OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren

    Filter de resultaten

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Tags

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 718 van 19.536 resultaten
    recensie
    Organisatiekunde
    9 mei 2012
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Veel beginnende hbo-studenten hebben onvoldoende inzicht in wat een bedrijf is. Ze maken kennis met diverse facetten van het bedrijfsleven, leren alles over HRM, commerciële economie of bedrijfsadministratie, maar een integrerend kader ontbreekt. Tenzij ze voor een studie bedrijfskunde kiezen dat zo’n kader wel biedt. Dat heeft onmiskenbaar gevolgen voor de praktische bruikbaarheid van het geleerde. Met Wat is een bedrijf? wil hbo-docent Rienk Stuive in dat gemis voorzien. Het boek wordt uitgegeven volgens het beproefde Noordhoff-concept. Er is dus ook een ondersteunende website beschikbaar.
    interview
    Verandermanagement
    9 mei 2012
    Erik de Vries
    2-3 minuten leestijd
    Financieel-economisch journalist Marike van Zanten sprak met tien topmanagers over veranderen, om de praktijkkant van de Nederlandse veranderagenda luister bij te zetten. Volgens Van Zanten wilden ‘alle betrokkenen bij dit project dat het boek een afspiegeling zou worden van de theorie én de praktijk van verandermanagement’. Ze sprak dus met tien topmanagers over hun veranderagenda en de wijze waarop ze die ten uitvoer brengen. ‘Het leek ons interessant om te zien wat de aanpak van leiders is en waar ze tegenaan lopen.’
    recensie
    Strategisch management
    8 mei 2012
    Jefte de Bruin
    1-2 minuten leestijd
    Het boek 'Ondernemingsstrategie' van Sytse Douma biedt een heldere definitie van strategie, maar is bovenal een dwarsdoorsnede van de bestaande managementliteratuur over strategie. Het boek geeft helaas geen antwoord op de vragen achterop de omslag: hoe bepaal je de juiste strategie en hoe zorg je dat die strategie ook wordt uitgevoerd?
    recensie
    Leiderschap
    8 mei 2012
    Aart G. Broek
    De gesprekken in 'Succes & crisis' van Frans van Schijndel en Michiel Zonneveld gaan allemaal over het als topmanager onderuitgaan én weer opkrabbelen. Op het eerste gezicht lijken uit de fascinerende interviews in 'Succes & crisis' geen lessen te trekken. Dat is maar schijn.
    interview
    Advisering
    7 mei 2012
    Ronald Buitenhuis
    4-5 minuten leestijd
    Ook Patrick van der Pijl van Business Models Inc. was een klassiek geschoold consultant. Een adviseur met vooral rapporten en PowerPoints, totdat hij met Visuele meetings in aanraking kwam. Het veranderde zijn leven. Hij tekent en kleurt er nu lustig op los en onderscheidt zich zo als consultant. De kunst van adviseren, maar dan letterlijk. ‘Het vertrekpunt van een vraag is hetzelfde, maar met visuele meetings kom je op een andere plek aan dan met klassieke methoden.’
    recensie
    Communicatie en media
    7 mei 2012
    Louis Thorig
    3-4 minuten leestijd
    Organisaties hebben een grotere kans op succes wanneer sprake is van volledige steun van de belangrijkste stakeholders binnen en buiten het bedrijf of de instelling. Dat is de stelling van Cees van Riel in 'De alignment-factor'. Alignment is volgens deze auteur een wederzijds lonende relatie tussen een onderneming en haar belangrijke stakeholders, waarmee het bedrijf zijn doelstellingen kan realiseren en zijn bestaanswaarde aantoont.
    interview
    Persoonlijke effectiviteit
    7 mei 2012
    Ralf Knegtmans
    4-6 minuten leestijd
    Hoewel bestuurswisselingen in Nederland met grote regelmaat mislukken, is er nog altijd geen goede handleiding voor CEO’s en commissarissen beschikbaar voor opvolgingstrajecten in raden van bestuur. Tot voor kort althans, want nu is er het boek De ongeschreven regels, met als verklarende ondertitel ‘De 6 onmiskenbare vaardigheden voor promotie naar de top van de organisatie’. Auteur John Beeson bundelde zijn ervaring als executive coach van senior managers en directieleden bij grote internationale organisaties en rubriceerde zijn criteria in doorslaggevende factoren, obstakels en absolute vereisten. Omdat de demografische opbouw van de Nederlandse beroepsbevolking er de komende decennia voor zal zorgen dat het reservoir aan toptalent beperkter is dan ooit, neemt de relevantie voor geslaagde doorstroom naar de hoogste echelons van organisaties toe. Reden genoeg voor ‘gastjournalist’ Ralf Knegtmans om John Beeson op te zoeken in New York.
    recensie
    Algemeen management
    7 mei 2012
    Richard van der Lee
    2-3 minuten leestijd
    Wat moet ik vinden van het boek 'Alle kikkers in de kruiwagen' van de auteur Ellen Budde? Enerzijds kan het dienen als steuntje in de rug voor diverse managers. Anderzijds worden heel veel open deuren ingetrapt. Daarnaast ben ik het inhoudelijk lang niet met alles eens, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Voor de beginnende leidinggevende kan het interessant zijn om dit boek eens door te nemen.
    interview
    Strategisch management
    4 mei 2012
    Jeroen Ansink
    4-6 minuten leestijd
    De gemiddelde levenscyclus van een onderneming bedraagt nog maar vijftien jaar, zegt de Zwitserse McKinsey-directeur Claudio Feser In Serial Innovators. Groeiende bedrijven ontwikkelen rigiditeiten die in het huidige ondernemingsklimaat steeds sneller worden afgestraft. Dat gebrek aan vernieuwingskracht kan met een aantal simpele ingrepen verholpen worden. ‘Bedrijven moeten zich openstellen voor nieuwe ervaringen.’
    recensie
    Organisatiekunde
    4 mei 2012
    Nico Jong
    2-3 minuten leestijd
    Bij de meeste organisaties werken betrokken en gemotiveerde mensen. De manier waarop die organisaties zijn ingericht, maakt het voor hen vaak moeilijk klanten optimaal te bedienen. Dit komt door regels die in de weg zitten, door informatie die ontbreekt en door slecht op elkaar afgestemde werkzaamheden. 
    recensie
    Persoonlijke effectiviteit
    4 mei 2012
    Richard van der Lee
    3-4 minuten leestijd
    Het boek 'De ongeschreven regels' van de Amerikaanse Managementadviseur John Beeson, met een voorwoord van Ralf Knegtmans, is er één in de serie van 'eens even rustig te laten bezinken'. Het roept vragen op en kan een bijdrage leveren aan persoonlijke reflectie. Het boek is interessant voor leidinggevenden en HR-adviseurs met als doel (h)erkennen wat de ongeschreven regels op dit gebied zijn in de eigen organisatie.
    interview
    Algemeen management
    3 mei 2012
    Jeroen Ansink
    11-15 minuten leestijd
    Dit jaar wordt hij zeventig en viert zijn boek Excellente ondernemingen zijn dertigjarig jubileum. Tom Peters blikt terug op zijn 40-jarige carrière als consultant en managementlegende. Gevormd door de marine, McKinsey en Silicon Valley is hij altijd ‘oprecht pissig’ gebleven. ‘Ik denk dat ik de passie in het bedrijfsleven heb teruggebracht.’
    recensie
    Coaching en trainen
    3 mei 2012
    Ronald Buitenhuis
    1-3 minuten leestijd
    Men neme wat rationeel emotionele therapie, een snufje biografische methode, en dat blussen we af met een licht geflambeerde neurofeedback. Welkom in de wereld van coachingsmodellen. In de wereld van Anja Munters, Hanno Meyer, en Alexandra Lindner, de auteurs van Het Groot Coachingsmodellenboek.
    interview
    Communicatie en media
    3 mei 2012
    Bert Peene
    5-7 minuten leestijd
    Mensenkennis is een must voor iedere vorm van communicatie. Niet alleen voor een goed persoonlijk gesprek, maar ook voor professionele communicatie. Dat eerste wisten we al lang, dat tweede blijkbaar niet. Waarom wordt falende communicatie anders zo vaak genoemd als oorzaak van mislukte fusies, cultuurtrajecten en andere vormen van organisatieverandering? Het inspireerde Floor de Ruiter tot het schrijven van een boek waarin hij een ‘tweezijdig communicatiemodel’ presenteert dat gericht is op ‘het creëren van verbinding’: ValueFraming.
    recensie
    Reclame en verkoop
    2 mei 2012
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Sales is de wereld van de snelle jongens die volgens hun visitekaartjes door het leven gaan als ‘Field Sales Executive’, ‘Inside Sales Engineer’ of ‘Sales Representative’. Het zijn rusteloze types, vlotte praters ook, die vooral graag vertellen hoe succesvol ze in het zaken doen zijn. Klanten vinden ze alleen belangrijk voor zo ver die een aantrekkelijke omzet vertegenwoordigen. Flauwekul, zal het salesvolk ongetwijfeld repliceren, dit is een wel erg stereotiepe (lees: overtrokken) weergave van de werkelijkheid. Maar het beeld dat Willem van Putten, Annette Schenk en Faust Mertens in hun boek Sales- en accountmanagement schetsen, doet toch anders vermoeden.
    interview
    Internet en social media
    2 mei 2012
    Erwin Blom
    7-10 minuten leestijd
    Alles en iedereen staat altijd en overal met elkaar in contact. Dat is internet anno nu. Communicatie zonder grenzen, nieuwsverspreiding met de snelheid van het licht. Twitter is de hub die alle data, communicatie en informatie aan elkaar knoopt, en daarmee symbool is voor wat Erwin Blom in zijn gelijknamige boek De Realtime Revolutie noemt. De permanente connectie van mens en apparaat heeft ingrijpende gevolgen voor maatschappij en bedrijfsleven. Voor Managementboek Magazine zet hij een aantal gevolgen op rij.
    interview
    Algemeen management
    2 mei 2012
    Ronald Buitenhuis
    4-5 minuten leestijd
    Michiel de Ruyter, Hannibal, Napoleon, Eisenhouwer en Julius Ceasar. Generaals van naam en faam. Tupperware, Geox, Nespresso, Aldi en Audi. Bedrijven van naam en faam. Strategy director bij GBE Communicatie Michiel Janzen brengt deze twee ogenschijnlijk diverse werelden samen in zijn boek Denken als Generaal.
    recensie
    Algemeen management
    2 mei 2012
    Joost van Driessen
    2-3 minuten leestijd
    Leon Hermans en Telli van der Lei schreven het boek Actorenanalyses: Methoden voor een succesvol beleid of project. Verschillende situaties vergen elk een andere methode en al die methoden komen in dit boek aan bod. Waarom? In het voorwoord wordt die vraag beantwoord: Projecten die vanaf het begin een stakeholderanalyse hebben ontwikkeld en die regelmatig evalueren en aanpassen, zijn effectiever in de omgang met hun omgeving. En omdat geen enkel project losstaat van de omgeving, zijn actorenanalyses nodig.
    recensie
    Verandermanagement
    2 mei 2012
    Richard van der Lee
    Een pareltje! Glanzend en intens. Het boek 'Ik was een schaap' van Jef Staes is een boek naar mijn hart. In sneltreinvaart beschrijft de auteur de belemmeringen die het losmaken van passie en talent in de weg staan. Dit met de gevolgtrekking dat de gemiddelde organisatie bestaat uit een structuur van statische hekken, waarbinnen de makke schapen zich mogen bewegen. Ook de oorzaak van waar dit alles begint, namelijk het onderwijs, wordt in deze onder de loep genomen. Leesadvies: Niet lezen is geen optie of je moet het befaamde 'schaap' zijn! Niet geschikt voor tere zielen die graag in het verleden blijven hangen.
    recensie
    Personeelsmanagement
    27 april 2012
    Bert Peene
    2-3 minuten leestijd
    Het zijn gouden tijden voor de recruitmentspecialist. Niet toevallig dus dat er nu een zeer compleet boek over dit onderwerp verschijnt, onder de even sprekende als toepasselijke titel Recruitment.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden