Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Het ‘ondertussen’ begrijpen

Strategie maken, concrete stappen formuleren en deze uitvoeren… Maar ondertussen gaat de organisatie gewoon door, net als haar omgeving. Om deze blinde vlek zichtbaar te maken, schreven Jaap van ’t Hek en Leike van Oss Ondertussen in de organisatie. Zij presenteerden hun boek bij een symposium. Wat is dat Ondertussen? En als je het ziet, is het dan nog wel Ondertussen?

Nienke van Oeveren | 5 maart 2012 | 1-2 minuten leestijd

‘Life is what happens to you, while you're busy making other plans’, zingt John Lennon. Allereerst benoemt Jaap van ’t Hek drie bronnen van wat hij het ‘ondertussen’ noemt: je hoofd, de sociale component en de abstractie. Tijdens de workshops komen deze ook weer aan de orde. De mensen die de workshops verzorgen, hebben allen ook een bijdrage geleverd aan het boek. Zo gaat Edu Feltmann in op ‘lekker leven of hard werken’ en Wilfred Verweij op ‘outsiders en insiders’.

Aandacht

Bij de plenaire sessie volgt eerst een filosofische bespiegeling op het ‘ondertussen’, door gastheer René Gude, directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. ‘Het Ondertussen bestaat alleen als je er aandacht voor hebt.’ Opvallend is trouwens dat bijna alle andere sprekers van mening zijn dat het Ondertussen alleen bestaat als je er géén aandacht voor hebt.

De volgende spreker maakt het Ondertussen concreet. Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de Gezondheidsraad, laat onder andere zien dat de prik tegen baarmoederhalskanker goed opgezet was, maar dat de Gezondheidsraad onvoldoende rekening hield met wat er in de omgeving afspeelde: spookverhalen op internet die zorgden dat uiteindelijk maar de helft van de meisjes een prik haalden. Achteraf blijkt het Ondertussen cruciaal te zijn voor het succes.

De natuur gaat door

Op weer een ander niveau laat Louise Vet zien hoe het Ondertussen werkt. Als directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie leidde zij de bouw van een nieuw gebouw. Op een treffende maar vooral verhelderende manier vertelt zij hoe medewerkers, politiek en wetenschap dit bemoeilijkten. Maar ook laat ze zien dat temidden van projecten zoals zwakstroom opwekken met planten en een waterzuiveringsmethode voor het toilet, de natuur gewoon doorgaat met de evolutie.

Hans Bennis, directeur van het Meertens Instituut, rondt de dag met een passende quote af. ‘In je hoofd is er alleen maar Ondertussen.’ Bovendien rationaliseren we achteraf, waardoor de linguïst tot de conclusie komt dat alles Ondertussen is.

Over Nienke van Oeveren
Nienke van Oeveren is redacteur van managementboeken. Via haar bedrijf Boekredactie begeleidt zij auteurs bij het uitgeven van boeken en ook werkt zij voor gevestigde uitgevers. Zij heeft Nederlands en Book and Digital Media gestudeerd en werkte jarenlang bij Managementboek.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden