Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Stevig staan in intense situaties - Versterk je balans met Embodied Learning

Wist je dat je lichaam een eigen intelligentie heeft? De meeste leidinggevenden, trainers en begeleiders benutten die intelligentie niet optimaal. Een gemiste kans, want door je fysieke intelligentie in te zetten, sta je steviger. Als je leert navigeren op de signalen van je lichaam, blijkt het een betrouwbaar kompas in complexe of lastige situaties.

Paula Kolthoff | 19 februari 2021 | 2-3 minuten leestijd

Fysieke intelligentie krijgt in de meeste trainingen en opleidingen veel te weinig aandacht. Tot mijn verbazing wordt deze schatkamer van kracht, verbinding, plezier, informatie en vernieuwing vaak overgeslagen of bekend verondersteld; leren gebeurt grotendeels via het hoofd. Maar: ‘Verstand is je traagste instrument,' zoals Chris de Korte zegt. Hij traint topjudoka's om in kampioenschappen stevig te staan en soepel te bewegen.

Lichaamsbewustzijn ontwikkelen


Voor jou als leidinggevende, opleider of begeleider zijn stevig staan en soepel bewegen belangrijke aspecten van je werk. Je hebt te maken met mensen die iets nieuws willen leren of hun grenzen moeten verleggen. Door je eigen lichaamsbewustzijn te ontwikkelen, help je jezelf en anderen in balans te blijven tijdens wezenlijke veranderingsprocessen. Hoe steviger jij staat, hoe beter en gemakkelijker je anderen kunt helpen dat ook te doen.

Door Embodied Learning je leiderschap versterken


Dit boek gaat over de kracht van Embodied Learning, een unieke, lichaamsgerichte benadering die ik heb ontwikkeld voor leiders, om stevig te staan en soepel te bewegen.  Het is een pleidooi voor het inzetten van je fysieke intelligentie als bron van informatie, authenticiteit en verbinding. Inzichten uit de neurowetenschappen, Social Presencing Theater, TheoryU, Systemisch Werk, Appreciative Inquiry, NLP en Focussing zijn gecombineerd tot een aanpak met veelzijdige toepassingsmogelijkheden. Embodied Learning reikt nieuwe manieren aan om je balans te versterken, dieper te luisteren en waarachtig te spreken. Je komt gemakkelijker tot oplossingen en besluiten, waardoor je minder hard hoeft te werken, ook in intense situaties.

Intense situaties zijn interessante leermomenten

In deze tijd hebben we wereldwijd te maken met intense situaties op macroniveau: pandemieën, milieurampen, de vluchtelingencrisis. In je werk heb je te maken met intense situaties op microniveau: lange online vergaderingen, onverwachte gebeurtenissen, financiële tegenvallers en complexe omstandigheden waarin het van belang is om aanwezig te blijven met je hele potentie.
Over de meeste gebeurtenissen in je leven heb je geen controle, maar de kwaliteit van je aanwezigheid kun je trainen. Lastige situaties zijn interessante leermomenten. Ze dagen je bij uitstek uit om te verzachten, te verruimen, je veerkracht te versterken en los te komen van je overlevingsmechanismen. Daarvoor is je lichaamsbewustzijn essentieel.

Wat dit boek biedt
In dit boek vind je informatie, voorbeelden en oefeningen die helpen om wakker en evenwichtig aanwezig te zijn binnen omstandigheden in je werk- of privéleven. Het is ontstaan vanuit mijn jarenlange ervaring in het geven van leiderschapstrainingen op basis van lichaamsgericht leren. Er staan veel praktische aanwijzingen in om stevig te staan, en anderen daartoe uit te nodigen als leidinggevende of in je coachings- of trainingspraktijk. Door bewustzijn van je lichaam oefen je om met je aandacht nergens anders te zijn dan in de huidige situatie. Daarmee verhoog je de kwaliteit van de leeromgeving die jij als leider, opleider of begeleider neerzet.

Naast theorie en inspirerende voorbeelden biedt het boek oefeningen en praktische tools om in elke situatie volledig aanwezig te zijn. Zodat je een krachtige bijdrage kunt leveren aan diepgaande leerprocessen in persoonlijke begeleiding, in teams en in organisaties.

Over Paula Kolthoff

Paula Kolthoff werkt als trainer, (team-)coach en adviseur en is auteur van Stevig staan in intense situaties - Balans in je leiderschap met Embodied Learning.  Ze heeft een trainingsprogramma Embodied Learning voor leiders en ontwerpt lichaamsgerichte oefeningen bij training, opleiding en leiderschapstrajecten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden