Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

De najaarsworp (6): de buitencategorie

In het voorlaatste deel van deze serie over de najaarsworp aandacht voor boeken die zich niet zo snel laten vangen in een categorie of anderszins tot de buitencategorie behoren.

Hans van der Klis | 29 augustus 2008 | 4-5 minuten leestijd

Zoals een managementboek in de vorm van een graphic novel, een nieuwe Chris Anderson, Mathieu Weggeman over de zin van het leven, Mark Koster die Freakonomics nog eens over doet en Michiel Bicker Caarten met een terugblik op de beginjaren van BNR.

Chris Anderson, hoofdredacteur van Wired, doet andermaal een poging de nieuwe economie in de digitale tijd uit te leggen: dit keer in het boek ‘Gratis’, dat in november verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. In ‘Gratis’ slaat Anderson het pad in waar traditionele economen bang voor zijn: in het digitale tijdperk betekent schaarste niet automatisch meer dat er voor producten of diensten betaald moet worden, betoogt hij. Filmpjes op internet, computergeheugen (denk aan de inbox van Gmail) of de mogelijkheid enorme muziekcollecties op een kleine iPod te zetten: de wereld staat op zijn kop. En dit is nog maar het begin.

Een boek met een afwijkende vorm: Johnny Bunko is de brave kantoorman die altijd goed naar zijn ouders en leraren heeft geluisterd en nu vast is komen te zitten in zijn carrière. Daniel H. Pink en illustrator Rob ten Pas maakten van ‘De avonturen van Johnny Bunko’ (Business Cntact, oktober) de eerste managementstrip in mangavorm. De strip kreeg lovende kritieken in Amerika.

Eén van de boeken waar Academic Service dit najaar op inzet, is ‘Zen to done’ van Leo Babauta, met de ondertitel van 'To do naar Tada'. ‘Zen to done’ is een boek over hoe je zelf de macht over je gewoontes kunt uitoefenen. ‘Zen to done’ biedt simpele, maar krachtige nieuwe gewoontes die duidelijkheid verschaffen over welke taken en werkzaamheden het belangrijkst zijn. Babauta heeft zich bij het schrijven van dit boek laten inspireren door de succestitel ‘Getting things done’ van David Allen en Stephen Covey’s ‘7 Habits’. De auteur is hardloper en vegetariër en het levende bewijs dat je geen supermens hoeft te zijn om je leven te kunnen veranderen. Zo is hij met behulp van de ZTD-methode gestopt met roken, gezonder gaan eten en meer gaan verdienen.

Bij uitgeverij Bert Bakker verschijnt een verrassend boek van Mathieu Weggeman, auteur van het Managementboek van het Jaar 2008. Dit keer geen verdediging van de professional, maar een filosofisch werk over de zin van het leven. ‘Waarom zouden wij dood gaan?’, luidt de titel. Het boek gaat over de zin van het bestaan ‘en wat daarna komt’, aldus de ondertitel. De uitgever spreekt in de prospectus over een vrijmoedige verkenning van de antwoorden op de grote levensvragen, met humor en oprechte verwondering. ‘Waarom zouden we doodgaan’ moet in september in de (internet-)boekhandel liggen.

Zaken- en society-journalist Mark Koster (voorheen onder meer FD, Intermediair starters, Quote, Nieuwe Revu) komt begin november met een boek getiteld ‘Geld = goed en andere onwaarschijnlijke waarheden over onze poldereconomie’. Volgens uitgeverij Carrera een ‘tegendraads boek over economische rariteiten met als invalshoek altijd: de vrije markt zal overwinnen’. Koster heeft ‘Freakonomics’ van Levitt & Dubner als voorbeeld genomen en probeert Nederland op zijn kop te zetten: hij laat zien waarom het geprivatiseerde Heathrow groener is dan Schiphol, waarom Femke Halsema meer overeenkomsten heeft met Milton Friedman dan Mark Rutte en relativeert de ophef over topsalarissen in de overheidssector. We hebben het eerder gelezen, maar mits goed uitgevoerd, kan het een leuke aanwinst zijn.

Michiel Bicker Caarten, oprichter van Business Nieuws Radio, heeft een boek geschreven over de beginjaren van het radiostation: ‘Knerpend grind’ (Balans, oktober). BNR slechtte tien jaar geleden het laatste bastion van de publieke omroep: er was al commerciële concurrentie op de televisie en muziekradiozenders, alleen de nieuwsvoorziening op de radio was nog volledig in handen van de publieken. Bicker Caarten en zijn companen begonnen op de middengolf, op een frequentie die ’s nachts in handen was van Albanië. Ondanks het voortdurende geldgebrek groeide BNR al snel uit tot een aanwinst voor het bestel, niet in het minst door de focus op het financiële en zakelijke nieuws.

Welk boek tot slot op geen enkel verlanglijstje mag ontbreken, is ‘De Grote Management voor Dummies’ die in oktober bij Pearson verschijnt. Steeds meer mensen in Nederland en België worden manager – volgens Pearson blijkt uit enquêtes onder schoolkinderen dat 'manager' inmiddels het favoriete beroep is en hoger scoort dan brandweerman of piloot. Veel van die nieuwbakken managers hebben echter geen relevante opleiding en moeten het doen met praktijkervaring op de werkvloer, of een cursus die ze hier en daar gevolgd hebben. Voor al die mensen (en voor ervaren managers bij wie hun kennis al wat is weggezakt) is er nu dit 800 pagina’s tellende boek: een compilatie van technieken en hulpmiddelen uit eerder verschenen Voor Dummies, waarmee de moderne manager goed beslagen ten ijs komt.

Over Hans van der Klis

Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden