Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Relaties, hoe doe je dat? - Versterk je relatie met inzichten uit EFT

Relatietherapeut Karin Wagenaar maakt in Relaties, hoe doe je dat? wetenschappelijke inzichten zo toegankelijk, dat je ze zelf kunt gebruiken om je relatie te versterken. In deze tijden extra belangrijk. Een preview.

Karin Wagenaar | 3 april 2020 | 2-3 minuten leestijd

Nu we meer samen thuis zijn, is de kans op conflicten tussen jou en je partner groter. We leven in gespannen afwachting van wat komen gaat en die stress maakt ons minder flexibel.

Onze hersenen raken soms verstrikt in hun eigen spinsels. Je gedachten gaan rond in cirkels en komen niet tot een productieve uitkomst. Je emoties stapelen zich op, en spanning en onzekerheid worden omgezet naar frustratie en irritatie. Bepaalde gewoontes van je partner en je kinderen zijn opeens heel vervelend. Hoe herken je wat er in je omgaat? Hoe kun je een beetje compassie hebben met jezelf en met je geliefden? En hoe zorg je ervoor dat de verbinding met je partner in stand blijft en zich verdiept?

Hechtingsprocessen
Als je meer inzicht hebt in de verschillende hechtingsprocessen (de hechting van kinderen aan hun ouders), kun je je eigen gedrag en dat van je partner beter begrijpen. In alle relaties is namelijk de hechting een bouwsteen voor je ontwikkeling. Veilige hechting aan je ouders geeft later in je leven meer flexibiliteit, terwijl onveilige hechting je meer uitdagingen geeft. Dat laatste betekent gelukkig niet dat het nooit verbeterd kan worden. Gedurende je leven ontmoet je waarschijnlijk genoeg betrouwbare mensen waarmee je ook een hechtingsrelatie aangaat. Een tante, een leraar, een oma, een vriend. Iemand die ouder of wijzer is en die er voor je is als je het nodig hebt. Dat is de kern van hechting: ben je er voor me als ik je nodig heb? In mijn boek Relaties, hoe doe je dat? leer je hoe hechting tot stand komt, hoe het effect heeft op je verdere leven en hoe het je partnerkeuze bepaalt. Ook geeft het inzicht in je eigen hechtingsstijl en wat je zelf kunt doen om je relaties te verbeteren. Samen met je partner leer je de patronen te herkennen die zorgen voor onbegrip en verdrietige interacties. Het EFT-model (Emotionally Focused Therapy) geeft handvatten om relationele problemen te verhelpen en verdiept je band met je partner. Zo kun je samen ontdekken waar jullie valkuilen zitten en herkennen jullie tijdig op welke momenten er een conflict zou kunnen ontstaan. Uiterst handig voor als je de komende maanden nog veel tijd met je partner moet doorbrengen!

Veel leesplezier!

Karin Wagenaar is psychotherapeut en relatietherapeut. Zij heeft sinds 1991 haar eigen praktijk, waarin zij paren helpt om hun relatie te verbeteren. Haar uitgangspunt is Emotionally Focused Therapy (EFT), een methode die emoties gebruikt als ingang voor verandering. Ze is de auteur van Relaties, hoe doe je dat?

Over Karin Wagenaar
Karin Wagenaar is psychotherapeut en relatietherapeut. Zij heeft sinds 1991 haar eigen praktijk, waarin zij paren helpt om hun relatie te verbeteren. Haar uitgangspunt is Emotionally Focused Therapy (EFT), een methode die emoties gebruikt als ingang voor verandering.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden