Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Macht van het zelfbeeld

Slecht leiderschap is niet alleen rot voor medewerkers, het kost bedrijven ook geld. Denk maar even aan ziekteverzuim en verloop. Bovendien gaan werknemers met een slechte baas zich zelf ook minder productief en coöperatief gedragen. In NRC stond hierover afgelopen weekend een artikel, naar aanleiding van een proefschriftonderzoek van Stacey Sanders.

Roos Vonk | 29 oktober 2015 | 1-2 minuten leestijd

Minachting en arrogantie blijken aan de basis te liggen van onethisch en zelfzuchtig leiderschap. Dit uit zich bijvoorbeeld in liegen, in uitschelden en kleineren van medewerkers, en in publiekelijk kritiek geven. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 9 werknemers met zo'n baas te maken. Het kan ook iemand zijn die zich gedraagt als zonnekoning, zoals Möllenkamp (deze week prominent in het nieuws) van woningcorporatie Rochdale, met zijn Maserati.

De achterliggende oorzaak van dit soort wangedrag is mogelijk een instabiel zelfbeeld: aan de buitenkant veel zelfvertrouwen, maar onbewust onzeker. De baas heeft dan het omlaag drukken en tiranniseren van anderen en statussymbolen voor zichzelf nodig om het wankele zelfbeeld overeind te houden. (Ik heb daarover eerder over geschreven, over de bully-baas.)

Om dit te voorkomen, zouden organisaties hier al bij de selectie rekening mee moeten houden, door dergelijke types niet aan te nemen en al helemaal niet te promoveren naar een leidinggevende functie. Want macht versterkt iemands eigenschappen, en zeker dit soort slechte. Maar aangezien het vaak om onbewuste onzekerheid gaat, zal het bij een gewone assessment niet zo makkelijk aan het licht komen. Een mogelijke strategie die wordt gebruikt bij Google (en deels is gebaseerd op mijn onderzoek naar slijmen!) is erop letten hoe een sollicitant zich gedraagt tegen ondergeschikt personeel, zoals de receptioniste of secretaresse. (Ook daar heb ik hier al eerder over geschreven, onder de kop Butter up the boss.)

Over Roos Vonk
Roos Vonk is een hoogleraar met een extreem laag 'ivoren toren'-gehalte. Ze weet als geen ander de meest recente inzichten uit de psychologie toe te passen op de dagelijkse aspecten van werk en leven. Daarmee vertaalt ze kwalitatief hoogwaardige kennis naar praktische tips en adviezen voor het dagelijks leven. Als hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen doet ze onderzoek naar zelfkennis, eerste indrukken, sociale interactie, emoties en beïnvloeding. Ze is daarnaast een veelgevraagd spreker voor o.a. managers en HR-mensen. Tevens geeft ze geregeld masterclasses aan coaches, counselors en mediators die up-to-date kennis uit de psychologie willen vergaren en toepassen in hun werk. Ze is vaste columniste van Psychologie Magazine en Intermediair.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden