OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 903 van 19.538 resultaten
nieuws
Mens en maatschappij
16 mei 2008
Steven de Jong
1-2 minuten leestijd
Alles wijst erop dat Hillary Clinton de strijd tegen Barack Obama niet meer kan winnen. Toch weerhoudt dit de voormalige first lady er niet van zich te blijven presenteren als de winnende kandidaat. “This thing is far from over”, was dan ook de strijdvaardige reactie van campagnemanager Terry McAuliffe op John Edwards’ steun aan Barack Obama.
nieuws
Economie
16 mei 2008
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
Met de benoeming van een onafhankelijke chairman van de board of directors willen de erven Rockefeller – grootaandeelhouders en erfgenamen van de oprichter van het bedrijf – bij oliemaatschappij ExxonMobil een duurzamer beleid afdwingen.
interview
Advisering
15 mei 2008
Hans van der Klis
5-6 minuten leestijd
Interim-managers, adviseurs, projectleiders en zelfs managers in vaste dienst groeien steeds meer naar elkaar toe. Deze tijdelijke leiders - ook permanente managers zijn welbeschouwd tijdelijk in dienst - krijgen in toenemende mate te maken met de verwachting dat zij meer betekenen voor de ontwikkeling van de organisatie én van de mensen die er werken. Dat vergt van veel managers, adviseurs en projectleiders een grotere dienstbaarheid dan zij tot nu toe gewend zijn. Dat betoogt Nyenrode-docent en organisatiecoach Jaap Schaveling in zijn nieuwe boek Tijdelijk leiderschap.
nieuws
Financieel management
15 mei 2008
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Volgens VVD Fractieleider Mark Rutte is het schandalig dat premier Balkenende niet heeft ingegrepen bij de overname van ABN Amro. Had hij enige druk uitgeoefend, dan was het misschien toch tot een fusie met ING gekomen; een combinatie die de vijfde bank ter wereld was geweest. Maar Rutte is wel wat laat met zijn kritiek.
recensie
Leiderschap
14 mei 2008
Carolien de Monchy
4-5 minuten leestijd
De vraag waar het in 'The 9 Disciplines of a Facilitator' over gaat is: wat heb je nodig om een groep of een team te leiden in het begin van de 21ste eeuw? Zeer terecht merken Jon en Maureen Jenkins op dat besluitvorming en samenwerking in organisaties van diverse mensen input vraagt.
recensie
Coaching en trainen
14 mei 2008
Daniëlle de Jonge
2-3 minuten leestijd
Een praktijkboek over coaching is een welkome aanvulling op alle reeds bestaande boeken over dit onderwerp. Goede coaching is een van de belangrijkste factoren voor succesvolle medewerkers. Toch wordt het nog te vaak onderschat en 'doen we het wel even' of doen we het juist helemaal niet. Tijd dus voor actie en vooral voor praktische tips hoe de coach het beste te werk kan gaan. Erik de Haan en Yvonne Burger nemen in 'Coachen met collega's' de insteek van de collega als coach. Slim, want waarom zou de coach altijd een leidinggevende moet zijn?
recensie
Organisatiekunde
14 mei 2008
Jaap Hollaar
1-2 minuten leestijd
Ben Baarda, Martijn de Goede en Joost Teunissen schreven een uitvoerige handleiding voor het opzetten en uitvoeren van kwantitatief onderzoek. Baarda en De Goede zijn onder andere als docenten methodeleer en statistiek verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Teunissen is inspecteur voor het basisonderwijs. De auteurs zijn experts in onderzoeksmethodiek, wat opvalt door de eenvoudige manier waarop zij deze, voor menigeen ingewikkelde materie, weergeven.
recensie
Mens en maatschappij
14 mei 2008
Jaap Hollaar
Auteur Peter Swanborn schreef diverse boeken op methodologisch gebied. Dit boek 'Methoden van sociaal-wetenschappelijk onderzoek' gaat over de manier waarop in deze wetenschappen gezocht wordt naar een antwoord op de onderzoeksvragen. 'Methodos' betekent immers: 'de weg waarlangs'. Een praktisch geschreven boek over het doen van sociaal-wetenschappelijk onderzoek.
nieuws
Algemeen management
14 mei 2008
Joep Schrijvers
1-2 minuten leestijd
Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau moet de Europese Unie naar vraaggestuurd immigratiebeleid. Kenniswerkers mogen blijven, laaggeschoolden mogen na gedane arbeid weer terug.
recensie
Werk en loopbaan
13 mei 2008
Peter Vermeulen
3-5 minuten leestijd
Wie wil niet iets speciaals van zijn leven en van zijn werk maken? Wie wil er niet van sleur naar passie in zijn werk? Mark Sanborn geeft in 'De Fred factor' de geheimen van Fred prijs. 'Wees als Fred en maak iets speciaals van je leven en je werk, ' schrijft Mark Sanborn, directeur van een adviesbureau voor leiderschapsontwikkeling. In de 'Fred factor' staat het verhaal van postbode Fred centraal. Door middel van hem kunnen we nieuwe energie en creativiteit in ons werk en leven brengen. Maar hiervoor moeten we dit net als hij wel in praktijk gaan brengen. Maar welk nieuws komt Fred ons eigenlijk in de brievenbus bezorgen?
recensie
Organisatiekunde
13 mei 2008
Annelies Bakelaar
In dit dunne boekwerkje concentreren de auteurs zich op bevindingen van het management en de klanten van zowel publieke als private SSC's. Het leveren van kwalitatieve services tegen een goede prijs is en blijft één van de belangrijkste motieven voor het opzetten van een SSC. Dit kleine, maar handzame en praktische boek is toegankelijk geschreven, bevat precies het juiste aantal pagina's om het boek in één keer uit te kunnen lezen. Heerlijk, eindelijk een praktisch managementboek over de ontwikkeling van SSC's zonder teveel woorden.
recensie
Werk en loopbaan
13 mei 2008
Annelies Bakelaar
'Wat zou Boeddha doen op het werk?' van de auteurs Franz Metcalf en B.J. Gallagher Hateley is een toegankelijk (werk)boek vol praktische lessen en tips die de lezer helpen om minder stressvol in het leven en vooral in de werksituatie te staan. Het boekje inspireert en stimuleert een goede werkcultuur. 'Wat zou Boeddha doen op het werk?' is een vervolg op het succesvolle 'Wat zou Boeddha doen?'
recensie
Mens en maatschappij
13 mei 2008
Jaap Hollaar
'Basisboek sociaal onderzoek' is geschreven door de auteur Peter Swanborn. Hij schrijft regelmatig op dit boeiende terrein. Leerboeken op dit gebied veranderen snel, overeenkomstig het vakgebied. De auteur heeft in een bestek van ongeveer driehonderd pagina's aangegeven wat belangrijk is en wat niet. Een boek voor degenen die zicht willen krijgen op sociaal onderzoek en op de belangrijkste keuzeproblemen waarvoor onderzoekers in de praktijk komen te staan.
recensie
Marketing
13 mei 2008
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
Een van de eerste dingen die ik doe zodra ik een boek in mijn handen krijg is de achterkant lezen. Hiermee hoop ik een beetje indruk te krijgen wat ik van het boek kan verwachten. De eerste alinea van de flap van dit boek belooft heel wat. Onder andere dat u een onthullend kijkje achter de schermen van de supermarkt krijgt. De auteur heeft zelf jaren bij een Nederlandse supermarkt gewerkt als communicatiemanager en is daarnaast vakbladjournalist. Genoeg, ik ben overtuigd, ik ga het lezen.
recensie
Economie
13 mei 2008
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Tim Harford is typisch zo'n schrijver die er schik in heeft mensen op het verkeerde been te zetten. In zijn nieuwe boek, Waarom we doen wat we doen, met de ondertitel 'De logica van ons gedrag', gebruikt hij economisch onderzoek om te laten zien waarom de pijpepidemie die enkele jaren geleden in de Verenigde Staten de kop opstak, het gevolg was van volstrekt rationeel handelen van tienermeisjes.
column
13 mei 2008
Jaap Boonstra
2-3 minuten leestijd
Mijn eerste echte verandertraject deed ik volgens het boekje. Het ging om een fusie van twee verzekeringsbedrijven en ik was gevraagd om het fusieproces te begeleiden. Enthousiast ging ik aan de slag. Aan alle medewerkers werd een vragenlijst voorgelegd. De gegevens uit de vragenlijst werden vervolgens besproken in groepsgesprekken met medewerkers en managers. Gaandeweg begonnen zich de contouren af te tekenen van de nieuwe organisatie.
nieuws
Economie
13 mei 2008
Pierre de Winter
1-2 minuten leestijd
Afgelopen weekend is bekend gemaakt dat de Grameen Bank van Nobelprijswinnaar Mohammed Yunus tegenwoordig microleningen verstrekt aan ‘minder kredietwaardigen’ in de New Yorkse Bronx. Op een steenworp afstand van ’s werelds belangrijkste financiële centrum: Wallstreet.
nieuws
Economie
13 mei 2008
Joep Schrijvers
2-3 minuten leestijd
Gunther Wallraff heeft weer van zich laten horen. De man die wereldberoemd werd met zijn boek Ik Ali, is weer eens undercover gegaan. Nu bij een industriële broodjesbakkerij, die aan de slecht bekend staande prijsvechter Lidl levert. Zijn bevindingen waren voor hem zo ernstig dat hij in zijn artikel voor het gerenommeerde weekblad Die Zeit opriep tot een consumentenboycot van de supermarktketen.
recensie
internet en social media
13 mei 2008
Erik-Jan Bulthuis
1-2 minuten leestijd
Meerdere films gaan over het bevriezen van mensen die pas jaren later weer 'tot leven geroepen worden'. Stel nu dat ik iemand uit mijn vrieskast zou pakken die ik daar een jaar of 10 geleden in heb gestopt. Hoe zou deze persoon zijn weg vinden in de samenleving? Hoe zou hij zich handhaven in het bedrijfsleven? Eén van de zaken die hem zal opvallen zijn de enorme communities die ontstaan zijn op internet. Op Hyves kun je blogs van iedereen lezen, via Marktplaats ben je zo van je oude spullen af en Wikipedia is een enorme bron van informatie, verzameld door een groep fanatiekelingen.
recensie
Internet en social media
13 mei 2008
Erik-Jan Bulthuis
1-2 minuten leestijd
Meerdere films gaan over het bevriezen van mensen die pas jaren later weer 'tot leven geroepen worden'. Stel nu dat ik iemand uit mijn vrieskast zou pakken die ik daar een jaar of 10 geleden in heb gestopt. Hoe zou deze persoon zijn weg vinden in de samenleving? Hoe zou hij zich handhaven in het bedrijfsleven? Eén van de zaken die hem zal opvallen zijn de enorme communities die ontstaan zijn op internet. Op Hyves kun je blogs van iedereen lezen, via Marktplaats ben je zo van je oude spullen af en Wikipedia is een enorme bron van informatie, verzameld door een groep fanatiekelingen.