Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Uitgelegd en Uitgelicht - Blogtour met Robert Buisman

In de komende weken behandelt Robert Buisman in deze blogtour de circulaire economie, deeleconomie, transitie en De Nieuwe Commercie, Business Model Innovation, Design Thinking, Customer Experience, Business Serendipity, en Creating Shared Value.

Robert Buisman | 19 februari 2016 | 2-3 minuten leestijd

Het is zowel mijn fascinatie als mijn vak, die verandering van economie en omschakeling van organisaties daarin. Technologie gaat de wereld transformeren tot een hightech sci-fi-wereld. Of we nou willen of niet. Robots, drones, VR, kunstmatige intelligentie, internet of things, bio- en neurotechnologie, blockchain technology, quantum computing, noem maar op. Allemaal reuze interessant en natuurlijk reuze spannend en - eerlijk toegegeven - in zekere zin ook bedreigend (ook ik lig er wel eens wakker van).

Technologische ontwikkelingen gaan exponentieel. Dat betekent zoiets als: wie het nu bijna niet meer kan bijbenen, kan dat volgende maand nog minder en volgend jaar al helemaal niet meer. Je voelt het op je klompen aan, dat gaat een flinke impact hebben. Bedrijfsmatig, maar ook sociaal-maatschappelijk. Wat is het geval? Wij ontwikkelen onszelf uiteraard ook, maar niet in die exponentiële mate waarin technologie dat doet (laat staan wanneer de technologie zélf technologie gaat uitvinden en maken).

21st Century Skills are here te come

Moderne Business Development en Business Transformation vragen om een andere aanpak en draaien daarom vooral om zogeheten 21st Century Skills of Right Brain Skills.

Alle op ratio gebaseerde handelingen en activiteiten kunnen en zullen overgenomen worden door bits en bytes. Over tien jaar bestaat de accountancy als beroepsgroep niet meer, is de verwachting. 'Software is eating the world' en Business Model Innovation is geen hype, maar een blijvertje. Wat daarvoor nodig is - naast de gebruikelijke left brain skills rondom data en analyse? Creativiteit, empathie, big picture thinking, storytelling, verbeeldings- en verbindingskracht, connecting the dots, human2human communicatie, etc.

Serie blogposts: 'Uitgelegd en Uitgelicht'

In de komende negen weken post ik elke week een artikel rondom dit onderwerp, inclusief een praktijkvoorbeeld of interview met iemand die hiermee begaan is. Een korte uitleg van het onderwerp en een uitlichting van een praktijkverhaal, door ZS6 TV gemaakt en als kort filmpje te bekijken. Mijn stelling: niet technologie, maar vaardigheid ligt aan de basis van innovatie en een betere wereld. Ik hoop dat het je zal inspireren!

In de serie behandel ik de volgende onderwerpen: circulaire economie, deeleconomie, transitie en De Nieuwe Commercie, Business Model Innovation, Design Thinking, Customer Experience, Business Serendipity, en Creating Shared Value.

Robert Buisman RCP is strateeg in B2B marketing en sales en helpt organisaties met visie, beleid en acties. Kernlid van het Platform voor Klantgericht Ondernemen, geregistreerd CRM-Professional en recensent voor Managementboek.nl. Hij schreef Zakelijk succes in nieuwe tijden.

De eerste aflevering vindt u hier.

Over Robert Buisman

Robert Buisman is strateeg in B2B Marketing & Sales en Co-owner van Studio Interactive, Creatief Bureau voor Interactieve Videoconcepten. Daarnaast is hij Kwartiermaker bij de Dutch Innovation School, recensent voor Managementboek.nl en opinieblogger voor Marketingtribune.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden