OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    2115190

    Rubriek

    Online Magazine

    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 2 van 62 resultaten
    column
    Algemeen management
    26 oktober 2009
    Jaap Peters
    3-4 minuten leestijd
    Hoe meer we ons focussen op primaire effecten voor de korte termijn, hoe meer we gelijktijdig ook secundaire, bij- en verborgen effecten buíten ons gezichtsveld creëren. De toekomst is niet kenbaar en we organiseren die onzekerheid zelf door alsmaar strakker te plannen en ons te focussen. Het zou verboden moeten worden.
    achtergrond
    Algemeen management
    9 oktober 2009
    Jaap Peters
    10-15 minuten leestijd
    column
    Economie
    15 september 2009
    Jaap Peters
    2-3 minuten leestijd
    Michel Albert had het in 1991 over twee soorten van verzekeringsbedrijven in deze wereld: de premie wordt omgeslagen over alle deelnemers aan de verzekering op basis van solidariteit (wij kennen dat als 'De Onderlinge'), of de premie wordt vastgesteld op basis van een risicoanalyse (zoals bijvoorbeeld bij Lloyd's). Uit die gedachte ontstond het idee wat later bekend werd als het Rijnland en het Angelsaksische Model. De twee oervormen van het kapitalisme…
    column
    6 februari 2009
    Jaap Peters
    2-4 minuten leestijd
    In 1991 verscheen het boek ‘Capitalisme contre Capitalisme’ van de Fransman Michel Albert (1930). Hij beschrijft, net na de val van de Muur, dat er twee vormen van kapitalisme zichtbaar zijn geworden: de ene is gebaseerd op individualisme, en de ander op solidariteit. De eerste noemde hij het Neo-Amerikaanse-Model, de tweede noemde hij het Rijnland (West-Europese) Model.
    recensie
    Organisatiekunde
    19 januari 2009
    Jaap Peters
    Nadenken over het Europese Rijnlandse model is weer in. Globalisering wordt een valstrik voor de democratie. Een onderneming kan over overbodige mensen spreken, een samenleving niet. Temidden van de kredietcrisis zien we de politiek aan beide kanten van de oceaan schipperen hoe daar mee om te gaan. Het turbokapitalisme blaast zichzelf op en ondermijnt de stabiliteit van de samenleving. Dat kan nooit bedoeling zijn geweest. Piet Moerman schreef het essay 'Rijnlanders, durft te denken en te twijfelen!' over de achtergronden van het Rijnlandse model.
    column
    4 december 2008
    Jaap Peters
    3-4 minuten leestijd
    Op verzoek van de voltallige Ministerraad heeft de denktank achter het kwartaalmagazine Slow Management, in november 2008 winnaar van de BDO/Van Lanschot Gilde-award, zich gebogen over de vraag of de fusietoets in het onderwijs wel door de NMa in zijn huidige samenstelling kan worden gedaan.
    column
    16 oktober 2008
    Jaap Peters
    4-6 minuten leestijd
    Het neoliberalisme, met zijn voorkeur voor marktwerking, lage belastingen en een minimale overheid/overhead kraakt deze dagen in zijn Amerikaanse voegen. Het systeem lijkt ziek te zijn tot in zijn haarvaten. We moeten hier echter wel twee dingen uit elkaar houden: de bankwereld, onder aanvoering van Wall Street, is onverantwoordelijk tekeer gegaan in de sfeer van kredietverlening, en de beperkingen van een neoliberale overheid zijn daardoor nadrukkelijk in zicht gekomen.
    recensie
    Organisatiekunde
    23 september 2008
    Jaap Peters
    Als we de ontwikkelingen van de afgelopen jaren overzien, kunnen we ons de vraag stellen of Europese ondernemingen zich - ondanks de onontkoombare Angelsaksische druk - voldoende bewust zijn van de meerwaarde van het Rijnlandse model. Of moeten we gewoon accepteren dat het zijn tijd heeft gehad? 'Rijnland Exit' is al eens in onze kranten verschenen. Met 'Herwaardering van de Rijnlandse principes' levert Rienk Goodijk zijn bijdrage door te pleiten voor een en/en-benadering.
    recensie
    Organisatiekunde
    10 september 2008
    Jaap Peters
    In 2002 verscheen van Wim van Dinten de organisatiebijbel 'Met gevoel voor realiteit'. Het was een boekwerk van ruim 700 bladzijden. Een prachtig boek, maar door zijn omvang, aanschafprijs en taalgebruik niet voor een breed publiek even uitnodigend. Zijn nieuwe boek, 'Zijn zij gek of ben ik het?' schreef hij samen met Imelda Schouten. Dit is een stuk toegankelijker en kent 'slechts' 270 bladzijden. En dit handzame boekje leest wel als een trein.
    column
    28 juli 2008
    Jaap Peters
    2-3 minuten leestijd
    Amerikanen maar ook Canadezen staan onder meer bekend vanwege hun klantvriendelijke ‘bejegening’ in winkels en restaurants. Dit in tegenstelling tot hun overwegend chagrijnige Europese ‘counterparts’. We kunnen veel leren van die klantbejegening, hoor je vaak. Eind mei was ik in Canada, en ik heb geleerd. Hoe het niet moet!
    column
    23 mei 2008
    Jaap Peters
    3-4 minuten leestijd
    Het was voor ons Nederlanders even schrikken afgelopen weekend. Jeroen van der Veer, de sympathiek ogende directeur van Shell, dreigt het hoofdkantoor van Shell te verplaatsen naar een ander land als hij naast de 9,4 miljoen euro jaarsalaris ook geen respect krijgt van de Nederlandse bevolking. Hij is een gewoon mens die toevallig een buitengewoon lastige baan heeft en daar mag best wat extra’s tegenover staan.
    column
    14 april 2008
    Jaap Peters
    4-5 minuten leestijd
    De problemen bij de Belastingdienst zijn er al jaren, maar zo rond april is het oogsttijd en kunnen we ook duidelijk zien waarom het allemaal nog steeds niet werkt. De grootste problemen vallen als rotte appelen uit de boom: de complexe automatisering, een reorganisatie richting zelfsturende teams, het implementeren van prestigieuze projecten, bezuinigen en een personeelsstop, en tenslotte falend toezicht. Op zich interessant, maar deze vijf problemen gelden vandaag de dag voor iedere willekeurige organisatie. Zeker dus ook bij onze Belastingdienst met 30.000 medewerkers. Wat leren we ervan en wat kunnen we eraan doen?
    recensie
    Economie
    13 juli 2007
    Jaap Peters
    3-4 minuten leestijd
    De recensies van de Amerikaanse kranten op de achterkant van het boek 'De cultuur van het nieuwe kapitalisme' van de Amerikaanse socioloog Richard Sennett spreken voor zich: een meesterwerk van slechts 150 bladzijden in pocketformaat. En dat is het ook! Het bevat een overzicht (op verzoek van de Yale University) van zijn onderzoeken die hij in de loop der jaren heeft geschreven over arbeid.
    recensie
    Verandermanagement
    26 januari 2007
    Jaap Peters
    Naud van der Ven heeft met zijn boek 'Schaamte en verandering' een gedegen stuk werk geleverd. Het boek is een must voor iedereen die meent iets met het vak 'Veranderkunde' te hebben. Je moet je echter wel realiseren dat het een promotieonderzoek is dat niet primair is bedoeld een lekenpubliek te behagen. Hapklare brokken komen niet voor. Het thema van het boek is het rationele denken waarmee we proberen de wereld om ons heen beheersbaar te maken. Tegelijk echter heeft het rationele denken de eigenschap om dingen en mensen in te kapselen. Vertoont 'de Ander' die wordt ingelijfd weerstand of is het voor de bedenker, de manager en zijn consultants, een schaamtevolle confrontatie? Is de reactie van de Ander terecht?
    recensie
    Algemeen management
    16 augustus 2006
    Jaap Peters
    3-4 minuten leestijd
    Dit boek leest als een spannend jongensboek. Het ís ook echt een jongensboek: meisjes spelen de rol zoals ze die al eeuwen gewend zijn te spelen: ze worden vervangen door jongere exemplaren (mannen gaan aan de tweede leg) en ze zijn vooral charmant als gastvrouw en als ze al een eigen carrière ontwikkelen, is dat als TV-babe. 
    recensie
    Algemeen management
    10 mei 2006
    Jaap Peters
    2-3 minuten leestijd
    Een mooi luxe uitgegeven boekje (214 bladzijden op ongeveer A5-formaat) over verdwenen beroepen. Links de tekst en rechts een zwart-wit foto uit lang vervlogen tijden. Een tijd dat je nog was wat je deed. En een tijd waarin ondanks vaak zware arbeidsomstandigheden beroepstrots nog leek te bestaan. Misschien zijn de foto's in dit boekje wel een belangrijker stuk van onze historie dan de bijbehorende tekst. Volgens mij bestaat de goede oude tijd niet, zo kijkend naar de gezichten op de foto's.
    recensie
    Algemeen management
    22 maart 2006
    Jaap Peters
    3-4 minuten leestijd
    'Angelsaksen versus Rijnlanders' leek me een aardige titel voor een overzichtelijk boekwerkje, slechts 132 pagina's verdeeld over zeven hoofdstukken. De eerste vraag aan Managementboek.nl was dan ook: zeker al veel van verkocht? Het antwoord was ontkennend. 
    recensie
    Strategisch management
    29 augustus 2005
    Jaap Peters
    Als je een boek onder ogen krijgt van de managementfilosofen René ten Bos en Ruud Kaulingsfreks dan ga je er eens even goed voor zitten. Twee bekende heren die in de regel wat te melden hebben en die met elkaar besloten hebben 'een wonderlijk woordenboek voor de weldenkende manager' (dat is de ondertitel) te schrijven. Ze begrijpen allebei dondersgoed dat je met filosofie uiteindelijk in deze moderne wereld geen droog brood kunt verdienen (bladzijde 60), dus geef je aan managers cursussen en schrijf je zo nu en dan een boek in de hoop van managers ooit weldenkende mensen te maken. Ik beoordeel een boek eigenlijk altijd op twee punten: (1) kan het mij inspireren en (2) word ik er wijzer van?
    recensie
    31 juli 2005
    Jaap Peters
    4-5 minuten leestijd
    Heilig had ik me voorgenomen nu eens niet een managementboek te lezen. Het werd 'Dromen van Buffalo Bill'. Een boek van Amerika-correspondente Hélène Schilders die vanuit Seattle (het Wilde Westen) regelmatig bericht voor Elsevier, de Volkskrant en De Morgen.
    recensie
    Algemeen management
    8 maart 2005
    Jaap Peters
    3-4 minuten leestijd
    Dit boek leest als een spannend jongensboek. Het is echt een jongensboek, meisjes spelen de rol zoals ze die al eeuwen gewend zijn: ze worden vervangen door jongere exemplaren, mannen gaan aan de tweede leg, ze zijn vooral charmant als gastvrouw en als ze al een eigen carrière ontwikkelen is dat in het moderne Nederland als TV Babe.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden