Mijn boek is niet alleen een beschouwing van de maatschappelijke invloed van AI, maar ook een handleiding: een verkenning van de veelzijdigheid van AI, van generatieve AI tot voorspellende modellen die bedrijfsvoering efficiënter kunnen maken. Mijn ervaring als AI lead bij de overheid, wetenschapper en machine learning engineer in het bedrijfsleven heeft mij laten zien dat onduidelijkheid over AI-terminologie vaak leidt tot miscommunicatie in projecten.
De AI Revolutie dient als een overzicht om door het complexe jargon van AI en machine learning te navigeren, waardoor de communicatie tussen verschillende expertises binnen projecten gelijk getrokken kan worden.
Overzicht in de mogelijkheden
Van de aanbevelingssystemen die social media platformen gebruiken om gebruikers hun aandacht vast te houden, tot zoekmachines die de informatiestromen in onze maatschappij sturen. Begrijpen hoe kunstmatige intelligentie werkt is voor iedereen relevant: van psychologen tot marketeers en van journalisten tot juristen. In De AI Revolutie bespreek ik de diverse manieren waarop bedrijven efficiënter kunnen opereren door het inzetten van kunstmatige intelligentie. Hierbij benadruk ik het belang van technologie als een hulpmiddel dat werknemers ondersteunt en versterkt, in plaats van een obstakel te vormen. Dit overzicht zal helpen met kansen herkennen binnen de bedrijfsvoering en strategisch te leren omgaan met maatschappelijke veranderingen die worden gedreven door de technologie.
Stel de juiste vragen over algoritmes
Een model dat 99% van de tijd correct functioneert, kan nog steeds fundamentele gebreken vertonen. Ik bied inzicht in hoe deze fouten te voorkomen zijn en welke vragen te stellen aan de makers van algoritmes bij het testen van machine learning modellen, waardoor de kans op succesvolle implementatie binnen een organisatie aanzienlijk toeneemt. Een tipje van de sluier: vraag altijd op welke data algoritmen getest zijn en bedenk of deze data representatief is voor de echte wereld.
Beperk Risico’s, Omarm Kansen
Ten slotte behandel ik de maatschappelijke impact van AI en de noodzaak om risico's te beheersen. De AI Revolutie verkent methoden om de risico's van AI te beperken en bespreekt aanstaande regelgeving zoals de Europese ‘AI Act’, die cruciaal zal zijn voor veilig gebruik van algoritmes. Nu al weten wat eraan komt zal het makkelijker maken voor organisaties om aan de verwachte normen te voldoen. Dit boek is een onmisbare gids voor iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in de toekomst van AI, van studenten en professionals tot beleidsmakers en enthousiastelingen.
De AI Revolutie is uw kompas in de snel veranderende wereld van kunstmatige intelligentie, een wereld die zowel enorm potentieel als uitdagingen met zich meebrengt. Het is een uitnodiging om deel uit te maken van deze spannende toekomst en niet de (stoom)boot te missen!
Over Maarten Sukel
Maarten Sukel (1993) heeft de afgelopen tien jaar aan veel vormen van kunstmatige intelligentie gewerkt voor zowel overheid als bedrijfsleven. Daarnaast schrijft hij momenteel zijn proefschrift over kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam.