Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Een sleutel naar het walhalla - Openingen voor een mooie pensioenbeleving

Martin Reekers is ruim drie jaar met pensioen en verbaasde zich er over dat hij, ondanks zijn kennis en ervaring op het gebied van loopbaanontwikkeling, worstelde met het geven van een bevredigende invulling van zijn eigen pensioen. Daarom schreef hij een boek.

Martin Reekers | 4 maart 2021 | 1-2 minuten leestijd

Ik ging in gesprek met een twintigtal andere pensionado's om van hen te horen hoe zij hun pensioenperiode doorbrengen. Hun verhalen zijn opgenomen in mijn boek. Het leverde een geschakeerd maar ook inspirerend beeld op over de verscheidenheid in pensioenbeleving. Rond die verhalen bouwde ik de rest van het boek op. Zo is te lezen dat pensioen voor sommigen de mooiste fase van hun leven is, terwijl dat voor anderen heel anders voelt. Zelfs mensen, die aanvankelijk dachten dat met het pensioen eindelijk ‘het walhalla' was bereikt, ontdekten naast de mooie kanten ook de schaduwzijde. De beleving van je pensioen blijkt heel persoonlijk te zijn.

In dit boek lees je over de aspecten die spelen als je pensioendatum in zicht komt, over de waarde van je afscheid, de verschillende wijzen waarop je het fenomeen pensioen kunt beleven. Je krijgt praktische instrumenten aangereikt voor het afstemmen van je pensioenleven op jouw wensen en die van jouw omgeving. Ik demonstreer ter illustratie hoe ik die instrumenten zelf heb benut, juist ook omdat ik zelf ook met mijn pensioeninvulling worstelde en dacht ‘the proof of the pudding is the eating'.

Bij elk van de hoofdstukken staan in de kantlijn van de tekst vragen die je uitnodigen je eigen gedachten te vormen en inspiratie op te doen. In het hoofdstuk met de verhalen van de pensionado's zijn in de kantlijn korte typeringen opgenomen van wat er in het betreffende verhaal staat, zodat je op basis daarvan kunt kiezen welke verhalen je het eerst zou willen lezen. Voor degenen die zich nog meer in de theoretische aspecten willen verdiepen, zijn voetnoten en literatuurverwijzingen opgenomen. Dit boek inspireert bij het schoeien van jouw pensioentijd op jouw leest, ongeacht of je je pensioen vreest, het accepteert als een noodzakelijk kwaad, er naar uitkijkt, of dat je gewoon wilt doorwerken.  Je kunt het inzetten voorafgaand aan, bij, of tijdens pensionering.

Over Martin Reekers

Martin Reekers (1951) was docent bij de masteropleiding leren & innoveren van Hogeschool Rotterdam. Hij heeft jarenlange ervaring als docent, communicatietrainer, consultant onderwijsontwikkeling en auteur van vakboeken. Tegenwoordig werkt hij zelfstandig als trainer, onderwijsadviseur, auteur en als redactielid van het vakblad voor loopbaanprofessionals 'LoopbaanVisie'.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden