Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interview

Danielle Braun

‘Wat je wilt veranderen zit vaak diep in je DNA’

Patronen zijn de footprints van het leven, een poging om wat groot is toch te bevatten en te kunnen ordenen. Zo schrijft Danielle Braun in het voorwoord van haar nieuwe boek Patronen. Zij is te gast in de nieuwe aflevering van de Boekenpraktijk.

Willem van Leeuwen | 1 juli 2021 | 1-2 minuten leestijd

Danielle Braun is corporate antropoloog, spreker en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Haar boek Corporate Tribe werd Managementboek van het Jaar 2016, mede-auteur Jitske Kramer was eerder te gast in de podcast.

Dat Patronen heel diep in een organisatie zitten blijkt uit een van de vele anekdotische voorbeelden die Danielle deelt: ‘Ik doe nu opdracht bij een organisatie om te kijken hoe je meer eigenaarschap kan krijgen en mensen meer verantwoordelijk kunt maken voor wat ze doen. Maar ik ben steeds mijn opdrachtgever kwijt. Die is er niet en die wisselt continu. Ik heb nu al vijf opdrachtgevers versleten in jaar. Dus wat je wil veranderen zit vaak zo diep in je DNA dat dat je de middelen om het te veranderen niet eens hebt. Je hebt dan echt iemand van buiten nodig die dat tegen je zegt.'

Praktijkgast is Sabina Renshof, als verandercoach verbonden aan het Veranderteam Keten Inning en Betalingsverkeer bij de Belastingdienst. Zij ervaart afstand als een patroon, afstand tussen teams, maar ook afstand naar de managementlaag of naar de burger. Haar vraag aan Danielle: kan dit inderdaad een patroon zijn en hoe kunnen we afstand verkleinen?

LUISTER DE AFLEVERING

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk. Luister naar de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk hieronder.

Of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsYouTube of in je eigen favoriete podcastapp. 

Over Willem van Leeuwen
Willem D. van Leeuwen is bestuurder uit de wereld van woningcorporaties en thans zelfstandig adviseur. Daarnaast vervult hij enkele bestuurlijke en toezichthoudende functies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden