Gratis boekenweekgeschenk bij een bestelling boven de €15,- (geldt alleen voor Nederlandstalige boeken)

Nieuws

MEER Moois  - Achter de muur

Bijna een half jaar oud was ik, toen in augustus 1961 de Muur werd gebouwd in Berlijn. De grens tussen Oost- en West-Duitsland die het symbool werd van de Koude Oorlog. Ik groeide op met die twee Duitslanden, wist niet beter dan dat onze oosterburen in het westen ‘vrij’ waren en in het communistische oosten niet.

Marjan Maandag | 28 februari 2025 | 1-2 minuten leestijd

Groot was dan ook de euforie toen in 1989 de Muur viel, in die hoopgevende periode van glasnost en perestrojka, geïnitieerd door Michail Gorbatsjov, de toenmalige Russische leider. In 1990 volgde daarop de logische ‘eenwording’ van de beide Duitslanden.

Maar hoe logisch was die eigenlijk?

Als je Katja Hoyers boek leest, ga je aan alles twijfelen. De historica, geboren in Oost-Duitsland in 1985, beschrijft in een kleine vijfhonderd pagina’s de geschiedenis van de Deutsche Demokratische Republik, vanaf het ontstaan in 1949 tot het einde in 1990. Ze lardeert haar verhaal met persoonlijke verhalen van gewone mensen. En die hadden het klaarblijkelijk zo slecht nog niet. De standaardbeelden van de met geweld door de Stasi onderdrukte en tot in het absurde gecontroleerde bevolking, van de veelal in de dood eindigende vluchtpogingen vervagen: in de DDR had vrijwel iedereen werk, mannen en vrouwen waren er gelijk, kinderopvang was perfect geregeld, carrièremogelijkheden waren er volop – mits je je onderwierp aan de partijdiscipline…

In 1990 werden de beide Duitslanden niet samengevoegd. Nee, de DDR ging op in West-Duitsland en verdween volledig van de kaart. Wat dit betekende voor de voormalige DDR-burgers is voor hen nog steeds voelbaar – met alle politieke gevolgen van dien voor de huidige Bondsrepubliek.

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden