Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Stevig staan in intense situaties - 'Helpt je balans te vinden'

Hoe schrijf je een recensie over een boek dat je niet moet lezen, maar doen?, vroeg ik me af. Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk moet je Stevig staan in intense situaties van Paula Kolthoff lezen, maar daar mag het niet bij blijven.

Carla Verwijs | 9 juni 2021 | 1-2 minuten leestijd

Je doet jezelf tekort als je Stevig staan in intense situaties van Paula Kolthoff alleen maar leest. Het staat barstensvol oefeningen; stevig staan is een vaardigheid en vraagt dus om oefening.

In ons werk zijn we vaak vooral met ons hoofd bezig. We zijn ons er wellicht niet van bewust dat het hele lichaam meedoet, vooral in situaties van stress of in onverwachte situaties. Hooguit merken we dat aan een stijve nek of slapen we slecht. Paula Kolthoff leert ons met ‘embodied learning' te luisteren naar ons hele lichaam. Ze leert ons ook het lichaam te gebruiken in een intense situatie. Door bewust te worden van bijvoorbeeld je houding en je ademhaling. Ze beschrijft de vier poorten naar balans:  een ontspannen lichaamshouding, een rustige adem, open zintuigen en bewustzijn van ruimte. Luisteren met je hele lichaam, wat de kern is van embodied learning, helpt je ook in een rol als begeleider of coach.

Bij elk onderdeel dat Kolthoff beschrijft geeft ze een voorbeeld en veel oefeningen. Dat maakt het boek ontzettend praktisch en is de reden dat ik schrijf dat dit geen boek is om even door te lezen en dan weg te zetten. Oefening baart kunst gaat hier zeker op.

Stevig staan in intense situaties van Paula Kolthoff is een heel ander boek dan wat ik normaal lees, maar het vult juist de (theoretische) boeken over leiderschap aan. Embodied learning is iets om elke dag even bij stil te staan. Dit boek helpt je balans te vinden en maakt van ‘intens' iets positiefs.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden