Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

LEF kun je leren - Vergroot je comfortzone in 7 stappen

Egbert Edelbroek ervoer al vroeg in zijn leven hoe belangrijk lef is, en dat je je comfortzone flink kunt vergroten. Hij promoveerde in 2018 op zijn onderzoek naar lef in organisaties en helpt al 10 jaar professionals met lef ontwikkeling. Nu maakt hij deze kennis en ervaring voor iedereen toepasbaar in ‘Lef kun je leren’. In deze preview vertelt hij meer over zijn persoonlijke reis.

Egbert Edelbroek | 19 april 2022 | 2-3 minuten leestijd

De belangrijkste claim van mijn boek is dat je lef kunt leren. Veel mensen zien lef als een eigenschap die je van nature hebt of niet hebt. Gelukkig blijkt lef grotendeels ontwikkelbaar. Hoe we omgaan met risicovolle situaties, is vanuit meerdere vakgebieden onderzocht. Niet iedereen kan evenveel lef ontwikkelen: verschillende aangeboren karaktertrekken kunnen je een voorsprong of achterstand geven. Dat neemt niet weg dat je ook met minder aanleg je lef nog altijd flink kunt vergroten. Dat weet ik uit eigen ervaring.

Vruchten

Al in mijn jeugd en puberteit kreeg ik te maken met stevige beproevingen en tegenslagen. De veerkracht en lef die ik daardoor noodgedwongen ontwikkelde, transformeerden me stap voor stap van een kwetsbare puber met depressies en een forse angststoornis tot serieondernemer. Gaandeweg leerde ik steeds uitdagendere doelen stellen en waarmaken; daar pluk ik nu nog steeds de vruchten van. Zo sprong ik direct na mijn studie in het diepe en ging fulltime ondernemen.

Lef vergroten

Na de oprichting van Lef Academy in 2012 werd ik gaandeweg volop aangemoedigd, maar ik kreeg ook regelmatig de feedback dat mijn eigen zakelijke lef wel wat pittiger mocht en ik dus grotere risico’s mocht nemen. Ik beaamde dat en ging daaraan werken. Maar hoe doe je dat, je lef vergroten? Ik zag dat lef voor veel mensen een bepalende factor is voor hun kwaliteit van leven, in werk en privé, en dat ook talentvolle mensen zich onnodig vaak laten leiden door angsten en zelfbedrog en niet door hun dromen. Ik besloot promotieonderzoek te doen naar lef-ontwikkeling; een zeer boeiende en leerzame periode waarin ik de mysteries van lef en moed kon ontrafelen.

Courage-methode

Daarbij kon ik putten uit waardevolle nieuwe inzichten en het lukte om deze te vertalen naar een methode waarmee ook jij je lef kunt laten groeien. Ik laat zien hoe je lef kunt leren vanuit de zeven stappen van deze COURAGE-methode. Dat is ook het belangrijkste en grootste deel van het boek. Aan elk van de stappen wordt een apart hoofdstuk besteed, waarin je praktische inzichten en tools leert toepassen die jouw comfortzone flink vergroten.

Deze methode kon ik tijdens het onderzoek bij verschillende organisaties testen en verfijnen. Daarvoor bleek gelukkig veel interesse: organisaties zijn steeds vaker op zoek zijn naar mensen met lef. Steeds meer zaken vragen om organisaties met ondernemende, wendbare en innovatieve medewerkers.

Comfortzone

Mijn boek is geschreven vanuit de West-Europese cultuur waarin ik – en waarschijnlijk jij ook – ben opgegroeid. Een cultuur die overdreven gericht is op zekerheid, die onze angsten onnodig vaak aanwakkert en waarin het normaal is om (nuttige) onaangename gevoelens te verdoven. Het vergroten van je comfortzone is daarin zeker niet vanzelfsprekend. Met mijn boek wil ik bijdragen aan een gezonde en groeiende tegenkracht waarin lef makkelijker tot bloei komt.

Zelf profiteerde ik ook volop van mijn nieuwe kennis over lef en lef-ontwikkeling. Ik had nooit gedacht dat mijn comfortzone zo kon groeien. Het versnelde mijn ontwikkeling en verrijkte mijn leven op vele vlakken. Ik hoop dat dit mijn boek ook jou het lef zal geven om je dromen waar te maken.

Over Egbert Edelbroek

Egbert Edelbroek is medeoprichter en eigenaar van trainings- en coachingsbureau Lef Academy. In 2017 promoveerde hij aan de Radboud Universiteit op een onderzoek naar lef in organisaties. Daarnaast is hij oprichter van een heus ruimtevaartbedrijf.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden