Het Spelmodel maakt zichtbaar met welke dynamiek spelers in organisaties te maken krijgen. Het boek biedt houvast en inspiratie voor spelers die willen bijdragen aan diepgaande verandering en zichzelf willen ontwikkelen.
Drie waardevolle aanvullingen
De aanvullingen in de tweede druk zijn geïnspireerd op de ervaringen van lezers, managers, recensenten, en docenten en studenten die met het boek werken. Er is een proloog toegevoegd over de betekenis van spel en spelen. Elk hoofdstuk begint met een doorlopende praktijkbeschrijving van een veranderproces bij Agentschap Telecom, en aan het eind van elk hoofdstuk zijn meerdere praktijkvoorbeelden opgenomen. De kern van het boek met het spelmodel is ongewijzigd.
Veranderen als spel
Veel leidinggevenden en professionals vinden de combinatie van spel en verandering lastig omdat het idee van spelen niet past bij de taal van gepand veranderen. Veranderen deed je toch planmatig, dus hoezo spelen? In de eerste druk is spel beschreven als metafoor, maar het is meer dan dat. Het gaat over de vraag hoe je zelf meer speler kunt zijn en speelsheid kunt ontwikkelen in je werk. Theorieën over spel en spelen zijn uiterst waardevol voor organisatieverandering. Het gaat over het ontstaan van cultuur in organisaties en onze kijk op de wereld om ons heen. Speltheorieën beschrijven de principes van spel en belichten de betekenis van spelen in onze jeugd en als we ouder worden. Creativiteit en innovatie in organisaties zijn gestoeld op een speelse benadering van een vraagstuk. De theorie onderkent speltypes die behulpzaam zijn om zelf meer speelsheid toe te laten en innovatiekracht te versterken. Deze nieuwe inzichten over spel en speelsheid zijn nu opgenomen in een proloog van tien bladzijden. De uitgangspunten van het boek zijn hierdoor duidelijker.
Praktijkverhaal
Een mooie toevoeging is een doorlopend praktijkverhaal waarmee nu elk hoofdstuk begint. Hierdoor komt het spelmodel meer tot leven. Ook komt de relatie tussen de elementen van het spelmodel beter over het voetlicht. Deze doorlopende casus helpt om het spelmodel te doorgronden. Het gaat studenten, managers en professionals helpen om zicht te krijgen wat het betekent als je veranderen als spel benadert. Het verhaal is gebaseerd op een diepgaand veranderingsproces bij Agentschap Telecom. Deze organisatie zorgt voor veilige en betrouwbare telecommunicatie. Het agentschap heeft te maken met digitalisering, regulering en mondialisering. De organisatie staat midden in een snel veranderende wereld, net als veel andere bedrijven. De casus is daardoor herkenbaar en bevat mooie inzichten en praktische ideeën om veranderingen vorm te geven. Het is bovendien spannend om te lezen hoe de verandering zich ontvouwt als spel, dat overigens uiterst serieus gespeeld wordt.
Praktijkvoorbeelden
Elk hoofdstuk besluit nu met meerdere praktijkvoorbeelden. Hierdoor staan theorie en praktijk dichter bij elkaar. Op de website bij het boek staan twintig uitgebreide praktijkbeschrijvingen, maar lezers hadden behoefte aan voorbeelden in het boek zelf. Doordat elk hoofdstuk nu besluit met voorbeelden en praktijktoepassingen is het ook makkelijker kiezen welke casus op de website interessant is.
Veranderen in onzekere tijden
Veranderen als samenspel past in een situatie waarin mensen leren omgaan met onzekerheid en samen een nieuwe werkelijkheid creëren. Deze invalshoek op veranderen vergt moed om een onzekere situatie te betreden en spanningen onder ogen te zien. Dan wordt verandering mogelijk door samenspel. Dit samenspel draagt bij aan diepgaande vernieuwing in onze organisaties en de wereld om ons heen. Deze nieuwe editie helpt mensen om impact te hebben in de veranderingen die ze voor zich zien.
Jaap Boonstra is hoogleraar ‘Organisatieverandering en leiderschap’ bij ESADE Business School in Barcelona (Spain) en WU, Vienna University for Economics and Business. Hij is in Nederland verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Hij is de auteur van Veranderen als Samenspel. Op 4 juni 2021 is hij dagvoorzitter en spreker op het seminar 'Veranderdynamiek'.
Over Jaap Boonstra
Jaap Boonstra is hoogleraar ‘Organisatiedynamiek’ aan Esade Business School in Barcelona, hoogleraar ‘Organisatieverandering’ aan de Rotterdam School of Management, en kerndocent bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Als onafhankelijk adviseur ondersteunt hij organisaties in hun ontwikkeling. Hij schreef meerdere boeken over organisatieverandering, organisatiecultuur en leiderschap.