Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Niet zo productief vandaag? Doe een dutje

Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking druk'. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Thijs geeft daarom regelmatig tips om jouw werkdag stressvrij te houden.

Thijs Launspach | 1 mei 2019 | 2-3 minuten leestijd

Dutjes, ik associeerde ze met kinderdagverblijven of met het inhalen van slaap na een doorgehaalde zaterdagnacht. Het riep bij mij beelden op van bejaarden in pyjama en slaapmasker. Dutjes, dat doe je omdat je zonder slaap niet meer op je benen blijft staan. In mijn hoofd had ik dutjes nooit gekoppeld aan de moderne kantooromgevingen en de rat race van het werkende bestaan.

Tot ik de nieuwste inzichten uit de slaapwetenschap las. Het dutje is aan een opmars bezig, al hebben we het inmiddels wel powernap gedoopt, want dat klinkt stoerder. Steeds meer bedrijven bieden hun medewerkers de mogelijkheid om tussen de middag te slapen in zogenaamde nap rooms. Wetenschappers vinden telkens meer voordelen van overdag slapen: je werkgeheugen krijgt een reset, het is goed voor je concentratie en je voelt je minder gestrest.

Na een goed geplande powernap voelt het alsof je weer even fris aan de slag gaat als aan het begin van je werkdag. Goed, je bent aan je dutje wel wat tijd kwijt, maar staat niet in verhouding met al die tijd die je verliest aan je post-lunch productiviteitsdip.

Je nachtelijke slaap wordt niet gerekend in uren, maar in slaapcycli. Eén slaapcyclus beslaat ongeveer anderhalf uur, waar je verschillende slaapfases doormaakt - van lichte slaap tot diepe slaap. Idealiter tik je in een week de 35 slaapcycli aan - 5 per nacht dus. Soms is 4 stuks per nacht acceptabel, maar niet te veel nachten achtereen. En een te korte of gebroken nacht kun je supplementeren door 's middags bij te slapen. Dat hoeft dan niet een volledige slaapcyclus van anderhalf uur te zijn, 20 tot 30 minuten doet ook al wonderen.

Een dutje kun je dus niet alleen inzetten als je door gemiste slaap je ogen niet open kunt houden, maar ook om je energie beter te verdelen over de dag. Doe je aan dutjes, dan ben je in goed gezelschap. Winston Churchill was zo aan zijn dutje gehecht, dat hij zich zelfs tijdens de Blitz-bombardementen overdag terugtrok om een uiltje te knappen. Albert Einstein, Thomas Edison en schrijver Haruki Murakami: allemaal fervente middagslapers. En in hun voetsporen, menig ceo uit Silicon Valley. All the cool kids are doing it!

Er is dus goede reden om een middagslaapje te introduceren gedurende je werkdag. Die belangrijke vergadering wacht nog maar even. Ik draai me nog even om.

Thijs Launspach is psycholoog, auteur en trainer. Hij is docent Psychologie aan de UvA en is een veelgevraagd spreker over stress, generaties op de werkvloer en persoonlijk leiderschap. Deze blog stond eerder in het AD. Op 14 juni 2019 is hij de openingsspreker op het seminar 'Quick wins voor jezelf en je team - Zorg voor meer focus, minder stress, meer effectiviteit'.

Over Thijs Launspach

Thijs Launspach (1988) is psycholoog, auteur en spreker. Hij schreef bestsellers als 'Fokking Druk' en 'Je bent al genoeg'. Thijs wordt gezien als de expert in Nederland op het gebied van millennials en burn-out. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden