36 jaar nadat Robert Bolton People skills schreef, heeft Maven Publishing de klassieker naar het Nederlands vertaald. Het boek blijkt nog steeds relevant voor het antwoord op de vraag: hoe ga je om met al die mensen om je heen?
Bijvoorbeeld: hoe zeg je ‘nee’. Tegen je baas, je kinderen, de verkoper op straat. Bolton onderscheidt zeven manieren van ‘nee’ zeggen, van je natuurlijke ‘nee’ tot het indrukwekkende ‘nee’ zoals de zoutmars van Mahatma Gandhi tegen het onderdrukkende Britse imperialisme in India. En van het botte ‘nee’ (‘Je hebt het recht om geen redenen te geven voor je weigering of vragen niet te beantwoorden, al is het voor de ander meestal gemakkelijker als je dat wel doet’) tot spiegelend luisteren, gevolgd door ‘nee’ (‘Je hebt me echt nodig als bemanningslid bij die zeilwedstrijd. Ik zou het graag doen, maar ik heb al een afspraak. Het lukt me gewoon niet dit weekeinde’).
Degene die tijd heeft om de kunst van het ‘nee’ zeggen in praktijk te brengen, kan ook kiezen voor de plaat die blijft hangen. Daarvoor geeft Bolton zes richtlijnen (overgenomen uit People Skills: Het geheim van helder en overtuigend communiceren):
1. Kies een bondige weigering die bestaat uit één zinnetje en gebruik alleen die zin, wat de ander ook zegt of doet.
2. Spreek na elke opmerking van de ander dat zinnetje uit. Laat je niet afleiden door in te gaan op punten die de ander noemt.
3. Zeg het op zachte, rustige, niet-emotionele toon.
4. ‘Luister’ niet heel goed naar de ander – maar negeer hem nu ook weer niet op een onbeschofte manier. (Als je aandachtig luistert, moedig je hem alleen maar aan om door te praten.)
5. Laat lange stiltes vallen. (De ander zal tijdens de stilte beseffen dat zijn geredeneer en gemanipuleer zinloos zijn.)
6. Hou vol. Je moet je bondige weigering gewoon een keer vaker uitspreken dan de ander zijn verzoek doet, vraag stelt of uiteenzetting geeft. Als hij er zes keer op terugkomt, hoef je maar zeven bondige weigeringen als een plaat die blijft hangen vol te houden om te bereiken wat je wilt. Herhaalt hij het drie keer, dan moet je het gewoon vier keer volhouden. Na de eerste paar keer gaat de ander zich ongemakkelijk voelen (maar hij wordt zelden boos) en zal hij bereid zijn ermee op te houden al kan zijn momentum hem nog tot een paar uitspraken verleiden.