Is dit een strijd die we wel kunnen winnen? Of bezitten wij mensen krachten waardoor we ons ook op lange termijn kunnen blijven onderscheiden van deze technische innovaties. Geraerts denkt van wel. Ze vindt dit in onze authenticiteit die ons vele kansen biedt om de ‘concurrentie’ aan te gaan en voor te blijven.
Eén van de belangrijkste eigenschappen is dat van ons brein. Een machtig wapen. Ook een bijzonder wapen want creatieve geesten zijn ook verantwoordelijk voor computers, hun programma’s en de toepassingen zoals smartphones en robots (en nog heel veel meer). Maar creativiteit en originaliteit is een eigenschap die computers ontberen. Aldus Geraerts. Hier zal in de wereld van Artificial Intelligence wat anders tegen aangekeken worden. Daarom heeft zij AI ook omgevormd tot Authentieke intelligentie.
Er is genoeg reden om optimistisch te blijven. Veel hoofdstukken gaan over weerbaarheid. Ze gaan over ons opnieuw ‘heruitvinden’. Het zal geen toeval zijn dat dit deel dan ook de titel Herprogrammeren draagt. Een groeimindset en motivatie zijn middelen om dit te bereiken. Ze kunnen ook helpen om te leren omgaan met alle techniek die we dagelijks gebruiken.
Een andere authentieke eigenschap is weerstand bieden. Weerstand tegen bijvoorbeeld het voortdurende aanwezig zijn van de smartphone. Die veel energie en tijd wegkaapt. Aandacht voor relaties, nee zeggen (en doen) en focus op het werk zijn hier sleutelbegrippen.
Een korte training creatief denken is de kern van het deel dat over verbeelden en creëren gaat. Dit maakt ons uniek van het geheel waar we tegen concurreren.
En dan kunnen we iets wat computers niet kunnen: verbinden. Authentieke relaties aangaan. Sommige vooruitstrevende bedrijven zijn de teams al voorbij en vormen stammen of tribes. Hierin kunnen we onze persoonlijkheid en talenten kwijt. ‘Gebruik je authentieke intelligentie om diepere verbindingen aan te gaan met mensen om je heen, je collega’s en je klanten. Als computer teams vormen, moeten wij stammen vormen.’
Een kritische noot: in de afronding van haar boek lezen we: ‘Computers kunnen zichzelf niet herprogrammeren, ze kunnen niet protesteren, ze kunnen niet creëren en ze kunnen geen authentieke relaties aangaan.’ Op dit constatering valt veel af te dingen. Er kunnen voorbeelden aangedragenworden dat er genoeg voorbeelden van ‘creativiteit’ te vinden is in technische toepassingen. Misschien kunnen computers zich niet herprogrammeren maar ze kunnen wel heel snel leren en hun ‘gedrag’ aanpassen. Hoe waarderen we menselijke netwerken versus computernetwerken? Boeken zijn hier al over volgeschreven.
Halverwege het boek staat een afbeelding van een olifant omringd door konijnen. ‘When you are hunting elephants, do not get distracted by chasing rabits’, zo luidt het bijschrift. Het boek zal zeker helpen om na te denken over onze waarde als sociaal beest, begenadigd met een brein waar we veel mee kunnen, en ons kan wapenen tegen stress en leerstuipen in de co-existentie met techniek. De vraag is of dit de konijnen zijn of de olifant!
Over Bertrand Weegenaar
Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business.