Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De Corporate Activist - Het transitiecanvas als leidraad

Rudy Vandamme schreef ‘De Corporate Activist - Het transitiecanvas als leidraad’. In zijn preview schrijft hij: ‘Als je je werk serieus neemt, dan zoek je manieren om meer te doen dan wat je gevraagd wordt. (...) Daardoor ben je als professional per definitie ook een veranderaar.’ En een activist dus. Vandamme vertelt erover in zijn preview.

Rudy Vandamme | 12 december 2023 | 3-4 minuten leestijd

Velen trekken hun wenkbrauwen op als ik spreek van corporate activisme. ‘Neen, ik ben geen activist’ zeggen ze, ‘ik sta niet graag op de barricades.’ Dan repliceer ik altijd: ‘ik ook niet, maar ik wil graag met mijn werk een verschil maken ten goede’. Als we dan een dialoog voeren over impact, frustraties en zingeving, dan zitten we vlug op hetzelfde spoor. Want ja, veel professionals zien de noodzaak om systemen beter af te stemmen op het doen van het goede.

Professionele identiteit

Activist zijn staat niet op zich. Het kadert in hoe je jezelf ziet. Als je je werk als professional serieus neemt, dan zoek je manieren om meer te doen dan wat je gevraagd wordt. Dat is meteen het kader van het boek De Corporate Activist: activisme behoort tot de kern van je professionele identiteit. Je zorgt ervoor dat het goede echt gedaan wordt. Daardoor ben je als professional per definitie ook een veranderaar.

Veranderkundig bekwaam

Veranderkundig bekwaam zijn en specialist zijn in je beroepsrol gaan hand in hand. De rol van veranderaar is echter erg nieuw voor professionals, zowel in mindset als bekwaamheid. Het begint bij je mindset: activistisch meewerken aan het goede, vraagt verantwoordelijkheidszin. Je wil het je aantrekken en zorg dragen voor een groter geheel. Met je gedragskeuze draag je willens nillens bij aan het welzijn van het geheel. Die verstrengeling van je werk met het groter geheel noem ik ‘deep evolvement’. Daar kun je voor kiezen. Voor veel professionals is dat nog niet zo. Vandaar steeds opnieuw mijn vraag: ben je verbonden genoeg met het groter geheel waarin je werkt, om er ook zorg voor te dragen?

Activisme

Ik heb het activisme ontdekt toen ik in Oostende een viertal jaren meegewerkt hebt in een ruilsysteem, de LETS. Via een complementaire munt deelden we goederen en diensten tussen een paar honderd mensen. Daar heb ik ontdekt: ik ga er niet over praten of er over denken, ik ga iets doen. Activisme roept op dat het gaat om moed en lef. Professionals zijn vaak erg rationeel bezig in hun werk. Activisme complementeert dat. Je bent gefrustreerd, verontwaardigd en die emoties motiveren je om tot actie over te gaan. Niet door te roepen, maar door in verbinding met de organisatie ideeën uit te werken. Je durft daarbij al eens de grijze zone te bewandelen. Dit boek legt enkele fundamenten hoe dat activisme in organisaties vorm kan krijgen. Je kunt bekwamer en succesvoller worden als activist.

Transitiecanvas

Activistisch bezig zijn met een taai vraagstuk, dat gaat niet van vandaag op morgen. Vanuit mijn ervaring in burgerbewegingen ben ik beginnen beseffen dat ook in organisaties veranderingen een sociaal gebeuren zijn. Een verandering is geen rationele implementatie maar een sociale beweging tussen mensen. Ik blijf het erg vreemd vinden dat er in veranderkunde en verandermanagement zo weinig interesse is in hoe sociale bewegingen veranderingen vorm geven. Een gemiste kans die ik in mijn boek rechtzet.

Het transitiecanvas is een stappenmodel om een business as usual te doen kantelen via menselijke contacten binnen de organisatie. En in mijn consultancy zet ik in opdracht van directies gangmakersgroepen op van durvers die de taaie vraagstukken aanpakken. Met wat groepsvorming en vaardigheidstraining gaan we meteen aan de slag met patroondoorbrekend gedrag. Het meest eenvoudig voorbeeld is dat mensen de hokjes verlaten waarin ze werken en van mens tot mens aan de praat geraken rond veranderthema’s met collega’s. Het is eigenlijk allemaal niet zo moeilijk, we moeten het alleen meer gaan doen. Want veranderen, dat gebeurt in een dialoog tussen mensen. Je raakt de andere met je emotie en verlangen. En je laat je raken. Activisme is wederkerig.

Over Rudy Vandamme

Rudy Vandamme (1958) is psycholoog, filosoof, antropoloog en master NLP trainer. Hij is zaakvoerder van het training- en consultbureau Deep Evolvement Instituut. Hij is auteur van zes succesvolle boeken over de ontwikkelingsgerichte benadering van leiderschap, coaching, teamontwikkeling en verandermanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden