Freds keuze
In Een tweede leven van R.C. Sheriff gaat de hoofdpersoon meneer Baldwin op 58-jarige leeftijd met pensioen. Hij dicht zich na zijn pensioen een succesvol leven toe en zit vol plannen, hoop en geloof voor de toekomst. Dit blijkt moeilijker dan gedacht en er is weinig meer over van de man die nog maar een paar maanden geleden met pensioen ging en vol ideeën zat. Zijn vrouw Edith begint zich steeds meer te ergeren aan haar man omdat ook zij in haar gewoontes wordt gestoord. Hij pikt 's middags haar stoel bij de haard in en zij wordt verbannen naar een harde en versleten fauteuil bij het raam. Ze zijn uitgepraat en de relatie tussen Anna, al jaren hulp in de huishouding, en meneer Baldwin wordt steeds slechter. Wanneer Edith ten einde raad voorstelt om een wandeling te maken die ze jaren geleden vaak liepen, stemt meneer Baldwin toe.
Het is een heerlijke tocht met veel oude herinneringen. Aan het einde van hun wandeling zien ze tot hun afgrijzen dat het land naast het mooie pad naar het theehuis wordt volgebouwd met moderne nieuwe woningen. Ondanks de kwaadheid hierover stemmen ze toch in met de bezichtiging van een modelwoning en raken ze tegen alle verwachtingen in zeer gecharmeerd van het huis. Geen krakende deuren, hoge plafonds, luxe badkamer, verwarming en ga zo maar door. Na wat denk- en rekenwerk besluiten ze een nieuwe woning te kopen. Vol hoop denken ze met dit nieuwe avontuur een mogelijkheid te hebben gevonden om hun leven uit het slop te trekken.
Het hele proces vanaf het pensioen tot de koop van de woning, het groeiend besef van de onmacht in het vervullen van een totaal ander leven dan ze de 40 jaar ervoor leefden, de zekerheid die omslaat in onzekerheid wordt prachtig beschreven door Sheriff. Het lijkt alsof je er zelf bij bent. Na Twee weken weg weer een geweldig boek, een aanrader.
Karins keuze
Onlangs maakte ik een boekenlijstje van al mijn kinderboekentips. En daarbij ontdekte ik dat ik De waanzinnige boomhut nog niet eerder deelde. En dat, terwijl dit de favoriete reeks van mijn zoon is. Om samen te lezen én om zelf te lezen. Een fenomeen is het, deze reeks. Al jarenlang. 11 boeken met steeds 13 nieuwe verdiepingen en knotsgekke verhalen van Andy en Terry. Met heel veel tekeningen en heerlijk flauwe (jongens)humor. Echt, ik hoor schaterlachen uit de slaapkamer komen. En dan worden er stukken voorgelezen. Want weet je dat het schrijven van een dik boek langer duurt dan het schrijven van een dun boek? Want voor het schrijven van een dun boek heb je niet zoveel tijd nodig als voor het schrijven van een dik boek. Aldus Andy. En meneer Grootneus.
Liza’s keuze
Inmiddels durf ik er voor uit te komen, ik schaam me er niet meer voor: ik ben gek op zelfhulpboeken. Tuurlijk is de ene beter dan de ander. En vaak gaat het om een remix van wat je in andere boeken al langs hebt zien komen. Zeker als het gaat om ademhalingsoefeningen, meditatie, zelfliefde en het belang van een gezond lijf. Maar (bijna) elk boek heeft toch weer een nieuwe invalshoek, soms kan het zo simpel zijn als een goed geformuleerde zin die je aanspreekt.
Deze week verscheen er een interview bij een boek dat ik al op het oog had: Burn on! van Ingrid Nieuwenhuijse. Is dit een burn-out-coming out? Nee, zeker niet. In het interview legt Nieuwenhuijse uit dat haar boek alomvattend is, en zeker ook kan helpen voor mensen die niet bijna tegen een burn-out aan zitten. Ik heb het boek (e-book) meteen aangeschaft en ben gaan lezen. Nieuwenhuijse schrijft alsof ze tegenover je zit, alsof je even een sessie binnen bent gelopen. Heel laagdrempelig, maar niet op een vervelende “ja, maar dit weet ik allang”- manier. Ze noemt zelf ook dat sommige oefeningen bekend voor zullen komen, maar het is goed bij de basis te beginnen. Daarnaast springt ze ook meteen de theorie in. Waarom voel je je moe? Welke lichamelijke processen liggen daar achter? Ik raad het boek iedereen aan die houdt van extra verdieping en een steuntje in de rug, een paar handvatten zullen we zeggen om je vlam weer te laten branden!
Marjans keuze
Het was er nog nooit van gekomen: te dik, te ‘zwaar’ misschien, wellicht te langdradig… Hoeveel vooroordelen kun je hebben. Want met stip is binnengekomen in mijn top 10 van briljante boeken Anna Karenina van Lev Tolstoi. Een prachtige lovestory die zich eind negentiende eeuw afspeelt in de Russische adellijke kringen en die en passant een kleurrijk en sprekend beeld neerzet van het dagelijks leven in het Moskou en Sint Petersburg van die dagen.
Ik geloof inmiddels dat het wel belangrijk is te vermelden, dat ik deze Russische klassieker las in de vertaling van Hans Boland. Hij schreef als begeleiding bij zijn vertaling Hij kan me de bout hachelen met zijn vorstendommetje, een verhelderend boekje waarin hij op humoristische wijze zijn vertaalkeuzes in Anna Karenina toelicht. De vraag of ‘vrij’ vertalen - wat daaronder dan ook verstaan mag worden - is toegestaan, beantwoordt hij op zijn geheel eigen wijze. De manier die ook fris, speels en origineel van die vele honderden pagina’s van ‘zijn’ Anna Karenina spettert en die het boek tot een onvergetelijke leeservaring maakt.
Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek en Jongbloed vind je naast management-, juridische en computerboeken gewoon alle boeken. Bekijk ons totale aanbod.
Over Liza Schakel
Liza werkt als marketeer bij Managementboek.