Hoe ga je om met deze nieuwe werkelijkheid? Laat je de angst regeren of lukt het je om positief te blijven? Leidinggevenden staan daarbij voor een extra uitdaging: hoe houd je niet alleen jezelf, maar ook je team vitaal? In mijn boek Vitalogie! reik ik hiervoor volop praktische handvatten aan.
De kracht van positiviteit
Begin maart, op de Dag van de Vitalogie, lanceerde ik mijn boek met een energiek feestje. Dat bleek maar net op tijd. Een paar dagen daarna mochten we geen handen meer schudden en een week later werden evenementen met meer dan honderd mensen verboden. Ineens zaten we er met zijn allen middenin: de coronacrisis. Nu kunnen we veel van wat er in het leven gebeurt - zo ook dit - niet zomaar veranderen. Waar we wel invloed op hebben, is hoe we naar een gebeurtenis kijken en hoe we ermee omgaan. In hoofdstuk 3, Psychologie, laat ik zien hoe je een positieve levenshouding traint. Want daar gaat een enorme kracht van uit! En dat kunnen we nu maar al te goed gebruiken.
Vitaliteitsschijf van vijf
Aandacht voor deze psychologische component is één manier om de vitaliteit te vergroten. Maar er speelt meer. Wil je succesvolle interventies plegen bij jezelf en je team, dan zijn de volgende vijf aandachtsgebieden van belang:
Vitalogisch
de noodzaak en de keuzes die je dient te maken om vitaler te leven
Fysiologisch
je lichaam en je levensstijl
Psychologisch
je mindset en je emoties
Ecologisch
het samenspel tussen jou en je omgeving
Filosofisch
jouw innerlijke waarom, je talenten en je drijfveren
Dit zijn meteen ook vijf hoofdstukken in mijn boek. Aan de hand van het BOB-proces (Beeldvorming, Oordeelsvorming, Besluitvorming) werk je bij elk onderdeel toe naar meer energie en zelfregie. Om je succeskansen te vergroten, heb ik er handige doelenkaarten bij opgenomen (ook te downloaden via www.vitalogie.nl).
Een crisis vol kansen
Terug naar de crisis: waar focus jij op in deze tijd? Natuurlijk is het treurig dat er zo veel mensen vechten voor hun leven. Maar is het je ook opgevallen hoeveel moois dit virus oplevert? Het brengt een enorme creativiteit in mensen naar boven. Projecten die voorheen een lange aanlooptijd hadden, worden nu binnen een week gerealiseerd. En hadden we vroeger ellenlange vergadersessies waar je helemaal op leegliep, nu blijken die ineens heel efficiënt in een halfuur online te kunnen.
Zingeving in de zorg
Voor mij persoonlijk is er nóg een positief effect. Doordat het virus de wereld stilzette, kon ik zelf ook vertragen. Ik ga vaker de natuur in en ervaar meer verbinding met mezelf. Voor mensen met een vitaal beroep ligt dat anders: die werken harder dan ooit. Maar zij scoren dan waarschijnlijk weer goed op hun ‘filosofische energiebron': door de intensieve zorg aan patiënten (in plaats van administratieve rompslomp) komen zij echt tot de kern van hun werk. Hoe dit bijdraagt aan de vitaliteit van mensen lees je in hoofdstuk 5: Filosofie - Ken je levensdoel en ga voor werk waarbij je ertoe doet.
Vitaal leiderschap
Het laatste hoofdstuk, Vitaal leiderschap, laat zien hoe je de zelfregie bij je team stimuleert en positieve energie creëert. Door de coronacrisis zie je dat mensen meer dan voorheen daadkracht tonen, de regie nemen en initiatieven ontplooien. Hoe gaaf is het als jij daar als vitaal leider optimaal op kunt inspelen!
Klaas Koster is oprichter/eigenaar van het training- en adviesbureau Vitalogisch en directeur van de Vitacademie (post-hbo). Daarnaast is hij initiator van de Nationale Vitaliteitsweek, bestuurslid van het Nederlands Genootschap van Vitalogen (NGvV) en lid van de raad van advies van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI). Hij is de auteur van Vitalogie.
Over Klaas Koster
Klaas Koster is grondlegger van het gedachtengoed vitalogie en de eerste vitaloog van Nederland.