Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Cadeautje verpakt in prikkeldraad – Van klacht naar Kracht

‘Cadeautje verpakt in prikkeldraad’ gaat over hoe je PostTraumatische Groei kunt realiseren of - anders gezegd - sterker door je ellende kunt worden. De auteurs, Anja Jongkind en Greet Vonk, vertellen erover in hun preview.

Anja Jongkind, Greet Vonk | 14 september 2023 | 3-4 minuten leestijd

Het leven dient regelmatig iets op waar je absoluut geen zin in hebt. Alsof je, volledig tegen je zin, een vol bord met ‘vies eten’ per sé leeg moet eten. Het ‘vieze eten’ op je bord kun je weggooien. Echter moeilijke periodes in het leven krijgt eigenlijk iedereen voorgeschoteld en die zijn helaas niet weg te gooien. Die moeilijke periodes in het leven kunnen je als mens uiteindelijk ook enorm verrijken. Daar gaat ons boek Cadeautje verpakt in prikkeldraad – Van klacht naar Kracht over.

Groeien door tegenslag

Kun je een moeilijke periode in je leven gebruiken om te groeien? Ja, dat kan!

De meeste mensen hebben van nature niet zo’n grote ‘veranderbereidheid’. Pas als het ergens echt pijn gaat doen, wordt die veranderbereidheid een stuk groter. Daardoor kunnen we een moeilijke periode ook positief gebruiken om een groeispurt te realiseren.

In de wetenschap heet dat fenomeen ‘PostTraumatische Groei’ (PTG). Het is echter bijzonder jammer, dat het fenomeen PostTraumatische Groei toch nog heel onbekend is, terwijl het inmiddels al meer dan 30 jaar een officieel erkend wetenschapsgebied is.

PTG biedt een positief, hoopvol gedachtegoed bij ellende en dat bespoedigt en versterkt het herstel. Het kan veel mensen die stagneren door psychisch/emotioneel gerelateerde klachten echt uit het moeras trekken.

PostTraumatische Groei – een verdieping

Op 16 maart 2020, precies de eerste dag van de eerste Nederlandse lockdown, kwam ons eerste boek PostTraumatische Groei – Sterker door ellende uit en het stond al na een dikke week op nummer één van de bestsellerlijst van Managementboek en bleef daar ruim twee weken staan.

In dat eerste boek worden de grondbeginselen van PostTraumatische Groei zeer toegankelijk beschreven. We kregen er veel mooie én bijzondere reacties op. Er was ook veel nieuwsgierigheid en leergierigheid: Hoe doe je dat nu precies? Hoe werkt het? Wat kan ik zelf allemaal doen? Hoe leer ik mijzelf en al mijn capaciteiten dan (nog) beter herkennen en hanteren?

Met andere woorden: hoe haal ik ‘mijn cadeautje uit het prikkeldraad’? En: hoe kom ik ‘van klacht naar Kracht’?
Dus daar gaat ons derde boek Cadeautje verpakt in prikkeldraad – Van klacht naar Kracht over. Eigenlijk gaan we dieper in op hoe je PostTraumatische Groei kunt realiseren of anders gezegd, hoe je behalve je gekende ook je ongekende mogelijkheden en kwaliteiten beter leert kennen en hanteren. Waardoor je uiteindelijk ook sterker door je ellende kunt worden.

Van dipjes tot heftige trauma’s

Dit klinkt misschien alsof het een boek is waar je vooral iets aan zou hebben bij de grote, eventueel traumatische gebeurtenissen of omstandigheden in jouw leven of als een soort hulp als jij iemand begeleidt of coacht. Dat is niet zo. Het boek is leerzaam voor iedereen om, in z’n algemeenheid op een hele nuchtere en logische wijze, meer zicht te krijgen op hoe je bijvoorbeeld emoties in allerlei situaties adequaat kunt hanteren. Ook is het tot steun voor iedereen die te maken heeft met grote of kleine vormen van ellende. Of die nu van jouzelf of van iemand in jouw omgeving zijn. Van dipjes tot heftige trauma’s. Want de principes die in dit boek aan de orde komen, gelden in alle situaties.

Handvatten

In ons eerste boek laten we lezers op een inspirerende, herkenbare en bruikbare wijze kennismaken met het positieve en hoopvolle gedachtegoed van PTG. In dit derde boek bieden we handvatten voor het adequaat hanteren van ellende. Eigenlijk het benutten ervan, zodat je er uiteindelijk ook iets goeds aan overhoudt, namelijk ‘levenservaring’ in hoe jij adequaat met jouw totale leven om kunt gaan in zowel goede als slechte tijden. Een moeizame periode gaat daardoor soepeler en van een fijne periode kun je daardoor optimaler genieten en gebruik maken. De klacht ontwikkelt zich tot Kracht.

Over Anja Jongkind

Anja Jongkind werkt sinds 2013 samen met Greet Vonk binnen Et Emergo. Samen hebben ze PTG-Coaching ontwikkeld. Ze geven ook workshops, lezingen, inspiratiesessies en trainingen op het gebied van PostTraumatische Groei. Anja werkt in haar praktijk als therapeut, later als coach al meer dan 40 jaar vanuit deze PTG-uitgangspunten. Ze was 11 jaar directeur van een GGZ/GZ-erkende zorginstelling.

Over Greet Vonk

Greet Vonk werkt samen met Anja Jongkind binnen Et Emergo. Ze hebben PTG-Coaching ontwikkeld en geven workshops, lezingen, inspiratiesessies en opleidingen rond PostTraumatische Groei. Hun eerste boek stond op nummer 1 bij Managementboek. Greet deed wetenschappelijk onderzoek naar PostTraumatische Groei. Dat is in 2019 gepubliceerd in International Journal of Workplace Health Management.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden