Tijdens haar boekpresentatie vertelt ze niet alleen over de inhoud van het boek, maar vooral over de totstandkoming ervan; waarom, waar en voor wie ze het boek heeft geschreven. Een boek én een middag waarin het menselijk aspect centraal staat.
Als het publiek de theaterzaal van De Poorterij in Zaltbommel binnenloopt staat de voorkant van het nieuwste boek van Dees groot op het scherm geprojecteerd. Een groot zwart-wit schaakbord met daarop een grijze koning vlak achter de knalrode pion. ‘Iedereen kan koning worden in zijn organisatie’ zegt Van Oosterhout, ‘als je het spel maar goed speelt’. Ze heeft haar kleding volledig afgestemd op de kleuren van haar boekomslag en neemt ons deze middag mee in een zeer persoonlijk verhaal. Ze legt uit dat ook zij het boek Hoe word ik een rat? heeft gelezen en ervoor koos om het politieke spel op de werkvloer nu eens te belichten vanuit de mens-tot-mens-ontmoeting. Dat organiseren we vaak niet, terwijl dat wel de smeerolie is voor een goede samenwerking.
Om de daad bij het woord te voegen, zijn alle aanwezigen aan elkaar gekoppeld via nummers en worden we uitgenodigd om elkaar 1-op-1 wat beter te leren kennen. Wie ben je? Wat is je eerste indruk? Waar kom je vandaan? Het gaat om de verbinding tussen mensen. Wie toelaat om een ander echt te zien, lukt het om achter die eerste indruk te kijken. Dees illustreert dat met foto’s van haar (werk)vakantie naar Madagascar met levenspartner Harmen, waar ze haar boek heeft geschreven. Foto’s van hardwerkende families en spelende kinderen, die onbevangen en open haar camera inkijken. Foto’s van wandelende takken en slapende vogels verstopt in het struikgewas en die je pas ziet als je goed leert kijken.
Maar wie is nou die Dees van Oosterhout zelf? Harmen, aan wie het boek is opgedragen en die samen met Dees hoofdstuk 14 schreef, beklimt het podium en krijgt Politieke intelligentie symbolisch overhandigd. Hij vertelt dat Van Oosterhout uit Limburg komt, waar haar ouders een hondenpension hadden. Ze praat graag met mensen én met dieren en bomen. Bedacht jaren geleden ergens in het oerwoud van Oeganda dat ze voor zichzelf wilde beginnen en is boeken gaan schrijven omdat ze het boek wilde lezen dat er nog niet was. Dees verbindt, verzorgt, stuurt en kan fantastisch koken. Na deze persoonlijke openbaring is het tijd voor muziek. Tom en Frank, achter piano en op gitaar, spelen ‘Spring!’, durf te doen, hoe eng iets ook is.
Na dit intermezzo wordt het stokje, in de vorm van het boek Politieke intelligentie waar alles vanmiddag om draait, van spreker tot spreker doorgegeven. Albert Sonneveld, psycholoog en vitaliteitscoach, vertelt ons over het gat tussen intentie en actie dat aansluit bij het hoofdstuk over onzekerheid. Dochter Fay, die afgelopen verkiezingen haar bijdrage leverde aan de campagne van Hillary Clinton, deelt mee dat ze daartoe vooral werd geïnspireerd door wat haar moeder schrijft in het hoofdstuk over het vergroten van je positieve invloed. Ze hoopt dat ook wij dat hoofdstuk ter harte nemen en meer eigenaarschap creëren op de werkvloer. Daarmee is de cirkel van die middag rond. Bij binnenkomst ontving iedereen een potje met sneeuwklokken met daarbij de wens van Dees dat wij ‘net als een sneeuwklokje dat in weer en wind als eerste gaat bloeien en andere bloembollen wakker maakt’ ook zullen bloeien en daardoor anderen in onze beweging meenemen. Al met al een interactieve middag vol persoonlijke verhalen en symboliek voor en door een vrouw met een missie.
Over Annett Keizer
Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.