Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Ga doen wat je écht belangrijk vindt!

Het maakt niet uit in welke omstandigheden je verkeert, wat voor werk je doet, hoe oud je bent of wat je familiesituatie is: Ga doen wat je écht belangrijk vindt! helpt je verder. Een preview.

Nick van Dam | 10 oktober 2017 | 3-5 minuten leestijd

‘Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma – which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.’
- Steve Jobs’ Stanford Commencement Address, 2005

Onder meer deze toespraak inspireerde ons tot het schrijven van dit boek. Steve Jobs vertelt hier een aantal verhalen over zijn leven, verhalen waaruit belangrijke lessen te trekken zijn. Ons leven is vaak zo hectisch. Daardoor nemen we nauwelijks tijd om te reflecteren. Wat denken, voelen en willen we eigenlijk? Vaak schuurt die gedachte als je iets ingrijpends meemaakt. Een relatiebreuk, ontslag, burn-out of ziekte bijvoorbeeld. Wat je als vanzelfsprekend zag, verandert dan drastisch. Je moet noodgedwongen je leven opnieuw inrichten en aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Het raamwerk in dit boek helpt daarbij. Stap voor stap nemen we je mee in het veranderproces. We stellen je fundamentele vragen en roepen je uiteindelijk op om actie te ondernemen. Zolang je bewust en weloverwogen beslissingen neemt en je hart en intuïtie volgt, zolang je weet wie je bent en bovendien je mogelijkheden en beperkingen ziet, maak je de kloof tussen het leven dat je leidt en het leven dat je zou willen leiden kleiner. Met meer aandacht daarvoor en met grotere oplettendheid begrijp je jezelf beter. We dagen je uit: leer jezelf beter kennen. Word wie jij wilt zijn.

Het raamwerk bestaat uit 5 praktijken ofwel navigatietools genoemd: Stoppen en Vragen, Naar Binnen Reiken, Naar Buiten Reiken, Plannen en Doen. Dit helpt je om keuzes te maken – zowel de grote keuzes in het leven als de kleine dagelijkse beslissingen – op zo’n manier dat je je beter voelt en dat je minder stress ervaart. Daarnaast besteden we aandacht aan waardevolle inzichten uit de positieve psychologie en de filosofie, met nadruk op levenskunst. Het helpt je om het leven niet louter en alleen áán te kunnen maar om bovendien een zinvol leven te leven. Een leven waarin het geestelijk, lichamelijk en sociaal goed met je gaat. Bij onze aanpak gaat het zowel om wat je doet – thuis, op het werk, in relaties, op alle levensgebieden – als om hoe je het doet. Het gaat over de manier waarop je de weg bewandelt die je leven heet. De weg is het doel, zoals de wijsgeer Confucius (551-479 voor Christus) al zei.

Waarom heb je een set navigatietools nodig om te leven op de manier die jij belangrijk vindt? Gebeurt dat niet intuïtief al? Denk maar eens na over het volgende. De wereld waarin wij ons als individuen en organisaties bevinden, verandert continu en is onzeker en complex. Daardoor wordt het steeds moeilijker om plannen te maken voor de (langere) termijn en om die uit te werken. Vaak wordt in dit verband de VUCA World-methode gebruikt, geïntroduceerd door het US Army War College. VUCA staat voor:

- Volatile (snel veranderend)

- Uncertain (onzeker)

- Complex

- Ambiguous (vaag, dubbelzinnig)

In een VUCA World moet je wel op zoek gaan naar nieuwe antwoorden. Het is in zo’n dynamische omgeving belangrijk om je te richten op dingen die je zelf kunt beïnvloeden.

Het boek Ga doen wat je echt belangrijk vindt! helpt je verder om om te gaan met al die prioriteiten, uitdagingen, keuzes, stress-situaties en leert je beslissingen te nemen die voor jou het beste zijn!

Nick van Dam is een partner, Global Chief Learning Officer en adviseur Human Capital bij McKinsey & Company. Daarnaast is hij als hoogleraar verbonden aan zowel Nyenrode Business Universiteit als The University of Pennsylvania, en is hij gasthoogleraar bij IE University in Madrid. Judith Grimbergen heeft ruime ervaring als docent in het (kunst)onderwijs (onder andere Jan des Bouvrie Academie, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, IE University in Madrid) en musea (Kröller Müller Museum, Delaware Art Museum, Wilmington, Philadelphia Museum of Art, Brandywine River Museum, Chadds Ford). Samen met Paul Sherman en David Garten schreven ze Ga doen wat je echt belangrijk vindt.

Over Nick van Dam
Nick van Dam is internationaal erkend thought leader, adviseur, onderzoeker, bestseller-auteur en spreker op het gebied van (corporate) leren en leiderschapsontwikkeling. Hij is voormalig partner, Chief Learning Officer en HR Executive bij Deloitte en McKinsey & Company. Hij is momenteel gelieerd aan McKinsey & Company als extern senior adviseur. Hij is lid van het College van Bestuur van IE (Instituto de Empresa) University Madrid, waar hij verantwoordelijk is voor innovatie. Tevens is hij verbonden als hoogleraar aan IE University Madrid en Nyenrode Business Universiteit. Hij doceert ook aan deelnemers van het Doctor of Education-programma voor Chief Learning Officers van de University of Pennsylvania. Nick is daarnaast Academic Director van de International Masterclass L&D Leadership, een leiderschapsprogramma voor L&O-professionals dat in een samenwerking tussen Nyenrode Business Universiteit en IE University is ontwikkeld. Daarnaast is hij Academic Director en professor van de Executive Master, Positive Leadership and Transformation. Nick is ook Director van het IE Center for Corporate Learning Innovation. Nick is oprichter van de Stichting e-Learning for Kids. Alle royalties van 'Leren en ontwikkelen in de digitale eeuw' worden aan deze stichting gedoneerd.
Over Judith Grimbergen
Judith Grimbergen wordt gedreven door één grote passie: het leven mooier maken. Dit belicht zij vanuit verschillende perspectieven en invalshoeken: vanuit de kunst, filosofie, positieve psychologie, onderwijs, ontwikkeling van mensen, en design. Zij laat zich vooral inspireren door haar omgeving. Judith heeft ruime ervaring als docent in het (kunst)onderwijs (onder andere Jan des Bouvrie Academie, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, IE University in Madrid) en musea (Kröller Müller Museum, Delaware Art Museum, Wilmington, Philadelphia Museum of Art, Brandywine River Museum, Chadds Ford). Zij heeft boeken en artikelen geschreven op het gebied van styling, geeft lezingen en besteedt de resterende tijd aan de stichting e-Learning for Kids. Judith studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden, Textiele Vormgeving in Amsterdam, Tekenen en Schilderen in Utrecht en Interieur Styling in Amsterdam. Tijdens haar langdurige verblijf in de Verenigde Staten werkte ze in verschillende musea aldaar en, met veel plezier, in een kunstgalerie (de Pentimenti Gallery) in Philadelphia. Zij volgde cursussen op het gebied van positieve psychologie (leerling van Martin Seligman). Judith heeft samen met Nick van Dam de Stichting e-Learning for Kids opgericht. Deze organisatie ontwikkelt digitaal onderwijs voor kinderen van 5 tot 12 jaar en maakt dit gratis beschikbaar op internet of op cd-rom. Ruim 15 miljoen kinderen in 190 landen hebben sinds 2005 e-lessen gevolgd (zie www.e-learningforkids.org). Alle royalty’s van dit boek worden gedoneerd aan deze stichting.
Over Paul Sherman
Paul Sherman is een gecertificeerde, professionele coach en workshopleider. Zijn specialisatie: individuen, teams en bedrijven helpen om beter te presteren. In zijn 25-jarige carrière heeft hij zijn unieke mix van scherp inzicht in mensen en business ingezet bij meer dan vijftig toonaangevende bedrijven en overheidsorganisaties wereldwijd. Paul – volgens Forbes een ‘miracle medium’ – is pionier in het opkomende vakgebied van de teamcoaching en een gevierd spreker en auteur op dat gebied. Naast zijn coaching- en adviespraktijk heeft Paul belangrijke managementfuncties vervuld bij Cambridge Technology Partners, Blue Cross Blue Shield of Massachusetts, Amherst Consulting Group en Vertex Pharmaceuticals. Paul studeerde summa cum laude (en Phi Beta Kappa) af aan Harvard University, en heeft een bachelor in psychologie en een master in Human Resources Education aan de Boston University.
Over David Garten
David Garten begon zijn carrière in de commerciële kredietverlening en private banking en had diverse marketing- en salesfuncties in de software en hightech. Als serieel ondernemer was hij betrokken bij het opstarten en doorontwikkelen van bedrijven op het vlak van persoonlijke verzorging, dienstverlening en relatiegeschenken. Vanuit zijn grote interesse in sociale rechtvaardigheid en sterke gemeenschappen werd hij directeur nieuwbouwprojecten bij een non-profitorganisatie die meer dan 500 woningen ontwikkelde voor diverse inkomensgroepen in de omgeving van Boston. David heeft een bachelor in bedrijfskunde (Babson College) en is gecertificeerd teamcoach. David en Paul prijzen zich gelukkig dat ze in Provincetown (Massachusetts) wonen, met hun reddingshond Brando. Hun passie en missie is mensen te helpen om hun best mogelijke leven te leven, door onnodig lijden te voorkomen. Zij zijn ervan overtuigd dat we allemaal beter worden van samenwerken en van elkaar kunnen leren, en elkaar dingen kunnen leren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Nick van Dam, Judith Grimbergen, Paul Sherman
Ga doen wat je echt belangrijk vindt

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden