OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 881 van 19.540 resultaten
recensie
Persoonlijke effectiviteit
24 oktober 2008
Hans van der Klis
4-5 minuten leestijd
In de essays die hij onder de titel Seks & Geld, Geluk & Dood heeft verzameld, gaat Manfred Kets de Vries in op de meer existentiële vragen waarmee hij in zijn rol als clinicus en coach van topmanagers geconfronteerd wordt. Verwacht geen managementspeak of panklare antwoorden: ‘Het schrijven van deze essays was een fantastische manier om de diepte van mijn onwetendheid beter te peilen’, schrijft hij in zijn inleiding.
column
24 oktober 2008
Pierre Pieterse
3-5 minuten leestijd
Zo luidde de beroemde strijdkreet voor het Plan van de Arbeid, dat de SDAP en de vakbonden middenin de kapitalistische crisis van de jaren dertig presenteerden. Het Nederlandse Plan was sterk beïnvloed door zijn Belgische voorganger, het geesteskind van de politieke denker Hendrik de Man, dat door de Belgische Werklieden Partij op haar Kerstcongres van 1933 met groot enthousiasme was aanvaard. ‘Omwenteling der produktieordening’ was het einddoel, en de eerste stap daartoe was ‘het overbrengen van het bank- en kredietwezen in gesocialiseerd gemeenschappelijk bezit’.
recensie
Financieel management
23 oktober 2008
Rob Hartgers
3-4 minuten leestijd
George Soros houdt van grote woorden. In zijn nieuwe boek De internationale kredietcrisis met als ondertitel ‘De toekomst van de financiële markten’ voorspelt hij dat de kredietcrisis het einde is van een tijdperk van kredietexpansie. De dollar als internationale monetaire reserve en het huidige financiële stelsel hebben volgens de briljante Hongaars-Amerikaanse investeerder en filantroop Soros hun langste tijd gehad.
recensie
Algemeen management
22 oktober 2008
Bertrand Weegenaar
5-6 minuten leestijd
In 1997 verscheen The Innovator’s Dilemma van de hand van Harvard Business School professor Clayton Christensen. In dit boek (in het Nederlands verschenen onder de titel Het innovatiedilemma) ontvouwt hij de theorie van de 'ontwrichtende innovatie', de zogenaamde 'Disruptive Innovation Technologies'. Niet minder dan een sluipwesp waar vele bedrijfstakken in de jaren ’80 en ’90 het slachtoffer van zijn geworden. Wat is er van de theorie geworden? En is Christensen’s theorie anno 2008 nog actueel?
recensie
Algemeen management
22 oktober 2008
Annelies Bakelaar
1-2 minuten leestijd
Als een echte liefhebber en voorstander van overhead, is 'Heeft iemand de overhead gezien?' een boek naar mijn hart. De proloog is een toekomstflits waarbij Mark Huijben en Arno Geurtsen in verhaalvorm schetsen hoe de toekomst eruit ziet zonder overhead. Plotsklaps is op kantoor iedereen van de overhead weg en op het briefje dat zij hebben achtergelaten staat: 'we zijn weg. Met vriendelijke groeten, de overhead.' De tekst eronder laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Ze waren het zat, al dat gedoe over hun omvang en nut.
recensie
Verandermanagement
22 oktober 2008
Gertjan de Groot
Als veranderingen in organisaties telkens maar niet lukken, roepen leden van die organisatie al snel dat het aan de cultuur van de organisatie ligt. Even doen zij net alsof zij daar zelf geen deel van uitmaken. Hoewel cultuurveranderingtrajecten over het algemeen weinig succesvol zijn, genieten zij een blijvende populariteit. 'Veranderen van organisatiecultuur' verdiept het begrip organisatiecultuur, presenteert de verschillende opvattingen daarover en laat zien wat de dertien auteurs zelf doen om een organisatiecultuur te veranderen.
interview
Leiderschap
22 oktober 2008
Rob Hartgers
3-5 minuten leestijd
Daadkracht heeft een kleur. Net als bescheidenheid, loyaliteit een competitiedrang. Organisatiekundige Hans Versnel geeft kleuren aan drijfveren. Daarmee helpt hij managers en organisaties bij maken van keuzes. In Het grote drijfverenboek legt hij uit hoe drijfveren werken, welke invloed ze hebben op ons functioneren en hoe ze zo effectief mogelijk kunnen worden ingezet.
column
22 oktober 2008
Michel Hoetmer
2-3 minuten leestijd
Is het verstandig om naar uw klanten te luisteren? Op het eerste gezicht natuurlijk wel. Het is een vertrouwd concept: luister naar je klanten en geef ze wat ze willen hebben. Het lijkt een logische redenering waar je geen speld tussen kunt krijgen. Maar stel nou eens dat de uitvinders van de faxmachine naar hun klanten hadden geluisterd, dan zou die er waarschijnlijk nooit zijn geweest. Ten eerste betwijfel ik of er veel mensen dachten ‘goh wat zou het toch leuk zijn wanneer ik een plaatje of een tekstje via mijn telefoonlijn naar iemand anders kon versturen’. Bij zoiets staan de meeste mensen niet stil.
recensie
Strategisch management
22 oktober 2008
Pierre Pieterse
11-15 minuten leestijd
In 2004 verscheen het boek Tien strategische wetten om aan de weg te zetten van Maikel Batelaan en Fred van Essen, het naar eigen zeggen verslag van persoonlijke verbazing waarom in het belang van de aandeelhouder zo onnoemelijk veel waarde is vernietigd. ‘Alle koersstijgingen van de late jaren negentig zijn vlak na 2000 volledig tenietgedaan, omdat de winsten met boekhoudkundige kunstgrepen omhoog werden gestuwd’, schrijft Van Essen in het FD, om daar aan toe te voegen dat ‘we ons nu weer op zo’n markant punt bevinden’. Waar ging dat boek ook alweer over? En hoe actueel is dit boek anno 2008?
recensie
Strategisch management
21 oktober 2008
Erwin van de Pol
2-3 minuten leestijd
Amerikaanse businessmodellen zijn volgens de Amerikanen zelf superieur aan alle andere en als ze niet alles onder controle hebben, krijgen Amerikanen acuut uitslag. Veel Europeanen hangt dit de keel uit. Maar ook veel Amerikanen hebben het wel gehad met bepaalde aspecten van de Amerikaanse droom. Jeremy Rifkin is hun voorganger. In zijn boek 'De Europese droom' beschrijft hij de nachtmerries van de Amerikaanse droom. Europa is voor hem geen ideaal, maar wel een lonkend perspectief dat hij zijn landgenoten wil voorhouden.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
21 oktober 2008
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Donald Trump kun je nauwelijks betrappen op grootheidswaanzin. Hij is groots. Zijn carrière als 'mogol in ontroerende zaken' ging langs grote hoogten en diepe dalen. Inmiddels kennen velen hem als de succesvolle host van het tv-programma The Apprentice. In zijn boek Denk GROOT oreert Trump maar één ding: als je het dan toch wilt doen, pak het dan vooral groot aan.
recensie
Coaching en trainen
20 oktober 2008
Sven Laudy
Deze tweede aflevering van 'De Coachingbox' gaat dieper in op de rol van organisatiecoach. Volgens Johanna Räkers en Jaap Schaveling is de organisatiecoach een nieuw begrip, wat als voordeel met zich meebrengt dat 'ideeën nog de vrije loop kunnen nemen.' En dat is precies wat er in 'De organisatiecoach' gebeurt. Want hoewel de organisatiecoach stevige wortels heeft in het Lerende Organisatie-denken van Peter Senge, krijgt de organisatiecoach in spe met dit luisterboek nog geen stevige voeten aan de grond.
recensie
Organisatiekunde
20 oktober 2008
Peter Vermeulen
2-3 minuten leestijd
De Balanced Scorecard is een managementsysteem waarmee organisaties hun belangrijkste strategieën en doelstellingen kunnen opstellen, controleren en behalen. Zodra deze bedrijfsstrategieën zijn ontwikkeld, worden ze ingezet en gecontroleerd via de vier perspectieven van de Balanced Scorecard. In de inmiddels onuitputtende serie 'Voor Dummies' is nu ook de 'Balanced Scorecard voor Dummies' verschenen, geschreven door Chuck Hannabarger, Rick Buchman en Peter Economy.
recensie
Werk en loopbaan
20 oktober 2008
Carla Verwijs
2-3 minuten leestijd
De leeftijd van dertig lijkt het moment waarop veel grote keuzemomenten samenvallen. Dertigers moeten beslissen over hun carrière, relatie, trouwen, huis kopen, kinderen en wat al niet meer. Daarbij zijn tegenwoordig de keuzemogelijkheden zo groot, dat ze niet meer weten wat ze moeten kiezen. Je kunt het een luxeprobleem noemen. Feit is dat veel hoog opgeleide dertigers hier last van hebben, aldus Nienke Wijnants in 'Het dertigersdilemma'.
nieuws
Organisatiekunde
20 oktober 2008
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
De consultants van LogicaCMG publiceerden afgelopen week een onderzoek naar het rendement van veranderingsoperaties in het West-Europese bedrijfsleven. 380 Grote bedrijven werden onderzocht en de uitkomsten waren wederom (dit is niet de eerste keer) bedroevend. Tijd om ermee te stoppen?
recensie
Strategisch management
20 oktober 2008
Friso van Abbema
3-4 minuten leestijd
Met 'Open Innovation: The New Imperative for Creating and Profiting from Technology' (2003) heeft Harvard professor Henry Chesbrough het nieuwe paradigma voor het organiseren van innovatie beschreven. Innovatie is lastig maar cruciaal voor ondernemingen om te overleven. Het boek gaat over het proces van het ontdekken en vernieuwen van technologie en daarmee over het benutten van kansen in bestaande en nieuwe markten en de manier waarop grote bedrijven dat effectief kunnen organiseren. Om een deugdelijke innovatiestrategie te ontwikkelen zou elke topmanager en bestuurder dit boek moeten lezen.
interview
Algemeen management
20 oktober 2008
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
Met het boek Managers en professionals mengt Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde aan de Technische Universiteit Delft, zich in het discours over de relatie tussen, jawel, managers en professionals. De Bruijn verzet zich tegen het eenzijdige beeld dat is ontstaan als zouden managers professionals alleen maar in de weg lopen: ‘Vooropgesteld: managers zijn vaak een probleem in professionele organisaties. Maar dat is het halve verhaal. Ik wil ook een lans breken voor de nuttige rol die managers in een organisatie spelen.’ Ook roept hij professionals op om zelf het heft in handen te nemen.
achtergrond
20 oktober 2008
Joep Schrijvers
5-7 minuten leestijd
Voor zijn ‘geluksboek’ trekt Joep Schrijvers regelmatig het veld in om de ‘facts & figures’ achter geluk te zoeken. Op dit moment is hij in Pyongjang, de hoofdstad van Noord-Korea, als 'lid' van een heuse als even omstreden handelsdelegatie. Vanuit de flanken doet hij voor Boekcover rechtstreeks verslag.
column
20 oktober 2008
Rob Beltman
4-6 minuten leestijd
Vorig jaar rond deze tijd vlogen de berichten dat marketing in crisis was ons behoorlijk om de oren. De discipline die traditioneel de brugfunctie tussen klant en organisatie vervulde, was overbodig geworden doordat steeds meer bedrijven in de breedte marktgericht zijn geworden. De boardroom had de marketeer niet meer nodig om de stem van de klant naar binnen te brengen of voelde in ieder geval het gemis niet. De marketeer dreigde dus op het reservebankje te belanden en dat in een tijd waarin het marketingvak hype na hype kende. Met name rondom web 2.0 hebben marketeers heel wat warmgelopen, maar weinig echte actie in het veld laten zien. Crisistijd in marketing dus.
recensie
Financieel management
17 oktober 2008
Ilja Jacobs
Als u een pasklaar antwoord zoekt op de vraag welke sturings- en beheersingsinstrumenten u moet inzetten in uw organisatie dan biedt het boek 'Interne beheersing - Het Rabbit-Hill model' van Arco van de Ven u geen uitsluitsel. In dit boek worden verschillende organisatiekundige theorieën samengebracht tot één model.