Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Stevig staan in intense situaties - Voegt iets toe aan de literatuur

Stevig staan in intense situaties van Paula Kolthoff is een boek over hoe stevig staan in werk- en privésituaties je balans kan versterken. Het heeft een lichaamsgerichte benadering.

José Otte | 1 juni 2021 | 1-2 minuten leestijd

Stevig staan in intense situaties is geschreven door Paula Kolthoff, die als trainer, coach en adviseur werkt. Ze ontwikkelde Embodied Learning voor leiders en leert mensen daarmee om hun fysieke intelligentie in te zetten als bron van informatie en verbinding. Leiderschap en zelfontwikkeling zijn onderwerpen waar inmiddels ook in Nederland enorm veel boeken over geschreven zijn. De embodied variant voegt iets toe. Kolthoff heeft opleidingen gevolgd en schrijft over haar eigen wijze van leren, waarmee iedereen voor zichzelf een betere balans kan vinden. Het lichaam kreeg volgens haar vaak een minder belangrijke rol bij leiderschapsontwikkeling.

In het boek staan allerlei oefeningen, zoals ‘luisteren tussen de woorden'. Daarin train je de vaardigheid om te luisteren tussen de woorden, naar wat niet gezegd wordt, en wat er niet mag zijn.

Daarnaast bevat het boek blokken waarin ervaringen uit de praktijk worden beschreven, zoals de welbespraakte adviseur die wordt uitgenodigd om een paar minuten te stoppen met praten, zijn lichaam en adem te voelen en te luisteren welke oplossing voor het vraagstuk zich aandient.

Er is allerlei gratis materiaal dat je kunt downloaden van de website. Het boek is een introductie in embodied learning, een programma dat Kolthoff heeft ontwikkeld. Haar werk is gebaseerd op het werk van Otto Scharmer, systemisch werk, NLP, waarderende vragen op basis van appreciative inquiry en meditatie.

Wat mij persoonlijk opvalt in de oefeningen is vooral de nieuwsgierigheid die van de pagina's afspringt. Kolthoff lijkt werkelijk geinteresseerd in wat jij voelt... zonder daar een label aan te hangen of het goed of fout is. Dat is heel fijn. Het laat zien dat ons lichaam zo veel wijzer is. Stevig staan in intense situaties is een rechtstreekse uitnodiging om af en toe vanuit je hoofd neer te dalen in je lijf en te genieten van de wijsheid die daar aanwezig is.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden