Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Werken zonder ruis - In een omgangscultuur waarin iedereen tot z’n recht komt

Het onderhouden van goede relaties met collega’s en leidinggevenden is nog niet zo eenvoudig. Gelukkig is met duidelijkheid over rollen een hoop ruis – van subtiel tot extreem – te voorkomen. Dat is de belofte van de auteurs van ‘Werken zonder ruis’. In hun preview vertellen ze over hun boek.

Myra van Zwieten | 7 september 2022 | 3-4 minuten leestijd

Het is er niet, dus maken we het zelf maar. Dat is toch wat veel auteurs van managementboeken drijft. In ons geval was het een heldere basisnorm voor een goede omgang op het werk waar het aan ontbrak. Wat beschouwen we in een werkcontext eigenlijk als normale omgangsvormen? De brede maatschappelijke aandacht voor (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en andere vormen van harassment maakt deze vraag alleen maar urgenter. In dit boek geven we hier een duidelijk en vooral ook praktisch antwoord op.

Tot je recht?

‘Iedereen wil een goede werker zijn’ is het motto van ons adviesbureau. Dat het in organisaties zo vaak misloopt, ligt meestal niet aan al die individuele professionals die gewoon goed werk willen leveren, zo is onze ervaring. Als professional is het daarom belangrijk te begrijpen welke invloed je werkomgeving op je eigen functioneren heeft. Kom je hierin voldoende tot je recht? Met dit boek helpen we deze vraag te beantwoorden. Draagt de onderlinge omgang bijvoorbeeld bij aan jouw focus op de inhoud van je werk? Of vragen je werkrelaties zoveel aandacht dat dit ten koste gaat van datgene waarvoor je bent aangesteld?

3-Richtingenmodel

Centraal in onze benadering staat het begrip ‘rol’. Als professional functioneer je altijd vanuit een rol. Hoe vaak je ook van rol wisselt en hoe veranderlijk de omgeving waarin je werkt ook is, het feit dát je een rol hebt is een stabiel gegeven. Met het 3-Richtingenmodel kan iedereen zijn of haar eigen rol op dezelfde manier beschrijven. Daarmee biedt het een nieuwe gemeenschappelijke (beeld)taal die het bespreken van elkaars rollen laagdrempelig en sociaal veilig maakt.

Het 3-Richtingenmodel onderscheidt drie verantwoordelijkheden die je als professional altijd hebt: op gebied van Zorg, Samenwerking en Legitimering. Elk van deze verantwoordelijkheden staat in een symbolisch andere richting, respectievelijk voor, naast en achter je. Dit model loopt als een rode draad door het boek, en helpt je nadenken over hoe jij je als professional tot je werkomgeving verhoudt.

Backing

Een belangrijke pijler van professionele kwaliteit is de backing – ofwel Legitimering – die je daarvoor ontvangt. Degene die hiervoor moet zorgen – je werkgever, opdrachtgever of leidinggevende – is voor jou onmisbaar. Ook als je zzp-er bent. Facilitering van je werk verwachten is dan ook geen teken van zwakte, maar juist een kenmerk van professionaliteit.

Leidinggeven aan de omgang

Als leidinggevende heb je een heel directe impact op de kwaliteit van de professionals die jij aanstuurt. In je werkrelaties met diegenen zijn de verantwoordelijkheden niet gelijk verdeeld. In termen van het 3-Richtingenmodel: als leidinggevende zorg jij wél voor die ander, terwijl die ander níet voor jou zorgt. Daarom is het zo belangrijk de rollen in de omgang helder te houden en de omgang psychologisch veilig te houden. En dus vooral niet te doen alsof je helemaal niet ‘de baas’ bent, want dat is hét recept om ruis in de omgang binnen te halen.

Basisnorm

Professionals die zelf aan een constructieve omgangscultuur willen bijdragen, krijgen met dit boek tien richtlijnen in handen, waarvan er drie specifiek voor leidinggevenden gelden. Bij elkaar leiden deze tot een duidelijke basisnorm voor een professionele omgangscultuur, namelijk: ‘Is je gedrag dienstbaar aan je rol?’ Met de eenduidige roldefinitie uit dit boek kan iedereen deze vraag beantwoorden én met elkaar bespreken. Door hier klein mee te beginnen, wordt meteen allerhande grensoverschrijdend gedrag voorkomen. Immers, op het werk is je professionele rol de grens die iedereen allereerst in acht dient te nemen; zo simpel is het.

Over Myra van Zwieten

Myra van Zwieten is psycholoog, trainer en (team)coach en ontwierp diverse tools voor het bespreken van lastige kwesties. Ze is de bedenker van Waardenweb.nl, de prijswinnende website voor morele reflectie. Na haar jarenlange werk in het AMC richtte ze in 2012 met André Kalden organisatieadviesbureau De Goede Werker op.

Over André Kalden

André Kalden is oud-wetenschapsjournalist en sinds 2000 zelfstandig consultant, interim-manager en coach voor bestuur en hoger management. Hierin laat hij zich o.a. inspireren door het boeddhisme. André schreef eerder samen met Myra van Zwieten het boek 'Ons gescreende lichaam. Kansen en risico’s van de genetica'.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Myra van Zwieten, André Kalden
Werken zonder ruis

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden