Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Leidinggeven: yes you can - Het lef om het simpel te houden

Zonder afbreuk te willen doen aan het stevige werk dat managers verrichten: leidinggeven is niet de rocket science die we er soms van maken. Het gaat evengoed over het mogen vertrouwen op je ingevingen, over het herontdekken van vaardigheden die je eigenlijk al hebt. Kunnen we leidinggeven terugbrengen tot wat het in essentie is? Iets heel gewoons, toegankelijk voor iedereen én pragmatisch?

Ans Mouton | 16 juli 2024 | 3-4 minuten leestijd

Leidinggeven: yes you can daagt je uit om als leidinggevende te mogen terugvallen op eenvoud, zelfs als het complex lijkt te worden. Geen hoog gegrepen managementmodellen, wel een set rollen en vaardigheden die het absolute fundament vormen van leidinggeven. Heldere doelen stellen, veelvuldig bekrachtigen en bijsturen, simpelweg benieuwd zijn: het is van zo’n ontwapenende eenvoud dat we het soms zo over het hoofd zien. Hoe kunnen we vanuit die eenvoud onze organisaties robuust, wendbaar en, waarom ook niet, prettig maken om in te werken?

Vier rollen

Leidinggeven omvat vier rollen: leiden, organiseren, ondernemen en coachen. In deze preview belichten we je belangrijkste rol: leiden. Het doel helder maken, de richting bepalen, om van daaruit je team te leiden in de richting van het doel. Of je nu leerkracht, CEO, sporttrainer of scoutsleider bent, leiden is het eerste wat je te doen staat. Zonder duidelijke richting kan je het werk onmogelijk zinvol organiseren. Hoe kun je leiden met lef? Hoe kan je het lef tonen om het doel telkens weer te verhelderen, en tegelijkertijd je medewerkers niet te verliezen?

Leiden met lef

Het kan misschien wat vreemd klinken, maar leiden met lef start met benieuwdheid. Benieuwdheid naar welk doel je nu precies wil nastreven. Benieuwdheid ook naar hoe iedereen zich tot het doel verhoudt, wat de impact op je medewerkers kan zijn. Je wil zicht krijgen op de verschillende facetten van het doel. Is het voor iedereen helder waar we naartoe willen? Kunnen we ons een duidelijk toekomstbeeld vormen en ziet iedereen datzelfde beeld?

Op zoek naar minimaal enthousiasme

En toch gaat leiden niet per se over iedereen volmondig enthousiast krijgen voor een doel. Altijd mooi meegenomen, maar finaal wil je als leidinggevende een akkoord krijgen over het doel dat je met je team of organisatie wil nastreven. Zelfs als niet iedereen het helemaal eens is met dat doel. Een akkoord hoeft geen uitbundig uitgeschreeuwde ‘ja’ te zijn. Voelen dat je medewerkers betrokken zijn, is evengoed een vorm van akkoord. Betrokkenheid wijst op een minimaal enthousiasme voor het doel. Vanuit je benieuwdheid ga je op zoek naar dat minimaal enthousiasme.

EN duidelijkheid EN benieuwdheid

De betrokkenheid waarover we hier spreken, volgt vaak vanzelf als je werkt vanuit EN duidelijkheid EN benieuwdheid. Duidelijkheid over de richting, over waar jullie met het team heen gaan. Ook duidelijkheid over welke aspecten van het doel er nog bespreekbaar zijn. Om vervolgens je belangstelling in te zetten. Hoe meer je die EN-EN in de dagelijkse praktijk inbouwt, hoe gemakkelijker het wordt om te leiden.

Geen eenmalig trucje

Geen passe-partout om iedereen mee te krijgen in het verhaal. Ook al stel je een duidelijk doel voorop en toon je oprechte belangstelling, soms zullen medewerkers zich uiteindelijk toch niet kunnen vinden in het doel. Daarom geen reden om alle bruggen op te blazen. De EN-EN kan even goed resulteren in: EN hier scheiden onze wegen EN mijn deur blijft open, wie weet waar onze toekomstige paden ons brengen. Oprechte benieuwdheid is geen eenmalig trucje, het is een basisattitude.

Leiden wordt een wij-verhaal

Wanneer je werkt vanuit oprechte belangstelling, wordt leiden een wij-verhaal. Je hoeft niet gebukt te gaan onder een zwaar juk van verantwoordelijkheid. Je werkt vanuit: ‘Ik wil dit graag samen met jullie doen, want ik heb de wijsheid ook niet in pacht. Ook al heb ik finaal de eindverantwoordelijkheid, hoe kunnen we de leidende rol samen vormgeven?’ Verantwoordelijkheid geven en eindverantwoordelijkheid nemen.

Over Ans Mouton

Ans Mouton begeleidt als gecertificeerd coach en trainer individuen, teams en organisaties vanuit het gedachtengoed van Inspirerend Coachen (Jef Clement). Hij nam jarenlang zelf een leidinggevende rol op en werkt dagdagelijks met leidinggevenden uit een brede waaier van organisaties en sectoren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden