OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 149 van 19.539 resultaten
recensie
Communicatie en media
22 juni 2022
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
Wat een leuk boekje is ‘Plakkend design’ van Ann Debeuf! Zo nuttig. Wie een paper, beleidsstuk, essay of wat dan ook schrijft, zonder zich druk te maken om de vorm, mist de boot. Marketeers wisten dat al lang, maar kennisprofessionals zouden het misschien iets meer mogen beseffen. Lector Ann Debeuf helpt haar lezers om voor elk geschreven stuk tekst een heldere vorm te vinden.
recensie
Algemeen management
22 juni 2022
Paul Louis Iske
2-3 minuten leestijd
‘Ons werk is stuk’ van Martijn Aslander, Arjan Broere en Mark Meinema is een must voor iedereen die met veel informatie werkt, dus voor ons allemaal!
interview
Personeelsmanagement
22 juni 2022
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Het belang van een diverse werkomgeving is voor de meeste organisaties inmiddels wel duidelijk, zegt Zoë Papaikonomou in De inclusiemarathon, het Managementboek van het Jaar 2022. Maar hoe pak je dat aan? ‘Het begint met erkennen dat op jouw werkvloer óók discriminatie en uitsluiting voorkomt.’
preview
Algemeen management
22 juni 2022
Simone van Neerven
2-3 minuten leestijd
'Een rebel is maar een lastpak', hoor je vaak in organisaties. Maar is dat echt wel zo? Ze stellen weliswaar veel vragen en komen met bijzondere ideeën, maar is dat niet net wat je nodig hebt om de organisatie verder te brengen? Met dit boekje hoop ik op een leuke en prikkelende manier aan het denken te zetten over rebellerend gedrag en juist de positieve kant daarvan in te zien.
recensie
Mens en maatschappij
22 juni 2022
Freija van Duijne
4-6 minuten leestijd
Ooit leefden mensen in kleine groepen als jagers-verzamelaars. Tot de ontdekking van landbouw waarna mensen zich begonnen te vestigen in grotere verbanden. Dit leidde tot een complexere samenleving met een verdeling van arbeid en macht. De boodschap is dat vooruitgang altijd ten koste gaat van vrijheid en gelijkheid. Maar klopt dit vaak vertelde verhaal wel? David Graeber en David Wengrow blazen deze mythe op met zeer gedegen onderzoek.
recensie
Economie
21 juni 2022
Freija van Duijne
2-3 minuten leestijd
Het gaat behoorlijk slecht met de natuur en de biodiversiteit in de wereld. De achteruitgang is duizelingwekkend. Maar voor somberen is geen tijd. De Vlaamse natuur- en milieubeschermer Ignace Schops heeft laten zien hoe het wel kan. Zijn (re) connection model zet in op nieuwe verbinding van de maatschappij met de natuur en het landschap.
recensie
Algemeen management
21 juni 2022
Peter Streefkerk
4-6 minuten leestijd
Vanuit mijn vak als inkoopadviseur ben ik in het verleden vertrouwd gemaakt met de uitspraak ‘Meten is weten’. Helemaal als we in de begintijd van de professionalisering van ons vak te maken kregen met de opmerking ‘Bewijs maar wat dat inkopen ons oplevert’.
boekenlijst
Communicatie en media
21 juni 2022
Managementboek Redactie
Dit keer hebben we 9 boeken voor je geselecteerd die je gaan helpen om effectievere teksten te schrijven en er nog plezier in te hebben ook. Veel succes!
preview
Organisatiekunde
21 juni 2022
Madhu Mathoera
2-3 minuten leestijd
‘De inclusieve organisatie’ van Madhu Mathoera helpt om te reflecteren op de eigen diversiteit en de persoonlijke én organisatorische bijdrage aan gelijkwaardigheid en inclusie. In haar preview vertelt ze over haar boek.
nieuws
21 juni 2022
Marjan Maandag
1-2 minuten leestijd
Over Thomas Mann (1875-1955) en zijn lange schrijversleven is al een forse boekenplank vol geschreven. Zo productief als hij zelf was, zo talrijk zijn ook de studies over uiteenlopende aspecten van zijn leven en werk.
recensie
Verandermanagement
20 juni 2022
Martin van Staveren
2-3 minuten leestijd
Verandering start met verwondering. Dat is voor mij hét inzicht uit ‘Het grote verwonderboek voor managers’. Het zou overigens ook heel goed ‘Het grote vragenboek’ als titel kunnen hebben. Het hele boek is namelijk doorspekt met de meest originele vragen. Die helpen jou en anderen om je te verwonderen. Bijvoorbeeld over de status quo in je organisatie. Als startpunt voor échte verandering.
recensie
Strategisch management
20 juni 2022
Jacques Koster
3-4 minuten leestijd
Stel, je bent docent aan het HBO en verzorgt colleges voor eventmarketing. Samen met je collega’s is het besluit genomen om dit boek aan te schaffen. Eenmaal in handen vraag je je af waar en hoe te beginnen? Bijna 350 bladzijden met een niet al te grote letter… Eerlijk is eerlijk, alles staat erin en vertrekt en is beredeneerd vanuit de bijdrage die het evenement levert aan de realisatie van de organisatiedoelstellingen.
interview
Organisatiekunde
20 juni 2022
Bert Peene
7-9 minuten leestijd
In het voorwoord van ‘Rolswitch’ beschrijft Dees van Oosterhout haar professionele attitude: ‘Lef en liefde zijn twee kernwoorden in mijn optreden. Lef om te benoemen wat er gebeurt, te zeggen wat ik zie. En liefde om dat zonder oordeel te doen. Hoe moeilijk dat af en toe ook is.’ Lef en liefde: daar moest ons gesprek over gaan. Over wat in organisaties blijkbaar onzegbaar is, en over de consequenties die dat heeft.
preview
Mens en maatschappij
20 juni 2022
Paul van der Steen
2-3 minuten leestijd
Als zomaar ergens in Nederland een harmonie of fanfare door de straten paradeert, kan het zijn dat zich tussen de muzikanten bestuursleden bevinden. Een voorzitter speelt trompet. Een secretaris heeft een trommel voor zijn buik hangen.
recensie
Verandermanagement
17 juni 2022
Petra Kuipers
3-4 minuten leestijd
De comfortzone is een prima plek. Voor even dan; als je op adem moet komen. Maar wat doe je wanneer je als manager te maken hebt met medewerkers die in hun comfortzone zijn gaan wonen? Die als het ware mentaal zijn afgehaakt en zich koesteren in de veiligheid van: ‘Zo doen we dat hier altijd’?
nieuws
17 juni 2022
Marjan Maandag
2-3 minuten leestijd
Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois vertellen Managementboekcollega’s Liza, Karin en Fred welk boek hen pakte.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
17 juni 2022
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Maar liefst twee ondertitels liet de uitgever op de cover van ‘Leidinggeven aan jezelf’ zetten: ‘Hoe neem je zelf de regie bij hybride werken?’ en ‘Ontdek de regisseur in jezelf.’ En de ondertitels geven precies de sfeer van het boek weer: vragen en discussiepunten om over na te denken en punten om tot actie over te gaan.
interview
IT-management / ICT
17 juni 2022
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
De kwaliteit van onze beslissingen hangt af van het mentale model dat we hanteren, zegt datawetenschapper Viktor Mayer-Schönberger in Framers. Een gesprek over counterfactuals, causaliteit en het oprekken van grenzen. ‘Onverdraagzaamheid maakt ons dommer’.
preview
Ondernemen
17 juni 2022
Ninke van der Leck
1-2 minuten leestijd
Wat de gemiddelde ondernemer doet om meer geld te verdienen is… harder werken. Daarom is bijna iedereen superdruk en lijkt het normaal om kostbare tijd met je gezin en je gezondheid op te geven voor je werk.
recensie
Communicatie en media
17 juni 2022
Christel Deckers
1-2 minuten leestijd
Wat zijn de ingrediënten en kwaliteiten van een inspirerend spreker? Ik las ‘Inspirerend spreken als leider’ van Filip Muyllaert. Hij biedt antwoorden, en vijf strategieën.