Mioch, Henny Portman en Liesbeth Tettero, hebben in de eerste ronde ruim 200 boeken beoordeeld, bevoeld en gelezen. Om tot een longlist van 48 titels te komen. Deze is bekendgemaakt op 27 januari 2023. De jury was onder de indruk van de productiviteit van de auteurs, de diversiteit aan invalshoeken en de bijzondere inzichten die ze mochten opdoen uit alle verzamelde boeken.

Een kritische noot uit het juryrapport: 'Ondanks de vele unieke boeken, viel het de jury ook op dat er een ruime categorie ‘herhalingswerk’ aanwezig was. Er zijn auteurs die graag marketing voeren met een eigen werk, maar inhoudelijk niets toevoegen binnen het grote aanbod. Dit terwijl er in de praktijk enorm veel behoefte is aan prikkelende duidingen van maatschappelijk relevante thema’s in managementland.'

Shortlist

De grote uitdaging begon voor de jury toen van de 48 longlisttitels, een (veel) kortere selectie gemaakt diende te worden. Op vrijdag 3 maart was het zover: een selectie van 5 prachtige titels, vormden samen de officiële shortlist 2023.

De vijf genomineerde boeken:

Dit is een beknopte versie van het juryrapport toegespitst op de winnaar: Spelen werkt. Alle vijf de genomineerden worden uitgebreid besproken in het volledige juryrapport op managementboekvanhetjaar.nl

Spelen werkt

Mensen leren door te spelen, zo weten auteurs Karen Sikkema en Michiel van Eunen. In hun boek Spelen werkt weten ze managers te inspireren om veel creatiever te kijken naar menselijke ontwikkeling. Om nu eindelijk eens de ‘oude systemen’ los te laten en op de werkvloer meteen aan de slag te gaan met elkaar. Dat ontwikkelen óók kan met een glimlach, wordt kraakhelder voor wie dit boek leest. De energie straalt je van de pagina’s tegemoet.

In de gesprekken aan de jury tafel bleek dat het collectieve doel was om praktische verandering te stimuleren. Om iedere manager in Nederland na het lezen van het winnende boek direct te inspireren om actie te ondernemen. Terwijl de arbeidsmarkt bijna implodeert onder het gebrek aan mensen, staat leren en ontwikkelen veelal nog te laag op de agenda.

Met de keuze voor de winnaar dit jaar, hoopt de jury alle managers te inspireren om mórgen al te gaan spelen. Spelen op de werkvloer, samen leren en samen ontwikkelen.

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden