Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Een boek schrijven - Laat je niet tegenhouden

Peter Snoeckx, auteur van ‘De Retentie-Economie’, is geen volleerd taalkundige. Maar van schrijven raakt hij in flow. In dit blog gaat hij in op enkele misvattingen die mensen met de droom een boek te schrijven - mogelijk - tegenhouden. En nee: Je hoeft inderdaad geen taalkundige te zijn.

Peter Snoeckx | Florian Klauer via Unsplash | 4 april 2024 | 2-3 minuten leestijd

Recent mocht ik de eerste papieren exemplaren van m'n tweede boek ontvangen! Na het vele werk dat er toch weer is ingekropen, is dit een fantastisch gevoel - iets wat ik aan iedereen kan aanraden.

Prestatie

Mensen denken dat dit soms één of andere uitzonderlijke prestatie is, terwijl het écht niet zo moeilijk is… Akkoord, je zal wel iets van aanleg moeten hebben, maar die aanleg uit zich vooral in de ‘goesting’ om er mee bezig te zijn. Mij moet je niet vragen om een marathon te lopen, een doe-het-zelf project tot een goed einde te brengen, of enkele heldere noten te spelen op eender welk instrument... (en laat me al helemaal niet zingen). Misschien dat ik die zaken wel zou kunnen (… maar dan ook nog niet goed) als ik daar hard voor zou werken... maar ik kan dat gewoon niet opbrengen.

Wanneer ik iets schrijf, kom ik wél in flow, en is dat geen opgave. Het valt immers niet te ontkennen dat het wel redelijk wat tijd vergt om meer dan 200 bladzijden vol te pennen. Ach, iedere dag een soap volgen op televisie vraagt waarschijnlijk meer tijd.

Mindmap

Het lastigste voor mij was om de goede insteek te vinden om iets te vertellen. Wat gedachten op papier of in een mindmap zetten is een eerste stap. Eens je dat schema hebt, en misschien al enkele fragmenten uitgetypt hebt, kan je naar een uitgeverij stappen met je project.

Je moet dus zeker al geen volledig afgewerkt manuscript hebben vooraleer je die stap zet. Integendeel zelfs: vanuit mijn uitgever LannooCampus (en waarschijnlijk is dit bij andere uitgevers ook zo) is er een goede begeleiding met ook inhoudelijke tips over hoe de structuur aan te pakken. Wat je inhoudelijk kan helpen is om beroep te doen op enkele experten in specifieke onderwerpen. Zo had ik voor De Retentie-Economie hulp van Liesbeth Nizet voor een paragraaf over de prijszetting, en van Gert De Tant en Greet Brosens voor wat achtergrond over IoT. Alle drie erg bedankt daarvoor trouwens.

Volleerd taalkundige

Een andere misvatting die mensen tegenhoudt om zelf aan een dergelijk project te beginnen is dat ze denken dat je een volleerd taalkundige moet zijn die het Nederlands perfect beheerst. Ook hier komt er vanuit de uitgever voldoende ondersteuning. Een manuscript wordt immers (verschillende keren) nagelezen en gecorrigeerd. Wanneer ik de eerste lezing terugkreeg van De Retentie-Economie stelde ik vast dat de redactor in de eerste paragraaf een loeier van een 'dt-fout' gevonden had… en het was niet de enige in de tekst... Ook zal je feedback krijgen over de zinsbouw en structuur van je werk.

Als je er dus eerder al over twijfelde om hier aan te beginnen: Open je tekstverwerker, creëer een nieuw document, en begin er gewoon aan… iedere reis start met een eerste stap, ieder boek begint met een eerste letter…

Over Peter Snoeckx

Peter Snoeckx beweegt zich al zijn hele carrière op de grens tussen procesverbetering en de invoering van die processen in systemen. Als management consultant heeft hij in verschillende sectoren gewerkt wat toelaat om de ervaring uit één omgeving elders toe te passen. De laatste vijf jaar werkt hij als programmamanager voor een Europese mediagroep.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden