Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De doorstart, warm of koud? - Zes manieren om een bedrijf door te starten

Doorstarten. De wet regelt er niets over en het is aan de praktijk om een transactie al dan niet aan te merken als een doorstart. In De doorstart, warm of koud? beschrijft Robbert Peek Zes manieren om een bedrijf door te starten. Een preview.

Robbert Peek | 9 februari 2021 | 3-4 minuten leestijd

In mijn dagelijkse praktijk heb ik veel te maken met ondernemers waar de bank het krediet heeft opgezegd en dreigt met het uitoefenen van haar pandrecht of met leveranciers die dreigen met de aanvraag van het faillissement als er niet snel betaald wordt. De fiscus houdt zich i.v.m. Corona tijdelijk rustig, maar de verplichting tot betalen blijft bestaan. Wat gaat er zo meteen gebeuren als de steunmaatregelen stoppen? Gaat uw onderneming dan nog jaren gebukt onder een zware Corona schuldenlast?

Het is in al deze situaties zoeken naar oplossingen en nieuwe strategieën bedenken. Veel zaken hangen met elkaar samen, zoals bijvoorbeeld een bankkrediet, een fiscale schuld en een privé borgstelling. Een ondernemer wordt in geval van (dreigende) insolventie van alle kanten geraakt. De vraag is dan welke mogelijkheden er zijn. Ik heb de zes mogelijkheden in mijn boek beschreven opdat u na het lezen tot een gerichte oplossing kunt komen.

Kies de juiste strategie
Er gaan bedrijven onnodig failliet. Bijvoorbeeld omdat ze onvoorbereid in surseance gaan en kort daarop failliet worden verklaard. Als er dan geen doorstartplan is, dan gaat de onderneming vaak verloren. Het gaat erom dat een ondernemer de saneringsmogelijkheden kent en op basis daarvan een aanpak kiest. Achterin mijn boek heb ik een matrix opgenomen om een helder inzicht te geven welke partijen (schuldeisers en personeel) worden geraakt. Vaak is de bank- en de belastingschuld het grootste probleem, het is dan van belang om te weten wat de positie van de bank en de fiscus is. Een bank zit in de regel helemaal niet te wachten op een faillissement. Maar voor welk bedrag neemt zij afscheid? En dient er dan ook rekening gehouden te worden met de fiscus?

De nieuwe wet WHOA
Ik heb in de afgelopen twee jaar ca. 20 ronde tafels voorgezeten van curatoren en bankiers van bijzonder beheer waar gediscussieerd werd over de nieuwe wetsvoorstellen zoals de pre-pack en de WHOA. Ik heb nog net de laatste wijzigingen van de WHOA kunnen opnemen in mijn boek, de WHOA is per 1 januari in werking getreden.

Mijn drijfveer
Ik zit in mijn Troisième Age, ik streef mijn passie na en ik wil ertoe doen. Ik wil graag mijn kennis delen. Ik heb het boek tijdens Corona geschreven en daar al mijn kennis en ervaring in verwerkt. Het is geen juridisch boek, maar een boek voor ondernemers. Ik hoop dat de lezer voldoende kennis opdoet om de verschillende doorstartmogelijkheden te (her)kennen. Ik hoop ook dat het rust brengt bij ondernemers en dat zij het speelveld van insolventie beter overzien en de gang van zaken beter begrijpen.

Kennis en ervaring
Ik doe al geruime tijd insolventiezaken, dat is het verkopen van bedrijven in moeilijkheden en het begeleiden van doorstarts. Ik heb meerdere bedrijven gestart en verkocht en tijdens de 1e lockdown heb ik restaurant De Zilte Zoen in Bergen aan Zee doorgestart. Daarnaast werk ik veel voor de bijzonder beheer afdeling van banken om faillissementen te voorkomen en heb ik bedrijven geliquideerd i.o.v. curatoren. Ik ken hierdoor de verschillende kanten rondom het faillissement. Niet als curator of jurist, maar als adviseur en ondernemer. En zo heb ik mijn boek ook geschreven. Het is weliswaar geen lichte kost, maar bevat wel de kennis die een ondernemer vandaag de dag kan helpen. En, niet onbelangrijk, het is in twee avonden te lezen.

Robbert Peek is intensief betrokken geweest bij de nieuwe faillissementswetgeving, de Wet Continuïteit Ondernemingen (WCO) die ervoor zorgt dat ondernemingen meer reorganisatiemogelijkheden krijgen buiten faillissement. Robbert was onder andere voorzitter van de TWA Ronde Tafels voor curatoren en bankiers van de afdeling bijzonder beheer over de pre-pack en de WHOA. Robbert startte in 2020 een eigen restaurant door. Hij is de auteur van De doorstart, warm of koud?

Over Robbert Peek
Robbert Peek studeerde cum laude af in bedrijfskunde (management) en psychologie. Van jongs af aan stroomde het ondernemers bloed al door zijn aderen. Zijn eerste bedrijf, een horloge groothandel, startte hij tijdens zijn studie. In de jaren daarna startte Robbert verschillende bedrijven en verkocht deze weer. Dit waren o.a. Sapin (horloge groothandel), Davis la Montre (horloge groothandel), Home Made (catering en traiteurszaken), World of Vincent (Van Gogh merkhouder en merchandise groothandel). Robbert was daarnaast actief op het gebied van bedrijfsoverdracht en specialiseerde zich tijdens de financiële crisis (2008) in het insolventie vak. Robbert is aangekomen in zijn Troisième Age, het volgen van je passie en al het mooie van je leven delen en teruggeven aan de maatschappij. Robbert "Mijn passie is op het podium staan, presenteren en vloggen, dat vind ik ontzettend leuk om te doen. Ik wil mijn kennis en ervaring delen over doorstarts en doorstarts promoten. Ik maakte zelf een faillissement mee, startte bedrijven door en begeleidde de liquidatie van vele ondernemingen." Robbert over kennis delen: "Kennis delen is belangrijk voor mij geworden, daar kan ik over praten en schrijven. Ik heb dit jaar mijn eerste boek geschreven 'De Doorstart, warm of koud?'. Ik schreef al eerder blogs over deze onderwerpen. Met de komst van Corona ben ik aan het boek begonnen, dat was in maart 2020. Schrijven in een stille wereld is heel mooi". Robbert startte een eigen restaurant door in Corona: Het platform doorstart.nl was in aanbouw, de domeinnaam kocht ik vorig jaar omdat deze werd aangeboden. Tijdens Corona heb ik de site versneld laten ontwikkelen. Daar hoort testen, testen en testen bij. Tijdens het testen kwam ik op 22 april het faillissement van 'de Zilte Zoen' tegen. Ik heb het restaurant doorgestart -ik heb een horeca hart- en heropende 'Zilt' in Bergen aan Zee op 1 juni, toen de horeca weer openging. De zomer van 2020 was lang en heet, het was een top zomer. Van het doorstartproces maakte ik een vlog (te zien het YouTube kanaal van Robbert met ook zijn vlogs van de Kunst tiendaagse in Bergen). Op het moment van dit schrijven zitten we in de tweede Lock down, het restaurant is dicht. Na een prachtige zomer pak ik door, we zijn aan het verbouwen. Aandacht voor mijn passie dan komen de kansen vanzelf voorbij. En steeds meer begin ik helemaal het mens te worden dat ik ben. Werk en vrije tijd zijn niet meer gescheiden: ik doe wat ik wil en dat maakt me een heel tevreden mens. Ervaring nieuwe faillissementswetgeving In de afgelopen jaren is Robbert intensief betrokken geweest bij de nieuwe faillissementswetgeving, de Wet Continuïteit Ondernemingen (WCO) die ervoor zorgt dat ondernemingen meer reorganisatiemogelijkheden krijgen buiten faillissement. Robbert was onder andere voorzitter van de TWA Ronde Tafels voor curatoren en bankiers van de afdeling bijzonder beheer over de pre-pack en de WHOA. Robbert Peek geeft seminars, webinars en cursussen over zijn boek voor verschillende beroepsgroepen en o.a. voor SRA en Alex Van Groningen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden